Tällä sivulla saa kehua erinomaisen [raportin | KiinaRaporttiKesa2004] kirjoittajia ja kysellä heiltä kaikenlaista.

----

Saako esittää kysymyksiä? Me suomalaisethan pelaamme japanilaisilla säännöillä ja siellä kiinassa kai pelataan enimmäkseen kiinalaisilla säännöillä, eikös? Mitenkäs helppoa oli tottua pelaamaan siellä kiinalaisilla säännöillä? Miltäs se pelaaminen kiinalaisilla säännöillä yleensäkin tuntui?

 -- [juhtolv]

Kiinalaiset säännöt eivät poikkea kuin pisteenlaskun osalta japanilaisista (+ tasoituskivet kai saa asetella kuten haluaa), joten peliin se ei sinänsä vaikuta merkittävästi. Eroja on oikeastaan kaksi: vangit voi heittää takaisin uhrin kuppiin ja lopussa damet kannattaa pelata vuorotellen loppuun asti (niistä kun saa pisteitä). Pisteenlaskuprosessi toimii sitten aika eri tavalla kuin japanilaisissa, mutta siihen tottuu nopeasti. Joskaan ei ole kovin yleistä Kiinassa päästä pisteitä laskemaan.

-- Aapo

Kiitoksia hienosta raportista! Tuntuuko että olisitte vahvistuneet reissun aikana? Joukkue SM:ssähän te sitten pääsette kokeilemaan kohentuneita tappelutaitojanne.

-- Markku

Katsotaan sitten turnauksissa :).

-- Aapo

Olipas hauska lukea mielenkiintoista matkakertomusta vaikka olenkin kateudesta vihreä. Tulipa mieleeni, että puhuuko kumpikaan teistä kiinaa vai mitenkä tulitte toimeen kiinalaisten kanssa? Ainakin tekstistä päätellen asiat ovat sujuneet aika letkeästi.

-- Mikael

Juu, kiinaa ei kumpikaan osannut ja vaikka jonkun sanan "osaa", ei sitä käytännössä ymmärretä koska toonit pitää olla niin tarkkaan oikein. Asiat kuitenkin lutviutuivat kohtuulisen helposti koska ihmiset olivat niin ystävällisiä ja hyväntuulisia. Mutta kyllä esimerkiksi ravintolassa useimmiten tilattiin "randomit" ja ostin vahingossa kahdet farkut jne. Asiat saattavat olla kuitenkin paljon vaikeampia köyhemmillä alueilla kuin vauraalla itärannikolla jossa on kaikkea saatavilla ja perusasiat toimivat hyvin.

-- Aapo

Erinomainen artikkeli, paljon kiitoksia!

-- Pekka Karjalainen

Mielenkiintoista luettavaa. Näytti mageelta tais olla hieno reissu:).

-- [etk]

Sain juuri kuulla että opettajamme Bao Yun on pelannut nickillä "[BenDan|http://kgs.kiseido.com/en_US/gameArchives.jsp?user=bendan]" KGS:ssä. Kannattaa katsoa mm. TheCaptainin pieksentä neljällä kivellä - tappelu alkaa jo toisella siirrolla :).

-- Aapo

Carl-Johan Ragnarsson on kirjoittanut Go-leiristä seikkaperäisen [artikkelin | http://gongames.com/china/]. Linkki
dokumenttiin löytyy ko. sivun alusta.

-- Aapo

Kiitoksia hienosta raportista :) Michael Yao oli kovin kiinnostunut siitä, joten lupasin kääntää sen hänelle jossain vaiheessa, ellei kirjoittajilla ole mitään sitä vastaan. Hän pyysi myös informoimaan [Kiinan matkasta 2005:|http://gongames.com/china/]. --Suvi


Asiaan etaisesti liittyen, Cheng Lan (yksi opettajistamme) pelaa IGS:ssa jarjestetyssa
amatoorien internet turnauksessa ([IWAG | http://www.pandanet.co.jp/event/iwag2004/e/]).
Tanaan 8.10. nayttaisi olevan puoli kuudelta
Suomen aikaa semifinaali, jossa Cheng Lan (maplesnow) pelaa yliopistojoukkuetoveriaan
(dodola) vastaan. Olen itse silloin lentokoneessa, mutta jos joku katsoo pelin niin nakisin
sen mielellani myohemmin (en ainakaan osaa itse kaivaa IGSsta peleja jalkikateen). -- Kalle

Tässäpä tuo [peli|http://koti.welho.com/mrintal3/dodola8d-maplesnow7d.sgf]. -- [Walin]

Kiitos. -- Kalle

Olipas joo hauska raportti, tuo mieleen oman kiinan matkan vuosien takaa jolloin pelasin Shanghaissa paikallisella "ukko"goklubilla Nanjing kadulta yksi katu pohjoiseen. Minullekin jäi elävästi mieleen se rento meininki, pisteiden lasku meni sekunneissa ja nappulat lakaistiin pöydälle huolettomasti kädellä läikkyneen teen ja tuhkien päälle.

-- Huopa

Huopa: onko sinulla tarkkaa osoitetta go-kerholle? Yritimme etsiä Kallen kanssa juuri Shanghaista
kerhoa mutta emme löytäneet (joo, copy-pastella "weiqin" ja "Shanghain" kiinankieliset merkit googleen ja etsimään..).  

-- Aapo

Eipä ole tarkkaa osoitetta, kun en sitä mihinkään ylös laittanut, mutta katu lienee (epämääräisen muistikuvan perusteella) Fengyang Lu. Sen vain muistan, että se oli suht lähellä Renmin Gongyuania, eli sitä keskuspuistoa missä ne Shanghai Museum ja se toinen moderni pysti olivat. Peli-illat venyivät erittäin myöhään, pelasin itsekin parina yönä aamu viiteen asti. Siellä oli hyvin hauskoja tyyppejä ja varsin rento meno. Hyvistä vastuksista ei ollut pulaa, paikan parhaan englannin kielen taidon omisti puoliamatööri 5-dan, joka oli osa-aikaisena opettajana jossain läheisessa lasten go-koulussa. Puhun jotenkin välttäen kiinaa, joten osasin jotain keskustella muidenkin pelaajien kanssa. Paikalliset olivat hyvin innostuneita minusta, olin kuulemma silloin (vuosi 2000) ensimmäinen länsimainen joka juuri siihen pikkukerhoon eksyi. Tarjosivat teetä ym ja tappelivat tietysti hanakasti (vain go:ssa toki, hehe..). 

-- Huopa

Kiitokset, Aapo, ohjeista. Kävin viime viikolla katsastamassa tuon mainitsemasi Beijingin go-kerhon. Tunnelma oli rento, niinkuin olla pitääkin! Kokeilen laittaa tähän go-pelin nimen kiinaksi: 围棋 (wéi qí). Voi olla helpompaa piirtää taksikuskille nuo kiinalaiset merkit kuin yrittää lausua sanaa oikein (qí on vähän hankala lausua, se on yksi monista "tsi"-tyyppisistä äänteistä, jotka helposti sekoittuvat). Nuo merkit voi myös leikata ja liimata googleen, tosin osumina saatujen sivujen lukeminen voi olla haastavaa. :)

-- Lasse L