[EGC2008SuomalaistenTulokset]

Lahtelainen 3 dan. Tampereen mestari 2010. Katso [Blog|http://jantunen.blogspot.com/].

Idea: [KuntoGo]

Tulevia turnauksia:

[KylmäKivi2017]

[Markun gobango-haaste]

[Yhteenveto turnaustuloksistani vuodelta 2007|TurnausyhteenvetoMarkkuJantunen2007]

[Yhteenveto turnaustuloksistani vuodelta 2008|TurnausyhteenvetoMarkkuJantunen2008]

!!Go-urani vuosi vuodelta

!2010

* Oulun Älypeleissä, 30.-31.10. 2010 pelasin hyvin. Ensin voitin Mikko Litmasen, 2 dan. Ellen väärin muista, ero oli viitisen pistettä. Hävisin Antti Törmäselle, 6 dan, pelissä, jonka laitoistani eräitä en muistele hyvillä mielin. Turnauksen vedenjakana oli peli Mikko Nevalaa, 3 dan, vastaan. Alku oli kauhea. Pelasin kohtuuttomasti ja yksi ryhmäni kuoli. Toinenkin oli heikossa hapessa. Tapoin kuitenkin vastustajalta yhden isohkon heikon ryhmän, joka kasvoi tapon aikana. Rauhallinen ja tarkka loppupeli tuotti viiden ja puolen pisteen voiton. Sunnuntaiaamuna sain vastustajakseni Toni Nisumaan, 1 dan. Alkupelissäni tein kauheita virheitä. Päätin keskittyä huolellisesti peliin ja sain mentyä puoli pistettä johtoon. Viimeisellä kierroksella hävisin Yang Su:lle, 6 dan, vailla suuriakaan mahdollisuuksia. Tulosrivi: 2d+ 6d- 3d+ 1d+ 6d-. Suoritus-GoR: 2425.
Olin kolmas. Samoissa pisteissä oli Janne Määttä, 4 dan, mutta minulla oli pisteen parempi SOS.

* EGC:ssä kohtasin nilkkejä ja vanhoja yliluokitettuja papparaisia sekä normaaleja pelaajia. Pääturnauksen ja viikonlopputurnauksen suoritus-GoRit olivat noin 2290. (Siis noihin arvoihin GoR:ini stabiloituisi, jos noita turnauksia iteroitaisiin tarpeeksi monta kertaa.) Olen siis kaikesta päätellen keskimääräistä eurooppalaista 3 dania hieman vahvempi. Keskimäärin 3 danien GoRit taitavat olla välillä 2250-2300. Lähtö-GoR 2212 oli siis noin 80 pistettä huonompi kuin suoritustaso kongressissa.

* Tampereen mestaruus-cup meni erinomaisesti. Cupia pelattiin noin yhden pelin viikkotahtia paria taukoa lukuun ottamatta huhtikuun puolestavälistä heinäkuun 9. asti, jolloin minä ja Tuomo Salo pelasimme finaalin, jossa voittoon riitti minulle yksi voitto ja Tuomolle kaksi. Voitin kaikki pelit. Karsintaosa oli C-luokkaa ja finaali A-luokkaa. Kokonaisuus oli tuplaeliminaatioturnaus. Tulosrivi: 3k+ 2d+ 3d+ 3d+.

* Turun Monni 19.-20.6. 2010 meni aivan surkeasti. Vahvuusluku pieneni 45:llä. Karmea tulosrivi: 2d- 2d- 1d- 1d+ 1d+. 

* Yläkaupungin Yö 22.-23.5. 2010 meni kohtalaisesti. Vahvuusluku pieneni kymmenellä. Tappiot kahdelle 4 danille, toiselle niukasti. Voitto shodanista ja parista kyu-pelaajasta. Ei oikein mitään sanottavaa. 

* Tähtisilmä Open 27.-28.3. 2010 meni oikein hyvin. Kunto on palannut normaalille eli viimekeväiselle tasolle. Ensin voitto Jari Kolehmaisesta, 2 dan, tasa-alulla. Pelasin vähän liian nopeasti ja menetin yli 10 pistettä mutta johto riitti. Tuntui, että löysin alku- ja keskipelissä isommat pisteet. Sitten tappio Oiva Moisiolle antaen 1 kiven tasoituksen. Oiva pelasi hyvin mutta olisin ehkä kyennyt vähän vähemmän univelkaisena parempaan suoritukseen. Kolmannessa pelissä voitto puolikuntoisesta Timo Viitasesta, 2 dan, antaen 1 kiven tasoituksen. Neljännessä pelissä kohtasin Tomi Petäjäniemen, 1 kyu, antaen 1 kiven tasoitusta. Tällä kertaa ei ollut kovin vaikea peli. Sunnuntaina kohtasin Toni Jyrkisen, 3 kyu, joutuen antamaan 6 kiveä tasoitusta. Toni teki taktisia virheitä ja onnistuin voittamaan. Levänneenä oli hyvä pelata, kun keskittyminen sujui. Kuudennessa pelissä kohtasin Ossi Sandbergin, 4 kyu, antaen 5 kiveä. Sama tunne kuin edellisessä pelissä eikä ollut tällä kertaa niin vaikeaa kuin lähiaikoina peli-illoissa. Viimeisessä pelissä turnaussysteemi rankaisi menestyksestä ja jouduin antamaan Mika Lähteenmäelle, 3 kyu, peräti 8 kiveä. Sain jonkin näköisen aseman keskipelin loppuvaiheeseen mutta sitten pallot eivät enää pysyneet ilmassa. Tappio. Tulosrivi: 2d(b0)+ 1d(w1)- 2d(w1)+ 1k(w1)+ 3k(w6)+ 1k(w1)+ 3k(w8)-. Suoritus-GoR: 2335, johon erittäin tyytyväinen syksyn ja talven esitysten jälkeen. 


* Jaakko Munkki -turnaus 13.-14.3. 2010 meni paremmin kuin syksyn turnaukset. Olihan nettipelikunto nyt kuitenkin ollut kiven parempi. Silti en voi olla esityksiini täysin tyytyväinen. Aivan ensimmäisessä pelissä voitin Oiva Moision, 1 dan. Tuntui oikein hyvältä pelata. Toisessa pelissä kohtasin Vesa Laatikaisen, 5 dan, ja tämä peli oli 5,5 pisteen tappiosta huolimatta paras esitykseni koko turnauksessa. Peli kulki mainiosti keskipelin loppuun asti ja furikawarit onnistuivat, joskin viimeisessä jäin hieman tappiolle. Kolmannessa pelissä Arto Heikkistä, 1 kyu, vastaan väsymys ja edellisen illan valvominen alkoivat painaa ja pelasinkin epähuomiossa laiton, jonka ansiosta yksi laitaryhmäni joutui vakaviin vaikeuksiin (taidan lopettaa Moca-Colan juomisen pelien aikana ja siirtyä kahviin, kokiksesta tulee, sanoisinko, jotenkin sietämättömän kevyt ja levoton olo). Vastustaja kuitenkin mietti byo-yomissa liian kauan ja häneltä loppui aika. Saved by the bell, kuten nyrkkeilyssä sanotaan. Kello esti tyrmäysiskun. Sunnuntaiaamuna pelasin Tuomo Saloa, 3 dan, vastaan. Tuomo pelasi alusta asti paremmin ja itse pelasin roskaa. Olisi pitänyt vain psyykata itsensä muistamaan kaikki hyvät periaatteet ja pelaamaan kurinalaisesti niiden mukaisesti. Yli 20 pisteen ero. Viimeisessä pelissäni sain vastaani ilmeisesti väsyneen Pessi Moilasen, 1 kyu, ja voitin selvällä piste-erolla. Tulosrivi: 1d+ 5d- 1k+ 3d- 1k+. Ikämies ei enää jaksa pelata kunnolla nukkumatta hyviä yöunia.
 
!2009

* Kanikuutosessa 7.-8.11. jatkui huono menestys tuloksella 1/5. IGS-peleistä päätellen yli puolen kiven kuntokuoppa ajoittui juuri Kanikuutosen kohdalle. Voi voi.

* SM-II-karsinnat 19.-20.9. menivät huonosti. Ensin kyllä voitin Antti Holapan, 3 dan, hankimalla tesujilla itselleni edullisen 80 pisteen kahden askeleen kon. Antti luovutti pian tämän jälkeen. Seuraavaksi hävisin Miika Nikulalle, 3 dan, puoli pistettä. Peli oli turnauksen vedenjakaja. Kolmannessa lauantain pelissä hävisin Javier-Aleksi Savolaiselle, 5 dan, selkeästi. Sunnuntaina kohtasin vielä Lauri Paateron, 4 dan, ja hävisin. Lopuksi pelasin jo vähän kyllästyneenä turnaukseen Ilkka Mattilaa, 2 dan, vastaan. Ilkka pelasi ihan pirteästi ja voitti. Ilkka oli ollut Kiinassa pari kuukautta leirillä.

* Tampereen mestaruus cup meni kohtalaisesti. Olin toinen. Turnaus alkoi 15.7. ja päättyi 17.10. 2009. Turnaus pelattiin tuplaeliminaatio cupina. Finaali oli erikseen. Ensimmäisessä pelissäni hävisin kovasti vahvistuneelle Tomi Petäjäniemelle, 3 kyu. Olisi pitänyt valita vähän rauhallisempi ympäristö kuin Konttorin terassi lämpinänä kesäiltana. Mokasin keskipelissä mutta sain eron kurottua puoleentoista pisteeseen. Tomin saldo turnauksessa 3 daneja vastaan 2/3 ja tappio 2 danille. Seuraavaksi voitin Ossi Sandbergin, 10 kyu. Sitten Jari Kolehmaisen, 2 dan. Seuraavaksi kohtasin ja voitin Oiva Moision, 1 dan. Timo Viitanen, 2 dan, oli pudottanut Tomin häviäjien cupiin, ja kohtasin hänet uudelleen. Voitin rauhallisen pelin 15 pisteellä. Viimeisessä karsintaturnauksen pelissä kohtasin Tuomo Salon, 3 dan, ja voitin pelin niukasti puolellatoista pisteellä. Tuomo pelasi mustilla ja sai paremman tuloksen fusekista mutta paremman keski- ja ennen kaikkea loppupelini ansiosta otin kiinni ja menin ohi. Olin suoritukseen erittäin tyytyväinen. Finaalissa minun olisi pitänyt voittaa Timo Viitanen, 2 dan, kaksi kertaa voittaakseni mutta Timon minut vain kerran, koska hän tuli finaaliin vailla tappioita. Hävisin heti ensimmäisen peli, joten mestaruus oli Timon, joka kampitti erikoisfusekillaan. Onnea voittajalle!Tulosrivi: 3k- 10k+ 2d+ 1d+ 3k+ 3d+ 2d-. Gor-muutos: 2286->2274.

* Joukkue-SM 18.-19.4. meni kohtalaisen hyvin. Kanpain joukkue ei voittanut mutta emme myöskään pudonneet sarjasta. Voitin ensimmäisessä pelissä vaivattoman oloisesti Jan-Krister Heleniuksen, 2 dan. Toisessa pelissä hävisin Ville Ainalille, 2 dan, joka pelasi hyvin. Kärsivällisemmästä ajankäytöstä olisi voinut olla etua. Pelasin liian nopeasti, koska kuvittelin pärjääväni vain pelaamalla hyvää muotoa ja rankaisemalla väistämättömistä virheistä. Suunnitelma meni kuitenkin mönkään. Kolmannessa pelissä voitin Antti Holapan, 3 dan, kolmella ja puolella pisteellä. Neljännessä pelissä sunnuntaiaamuna kohtasin Matti Siivolan, 5 dan. Matti pelasi paremmin joskin paljon hitaammin ja oli 5-10 pistettä johdossa, kunnes mietti japanilaisessa 30 sekunnin byo-yomissa liian pitkään ja hävisi ajalla. Itse tein saman tuskallisen virheen Einari Niskasta vastaan neljä vuotta sitten Yläkaupungin Yössä. Viidennessä pelissä hävisin Mika Urtelalle, 4 dan. Piste-ero oli niukka neljä ja puoli. Fuseki onnistui hyvin ja sain ison moyon ja paljon vaikutusvaltaa. Moyon puolustaminenkin onnistui melko hyvin mutta peli ratkesi keskipelin lopussa tai/ja yosessa Mikan eduksi. GoR-muutos -1 sen laskurin mukaan, joka pitää yhtä EGF:n nykyisen laskennan mukaan. Suoritus-GoR 2300. Tulosrivi: 2d+ 2d- 3d+ 5d+ 4d-.

* Tähtisilmä Open 2009 11.-12.4. meni hienosti. Turnaus pelattiin luokitusten mukaisin tasoituksin. Ensimmäisessä pelissä pelasin valkeilla ilman komia Timo Viitasta, 2 dan, vastaan. Timo pelasi erikoisfusekinsa ja heti alkuun kehittyi mielipuolinen taistelu, jonka voitin. Keskipelissä Timo luovutti. Seuraavaksi annoin kolme kiveä Toni Kyöttilälle, 1 kyu. Toni oli totutusti vaikea vastustaja ja jouduinkin aikamoiseen liemeen keskipelissä. Neljänneslaudan kokoinen ryhmäni kuoli. Kikkailuni toisella puolen lautaa kuitenkin toimivat ja ryhmiä kuoli yksi toisensa jälkeen, koska sain houkuteltua Tonin voiman pimeälle puolelle. Damentäytössö Toniin iski atarisokeus, jonka sinetöi voiton. Laskimme jälkikäteen, että ilman damentäyttökämmiä Toni olisi voittanut kahdeksan pistettä. Kolmannessa pelissä voitin Jari Kolehmaisen, 2 dan. Muistan pelistä, että siinä oli väkivaltaa. Sunnuntaina kohtasin toisen kolme peliä voittaneen huippuryhmäläisen Oiva Moision, 1 dan. Annoin kaksi kiveä mutta Oiva oli liian hyvä ja hävisin viisi pistettä. Seuraavaksi annoin kolme kiveä pelissä Aleksi Romppaista, 1 kyu, vastaan. Voitin. Päivän kolmannessa pelissä vastustin voittoisasti Tomi Petäjäniemeä, 3 kyu, antaen viisi kiveä. Voitin lopuksi Jonne Lehtisen, 5 kyu, seitsemän kiven pelissä. Peli tuntui aluksi vaikealta mutta renkkaaminen tuotti tarpeeksi kuolemaa mustalle. Pelikunto tuntui koko viikonlopun hyvältä ja sekvenssien laskeminen meni koko ajan putkeen. Suoritus-GoR 2380, mikä nosti tässä turnauksessa GoR:ini ennätystasolle 2311. Seuraavana viikonloppuna on ohjelmassa Joukkue-SM Turussa. Tulosrivi: 2d(w1)+ 1k(w3)+ 2d(w1)+ 1d(w2)- 1k(w3)+ 3k(w5)+ 5k(w7)+.

!2008

* Oulun kesäturnaus 6.-8.6. meni kohtalaisen hyvin. Perjantaina voitin Ainalin Villen, 1 dan, ja Saammal Morottajan, 1 kyu, ilman kovin suuria vaikeuksia. Lauantaina hävisin Janne Kössölle, 3 dan. IGS-6d Janne Määttää, 2 dan, vastaan oli vaikea peli, joka kuitenkin onnekseni päättyi edukseni. Monimutkaisessa taistelussa Janne ei huomannut erästä ajia, joka johti turmioon. Sunnuntaina vastustin Antti Törmästä, 5 dan, onnistumatta. Antti oli selvästi parempi. Viimeisessä pelissäni alkava kuume saattoi vaikuttaa jonkin verran pelissäni Kalle Leppälää, maailman vahvinta 3 kyuta vastaan. Menin loppupelissä ohi ja voitin puoli pistettä. Tulosrivi: 1d+ 1k+ 3d- 2d+ 5d- 3k+. Suoritus-GoR noin 2305.

* Yläkaupungin Yö -turnaus 24.-25.5. meni osaltani taas aivan loistavasti. Voitin turnauksen neljättä kertaa ja toista kertaa tappioitta. Ensin voitin Jouni Luoman, 2 kyu, sitten Samuel Ritakallion, 2 dan. Lauantain viimeisessä pelissä voitin Kari Visalan, 3 dan, puolella pisteellä. Kirin loppupelissä Karin rinnalle ja ohi. Sunnuntaina kohtasin jäljellä olevista kolmen voiton huippyryhmäläisistä Esa Seurasen, 3 dan. Esa teki alkupuolen taisteluissa taktisia virheitä ja asiat helpottuivat minulle. Taistelut tuntuivat kyllä muutenkin sujuvan minulle erinomaisesti, kuten oli viimeisessä pelissä Teemu Roviota, 2 dan, vastaan. Tulosrivi: 2k(1d)+ 2d+ 3d+ 3d+ 2d+. Suoritus-GoR 2430 (ks. edellinen turnaus). GoR:n pitäisi olla tämän turnauksen jälkeen noin 2305 eli korkeampi kuin koskaan.

* Joukkue-SM -turnauksessa 19.-20.4. Kanpai joutui pelaamaan avoimessa sarjassa johtuen poissaolosta viime vuoden Oulussa järjestyssä Joukkue-SM -turnauksesta. Minä, Jari Kolehmainen,2 dan, ja Timo Viitanen, 2 dan, voitimme kaikki ottelut ja veimme Kanpain seuraavan vuoden turnaukseen kilpailemaan voitosta. Ensimmäisessä pelissä voitin Samu Ritakallion, 2 dan. Pelissä ei muistaakseni tapahtunut mitään ihmeellistä. Piste-ero lopussa 7,5 pistettä. Toisessa pelissä kohtasin Ari-Pekka Perkkiön, 1 dan. Olin johdossa keskipelin alusta. Piste-ero 5,5. Kolmannessa pelissä Teemu Rovion, 2 dan, kanssa riitti vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Olin perässä keskipelin loppuvaiheessa. Jotenkin vain kikkailemalla pääsin hienoiseen johtoon. Teemun invaasio olisi onnistuessaan lopettanut pelin välittömästi, mutta Teemu onnistui kuolemaan ja voitin 10,5 pisteellä. Sunnuntaina saimme olla aamulla vapaakierroksella. Avoimen sarjan loppuottelussa voitimme PoGon joukkueen 3-0 ja pääsimme jatkoon. Perkkiön kanssa olin jo hävitä, mutta rimpuilin ulos satimesta tappaen samalla osan seinästä. Tulosrivi: 2d+ 1d+ 2d+ 1d+. Suoritus-GoR noin 2335, jos iteraatio alkaen lähtö-GoRista (2267) pysäytetään sen jälkeen, kun se on pienentynyt alle puolen kertoimen eli alle 9:ksi.

* Kevät koittaa nilkille 12.-13.4. oli tasoitusturnaus, jossa meni vähän heikommin muttei kuitenkaan aivan hirveän huonosti. Ensin voitto Timo Viitasesta, 2 dan, tasa-avauksella. Sitten tappio kahden danin vahvuiselle mutta luokitukseltaan 1 kyun arvoiselle Jari Kolehmaiselle. Rauhallisempi ja riskittömämpi avaus olisi varmasti tuonut paremman tuloksen. Sitten voitto tasa-avauksella Ville Kautosta, 3 kyu. Lauantai-illan päätteeksi voitto tasa-avauksella Aleksi Romppaisesta, 2 kyu. Sunnuntaiaamuna annoin Simo Poraselle, 4 kyu, kolme kiveä tasoitusta ja voitin. Päivän toisessa pelissä annoin kolme kiveä tasoitusta Toni Kyöttilälle, 2 kyu, ja hävisin. Toni pelasi hyvin. Lounastauon jälkeen annoin viisi kiveä Tomi Lindholmille, 5 kyu, ja voitin. Viimeisessä pelissä annoin kolme kiveä tasoitusta Pekka Keipille, 4 kyu, ja voitin. Lauta jaettiin yhteen suureen mustan alueeseen ja valtavaan valkean moyoon, johon musta invasio. Musta kuoli kaikkialla ja tuloksena oli voitto noin puolensadan pisteen erolla. Tulosrivi: 2d+ 1k- 4k+ 2k+ 4k(h-3)+ 2k(h-3)- 5k(h-5)+ 4k(h-3)+. GoR putoaa noin 7 pistettä. Tällaisia ovat tasoitusturnaukset. Suoritus-GoR 2200.

* Korean Ambassador's Cup 12.-13.1. meni vähän huonommin. Ensin voitto Jaakko Virtasesta, 2 dan, vain siksi, että Jaakko unohti kytkeä n. 7 kiveään. Sitten tappio hyvässä kunnossa olleelle Jesse Savolle, 2 dan. Sitten voitto Olli Hellasta, 1 dan, niukasti 1,5 pisteellä. Seuraavaksi tappio Kari Visalalle, 3 dan. Voiton mahdollisuudet menivät keskipelissä tapahtuneeseen mokaan. Pääsin kuitenkin ensimmäisen päivän jälkeen kahdeksan parhaan joukkoon ja cupiin pelaamaan Koreaan pääsystä. Tappio neljä peliä voittaneelle Mika Urtelalle, 3 dan, tiesi paluuta pääturnaukseen. Voitto Simo Vanhalasta, 1 kyu. Tappio Mikko Siukolalle, 3 dan. Huono kunto oli viikkoja etukäteen tiedossa. Suoritus-GoR 2165, mikä vastaa normaalia 2 danin tasoa. Edellisen turnauksen suoritustaso vastaa 4 dania, joten normaalistavaihtelusta kyse.

!2007

* Kanikuutonen Tampereella 24.-25.11. meni erinomaisesti. Voitin ensimmäisessä pelissä Antti Holapan, 3 dan. Toisessa pelissä hävisin turnauksen voittajelle Miika Nikulalle, 3 dan. Miika oli todella hyvässä kunnossa ja peli meni minulle huonosti alusta lähtien. Kolmannessa pelissä voitin Javier-Aleksi Savolaisen, 2 dan. Neljännessä pelissä sain vastaani Mika Urtelan, 3 dan. Peli oli minulle vaikea, kunnes keskipelissä Mika teki virheitä, jolloin pääsin peliin mukaan. Loppupelin jälkeen voitin komin verran. Viidennessä pelissä pelasin Tuomas Hellaa, 2 dan, vastaan. Tuomas pelasi paremmin, kunnes keskipelin lopussa Tuomas hätiköi eräässä furikawarissa eikä saanut oikeutettua osaansa. Loppupelikin meni minulle hyvin ja tulos oli lopulta puoli pistettä minun edukseni. Tulosrivi: 3d+ 3d- 2d+ 3d+ 2d+ ja suoritus-GoR 2390.

* SM-II-karsinnat Helsingissä 29.-30.9. menivät huonohkosti. Ensin hävisin Javier-Aleksille, 2 dan, mutta hyvin niukasti ottaen huomioon älyttömän ja turhan mochikomin, johon syyllistyin. Seuraavat kaksi peliä voitin. Vastustajat olivat Jaakko Virtanen, 2 dan, ja Pekka Lajunen, 3 dan. Sunnuntaina hävisin tiukassa kamppailussa Mikko Siukolalle, 2 dan, ja Tuomas Hellalle, 1 dan. Tuomas pelasi niin hyvin, että itse en väsyneenä ja hiilaripommi vatsassa kyennyt vastustamaan. Tuomas pelasi muutenkin hyvin, joten korotus 2 daniksi oli ansaittu. Parikymmentä pistettä lähtenee. Saapa nähdä kannattaako Kanikuutosessa pelata, koska järjestelytyö voi viedä liikaa aikaa. Sitä seuraava turnaus onkin sitten luultavimmin Korean Ambassador's cup Helsingissä tammikuussa. Tulosrivi: 2d- 2d+ 3d+ 2d- 1d-. Suoritus-GoR: 2175.

* SM-I-karsinnat Turussa 1.-2.9. menivät hyvin. Ensimmäisessä pelissäni Teemu Roviota, 2 dan, GoR 2095, vastaan pelattiin mielenkiintoinen ko, jonka hävisin ja jossa menetin 6 kiveä mutta sain vastineeksi yli 20 pisteen hyödyn. Voitin 15.5 pistettä. Toisessa pelissä Jaakko Virtasta, 2 dan, GoR 2159, vastaan oli vaikeuksia, mutta nousin lopulta puolen pisteen voittoon. Kolmannessa pelissä minut paritettiin alaspäin ja sain vastustajakseni Samu Ritakallion, 1 kyu, 1987. Voitin 4.5 pistettä. Neljännessä pelissä kohtasin toisen kolmessa voitossa olleen huippuryhmäläisen Janne Määtän, 1 dan, GoR 2141. Janne pelasi tengeniin fusekissa. Peli eteni minulle ihan mukavasti, kunnes keskipelin lopulla kuvittelin saavani hyvän tuloksen vetämällä pari kiveä ulos, ja pakottamalla Janne elämään niiden leikkaamalla ryhmällä. Todellisuudessa ulosvedosta ei ollut mitään hyötyä. Olin perässä ja hölmöilemällä vielä tapatin itseltäni ison nurkan, koska tenukoin saadakseni Jannen johdon kiinni. Jouduin luovuttamaan. Kärsivällisyys on avain voittoon takaa-ajoasemassa. Viidennessä pelissä Pekka Lajusta, 3 dan, GoR 2300 (reset), otinkin omasta neuvostani vaarin. Pekka pääsi alussa johtoon, mutta keskipelistä lähtien otin kontrollin itselleni ja nakersin johdon pois ja voitin lopulta 3,5 pistettä. Tulosrivi 2d+ 2d+ 1k+ 1d- 3d+ eli ihan tyydyttävä 3 daniksi. Suoritus-GoR: 2310 pistettä.

* Euroopan go-kongressi Villachissa meni odotetun hyvin. Ensimmäisellä viikolla  jouduin paritetuksi Assua vastaan, mutta voitin. Kysyin parittajalta oliko maiden välisten paritusten välttämättä jättäminen tarkoituksellista. Kuulemma ei, mutta paritusohjelman optio ei ollut oikein asetettu ennen ensimmäistä kierrosta. Toisella kierroksella hävisin japanilaisella 3 danille. Kolmannella kierroksella voitin Saksan Jochen Tappen, 2 dan. Neljännellä kierroksella voitin japanilaisen 3 danin ja viidennellä kierroksella voitin tähän asti kovimman vastustajani, serbialaisen 4 danin Dejan Krsticin, GoR 2315. Ensimmäisen viikon johdosta GoRini nousi laskujeni mukaan 2288:een. Viikonlopputurnaus meni hyvin, vaikka ensimmäisellä kierroksella jouduinkin pelaamaan Miika Nikulaa vastaan. Hävisin. Seuraavallakaan kierroksella en vielä päässyt eroon suomalaisista vaan minut paritettiin Deni Seitziä, 1 dan, vastaan. Voitin. Lauantain viimeisellä eli turnauksen kolmannella kierroksella voitin vanhan tutun Andreas Hauensteinin, 2 dan. Sunnuntaina voitin kuin voitinkin Sveitsin Sebastien Kochin, 2 dan, GoR n. 2280 (ennen kongressia). Viidennellä kierroksella kohtasin jälleen Dejan Krsticin ja voitin toisen kerran. Pääturnauksessa maanantaina hävisin romanialaiselle 4 danille nimeltään Sorin Sora. Hänellä oli GoR vain noin 2290, mutta pääturnauksessa Sorin pelasi kuitenkin loppujen lopuksi 5/10 tuloksen. Tiistaina iski pieni turnausväsymys ja hävisin Itävallan Michael Winklerille, 3 dan, GoR 2340, koska olin tapattanut 15 kiveä typerän tsumego-virheen takia. Seuraavaksi voitin kuitenkin Saksan Joachim Beggerowin, 3 dan. Perjantaina toiseksi viimeisellä kierroksella voitin Luxemburgin Andreas Goetzfriedin, 3 dan. Saldo oli nyt 6/9 pääturnauksessa ja 4/5 viikonlopputurnauksessa. Viimeisessä pelissäni Saksan Guido Tautoratia vastaan yritin parhaani, mutta se ei riittänyt. Joten lopulliset tulosrivit olivat pääturnauksessa: 2d+ 3d- 3d+ 3d+ 4d+ 3d- 3d- 3d+ 3d+ 4d-, ja viikonlopputurnauksessa 2d- 1d+ 2d+ 2d+ 4d+. Yhteensä siis: 1d: 1/1, 2d: 3/4, 3d: 4/7, 4d: 2/4. Rapidissakin pelasin ja saavutin tuloksen 3/5.

* Turku GP 9.-10.6. 2007 meni huonosti. Kuumuus ja valoisuus verottivat yöunia ja muutenkin oli aika huono jakso. Ensimmäisessä pelissäni Viktor Bogdanovia, 5 dan, GoR 2444, ei oikein ollut mahdollisuuksia, mutta tämä nyt on vielä hyväksyttävää. Seuraavassa pelissäni kohtasin Pekka Lajusen, 1 dan, GoR 1986. Esitykseni oli heikko mutta silti jäi harmittamaan viimeisin virhe, joka todennäköisesti maksoi pelin. Seuraavassa pelissäni heikot esitykset jatkuivat, mutta voitin sentään Janne Nikulan, 1 kyu, GoR 1860, kiitos hänen virheidensä. Sunnuntaiaamun pelini Antti Holappaa, 3 dan, GoR 2281, oli tasainen ja tuntui menevän hyvin, mutta tällä kertaa tein sen viimeisen virheen, enkä toiseksi viimeistä, ja oli luovutettava. Viimeisessä pelissäni voitin Antti Soukan, 1 kyu, GoR 2036. Pelasin sanrensein mustilla ja muutamassa taistelussa pääsin niskan päälle ja onnistuin pysymään siellä pelin loppuun asti. Tulosrivi: 5d- 1d- 1k+ 3d- 1k+. Seuraava turnaus onkin sitten Euroopan go-kongressi Itävallassa. 

* Yläkaupungin Yö Jyväskylässä 19.-20.5. meni loistavasti. Ensimmäisessä pelissäni kohtasin Kuopion nilk...nousevan tähden Juuso Nyyssösen, 1 dan, GoR 2070 ja voitin niukasti kahdella ja puolella pisteellä. Toinen peli Tuomo Saloa, 2 dan, GoR 2261, vastaan oli tasaväkinen. Lopussa kuitenkin Tuomo teki virheen byo-yomiin jouduttuaan ja menetti liikaa kiviä. Kolmas pelini Kari Visalaa, 3 dan, GoR 2345, vastaan oli heikoin kannaltani. Kari oli koko ajan johdossa mutta käytti erittäin runsaasti aikaa alusta lähtien. Ollessaan byo-yomissa Kari mietiskeli liian pitkään ja hävisi ajalla, vaikka oli selvästi johtoasemassa. Neljäs pelini Javier-Aleksi Savolaista, 2 dan, GoR 2206, vastaan oli mielenkiintoinen. Aleksi pelasi fusekin paljon paremmin. Onnistuin kuitenkin tuhoamaan Aleksin moyon melkein täydellisesti ja tekemään hieman aluettakin elävällä ryhmälläni. Peli oli tasainen (oman käsitykseni mukaan olin ehkä hivenen johdossa, vaikka peli oli avoin), kunnes Aleksin virheen takia sain hanami-kon. Tilanne oli tuolloin jo minulle selvästi edullinen mutta peli päättyi Aleksin häviämiseen ajalla (olimme molemmat byo-yomissa) hänen etsiessään turhaan riittävän suuria ko-uhkauksia. Viimeinen pelini Janne Kujalaa, 1 dan, GoR 2211, vastaan ratkesi keskipelissä. Pelasin tenukin ja syntyneessä hässäkässä hyödynsin Jannen virheet mennen johtoon, joka säilyi pelin loppuun asti. Tuloksena oli kolmas Yläkaupungin Yön voittoni (edelliset vuosilta 2004 ja 2006). Tulosrivi: 1d+ 2d+ 3d+ 2d+ 1d+. Suoritusgor iteroiden lähtöpisteistä 2256 siten, että iteraatio pysähtyy, jos askeleen koko alittaa 10: 2428. TTgoK:n ja Goetzen GoR-laskureiden mukaan tulee 32 pistettä lisää eli GoR on turnauksen jälkeen 2287. Sillä pitäisi päästä Suomen GoR-listalla yhdeksänneksi.

* Pohjoismaiden mestaruusturnaus pääsiäisenä Helsingissä 6.-8.4. 2007 meni kivisestä alusta huolimatta hyvin. Ensimmäisenä päivänä hävisin molemmat pelit. Holapan Anttia, 3 dan, GoR 2258, vastaan tein josekivalintavirheen ja mitkään kikkailut eivät riittäneet ottamaan johtoa kiinni. Toisessa pelissä pienet epätarkkuudet ja kämmeltämiset johtivat niukkaan tappioon hienosti noussutta Jesse Savoa, 2 dan, GoR 2147, vastaan. Lauantaiaamuksi sain vastustajakseni Samuel Ritakallion, 1 kyu, GoR 1941. Samuel pelasi hienosti ja olin tappioasemassa, kunnes hänen laitainvaasionsa mossahti täydellisesti. Samuelin ryhmä kuoli ristinkuoleman voittoni puolesta. Kiitos ja ylistys siitä. Iltapäivällä pelasin Mika Urtelaa, 3 dan, GoR 2340, vastaan. Olin ihan rehellisesti huonompi ja Mikalla oli voittoasema. Aloin kikkailla ja Mikan ajattelemattoman vastailun takia yhtäkkiä hänen jättiryhmänsä oli yksisilmäinen. Mika onnistui kuitenkin kiemurtelemaan lohikäärmeellään pakoon. Vielä toisenkin kerran minulle tarjottiin paon aikana voittoa, muttei kelvannut. Sunnuntaiaamuna, edellisen illan kostean saunaillan jälkeen, päässä huimasi eikä laskemisesta tullut oikei mitään. Onneksi Teemu Roviolla, 2 dan, GoR 2159, oli vielä pahemmin pallo hukassa. Pelin ruumiinavaus piti keskeyttää, koska peli oli niin täynnä taktista sokeutta, automaattivastauksia ja strategisia munauksia, että krapulasta toipuvina emme kestäneet katsoa. Voitin erittäin vaiheikkaan pelin, koska tein toiseksi viimeisen virheen. Viimeisen pelin aikana olo oli jo parempi. Vastustajana oli Matti Siivola, 5 dan, GoR 2392. Pysyttelin pelissä mukana aikidomaisella lähestymistavalla, jossa välttelin suoraa taistelua, kunnes keskipelin lopulla jouduin myöntymään epäedulliseen vaihtokauppaan. Lopussa kikkailin ja Matti vastasi pari kertaa väärin, jolloin Matin asema romahti. Ensimmäinen turnausvoittoni Matista kautta aikojen. Tulosrivi: 3d- 2d- 1k+ 3d- 2d+ 5d+ oli varsin hyvä. Suoritus-GoR 2220 samoin. 

* British Open Cambridgessa 31.3.-1.4. meni hyvin. Ensimmäisellä kierroksella voitin Bob Bagotin, 2 dan, GoR 2102. Pelistä ei oikein muuta sanottavaa ole kuin että keskipelin lopusta lähtien olin niin paljon parempi, että vastustaja päätti luovuttaa ennen pisteiden laskua. Toisen kierroksen peli David Wardia, 4 dan, GoR 2315, vastaan oli turnauksen vedenjakajan asemassa. Olin musta ja pelasin sanrensein. Valkea oli keskipelin lopulle asti johdossa mutta joutui aikapulaan, mikä oli paha juttu, koska byo-yomi oli tiukka 30/5 kanadalainen. Hyödynsin ajin ja tapoin yhden laitaryhmän päästen hieman johdolle. Valkea päätti luovuttaa. Lauantain viimeinen peli oli Tony Goddardia, 6 dan, GoR 2522, vastaan. Tony pelasi tasaisen varmasti paremmin kuin minä ja päätin päästää Tonyn tupakantuskistaan luovuttamalla. Neljännellä kierroksella sunnuntaiaamuna minut paritettiin alaspäin ja jouduin pelaamaan karvalakkiosastolla huippuryhmän huoneen ulkopuolella. Vastustajani oli Jim Clare, 2 dan, GoR 2170. Pääsin keskipelissä mukavasti hyökkäilemään ja olin johtoasemassa loppuun asti. Voitin noin 20 pisteellä. Viidettä kierrosta voidaan pitää toisena vedenjakana. Vastustajani oli Felix Wang, 3 dan, GoR 2276. Jäin alkupelissä hieman jälkeen, vaikka yksi kvadrantti laudasta oli suurimmaksi osaksi minun. Ajattelemattomasti vastattuani Felix sai kikkailtua kon, jonka avulla hän pääsi tunkeutumaan tuohon kvadranttiin, Mutta onni onnettomuudessa oli, että Felix ei huomannut yhden ko-uhkaukseni todellista suuruutta, jolloin itse asiassa minä pääsin hieman edelle. Pelasin hyvän loppupelin ja voitin lopulta komin verran (olin valkea). Kuudennessa pelissä sain vastustajakseni T Mark Hallin, 4 dan, GoR 2336. Saimme aikaiseksi erittäin tiukan pelin, joka lopulta hävisin 4,5 pistettä. Tulosriviin 2d+ 4d+ 6d- 2d+ 3d+ 4d- voin olla tyytyväinen varsinkin, kun huippuryhmäläiset vastustajani (MM bar 3 dan) olivat itsekin voittaneet peleistään vähintään puolet, useimmiten 4/6. 


!2006


* London Open 28.-31.12. 2006 oli pettymys odotuksiin nähden. Minut ja Tuomo sijoitettiin huippuryhmään suomalaisuutemme ja hyvien gorriemme perusteella. Ensimmäinen pelini oli Cornel Burzoa (6 dan, GoR 2624) vastaan ykköspöydässä. Tämän räpistelyn hävisin keskipelin loppuun mennessä eikä siitä enempää. Toinen pelini oli Pål Sannesia, 4 dan (GoR 2391), vastaan. Pelasin huonosti. Ylipelaamista. Ansaittu tappio. Kolmannessa pelissäni sain vastaani T Mark Hallin, 4 dan (GoR 2362). Peli meni hyvin. Pääsin jo alusta asti hyviin asemiin. T Mark oli väsyneen oloinen. Turnaus meni häneltä muutenkin huonosti. Kaksi vuotta sitten helpon tuntuisesti voittamaani Alex Rixia, 4 dan (GoR 2379), vastaan syyllistyin ylimielisyyteen. Keskipelissä Alex laski yhtä laudan keskustan läheistä juttua kauan mutta jätin varotoimet tekemättä, koska en viitsinyt edes ottaa Alexin pohdintoja vakavasti. Tikapuut toimivatkin ja menetin niihin käyttämäni neljä kiveä turhaan. Saamastani kompensaatiosta huolimatta olin nyt 5-10 pistettä tappiolla. Jouduin ylipelaamaan ja lopulta luovutusasemaan. Seuraavaksi sain vastustajakseni Alistair Wallin, 4 dan (GoR 2228). Alistair oli kaksi vuotta sitten suomalaisten heittopussi, mutta päätin pelata niin hyvin kuin osaan. Se ei riittänyt, koska juutuin maksimoimaan lokaaleja hyötyjä enkä katsonut riittävästi kokonaiskuvaa. Alistairin moyoa redusoidessani jouduin syyllistymään ylipelaamiseen ja kovasta yrittämisestä huolimatta invasoiva lohikäärmeeni kuoli. Nyt oli jo selvää, että London Open ei tulisi olemaan ponnahduslauta lähelle 2300 pisteitä ja korotusta vielä yhden hyvin menneen ulkomaanturnauksen takana. Kotimaassa pisteet ovat sen verran lujemmassa, että taitaa jäädä haaveeksi korotusmeriittien kerääminen vuoden 2007 aikana. Pelasin Sveitsin Andreas Hauensteinia, 2 dan (GoR 2173), vastaan nopeasti ja jäin fusekissa jälkeen, mutta potin kiinni loppupelissä. Peli päättyi puolitoista pistettä tappioon. Viimeisenä päivänä olivat paineet poissa. Voitin Tim Huntin, 3 dan (GoR 2228), puolellatoista pisteellä. Klara Zaloudkovan, 2 dan (GoR 2127), voitin 20-30 pisteen marginaalilla. Tulosrivi 6d- 4d- 4d+ 4d- 4d- 2d- 3d+ 2d+ tuotti 3/8, johon ei voi olla tyytyväinen omien viimeisen kolmen vuoden tulosteni ja useimpien muiden suomalaisten menestyksen perusteella. Toisaalta Teemu Rovio ja Tuomo Salokaan eivät yltäneet viimevuotiselle suoritustasolleen. YliGon ja Pogon aliluokitetut (ja -pisteelliset) nilkit kylläkin. Pisteitä en sentään joutunut antamaan. Suoritusgorrini oli 2245, joten turnaus tuottanee viisi lisää turnausta edeltäneesen 2227:ni. Sillä pääsisi Timo Puhan kanssa tasoihin (ja aakkosjärjestyksen perusteella edelle :). Viime vuoden suoritustaso kuitenkin vastasi 2480:tä, mistä tämänvuotinen jäi noin kahden ja puolen kiven verran. Toissavuotisestakin jäin noin kiven verran. Huonoja turnauksia tulee tosin vääjäämättä silloin tällöin. Harmi vain, että London Openin piti olla sellainen.

* Tampereen Toyota-Pandanet European Tourin osakilpailu 14.-15.10. meni ihan hyvin. Tulosrivi: 2d(3d)- 1d+ 2d+ 5d- 4d-. Lähtögorrini oli 2227 ja suoritusgorrini oli täsmälleen sama. Janne Määttä, 1 dan, olikin resetoitu EGF:lle menevissä Oulunmestaruuskarsintojen tuloksissa 1d:ksi voitettuaan ne puhtaalla pelillä. Ensin hävisin odotetusti Mika Urtelalle (GoR 2296). Mika pääsi sai vähä vähältä etumatkaa koko ajan. Seuraavaksi voitin Janne Määtän, 1 dan (GoR 2126). Tässä pelissä annoin Jannen tappaa itseltäni 26 kiven ryhmän, koska kompensaatio ko-taistelussa oli suurempi. En ole ikinä ennen tapattanut noin suurta ryhmää ja voittanut peliä. Sunnuntaina pääsin pelaamaan venäläisiä vastaan. Andrei Gomenjuk, 5 dan (GoR 2465), pelasi ajattelemattoman kurkistuksen, josta rankaisin ankarasti tenukilla rakentaen huomattavan vaikutusvallan ja rajaten yhden hänen ryhmistään laidalle. Lopuksi kytkin sopivalla hetkellä. Keskipelissä kuitenkin tilanne kääntyi, koska päätin ottaa 30 varmaa pistettä gotena tappamalla ryhmän sen sijaan, että olisin kytkenyt 15+ pisteen arvoisen ryhmäni, mistä olisi lisähyötynä ollut potentiaalia Andrein oman moyon redusoinnissa ja tietysti kytkentäsiirron oma vaikutusvalta. Lisäajattelemattomuudet keskipelin lopussa maksoivat pelin. Lopuksi erotus oli 7 pistettä Andrein hyväksi. Viimeisessä pelissä sovelsin edellisen pelin opetuksia Daniil Matvejevia, 4 dan (GoR 2375) vastaan, mutta opit eivät riittäneet kuin 2,5 pisteen tappioon tässä isojen moyojen pelissä, jossa kumpikaan ei ollut tuloksesta varma ennen kuin pisteet oli laskettu. Suoritus-GoR oli täsmälleen sama kuin lähtö-GoR eli 2227. Hyvät lähtöasetelmat uudenvuodenalusviikon London Openia varten.

* Ruotsin go-kesäleirille Leksandissa oli kivaa. Leiri alkoi lauantaina 22.7. ja päättyi keskiviikkona 26.7.. Pääturnaus Leksand Open pelattiin maanantain, tiistain ja keskiviikon aikana. Mukana olijoista noin puolet oli hollantilaisia ja saksalaisia. Loput olivat pääosin ruotsalaisia sekä lisänä puolitusinaa norjalaista ja kolme suomalaista. Heti lauantain pikapeliturnauksessa kävi ilmi, että suomalaiset luokitukset ovat vähän kovemman puoleisia verrattuna Skandinaviaan ja Manner-Eurooppaan. Minä, Miika Nikula ja Mika Urtela, kaikki 2 dan, voitimme tasoituksin pelatussa pikapeliturnauksessa ulkomaalaiset lukemin 13/16. Mika, Miika ja Daniela Trinks, 3 dan, muodostivat rengo-turnauksen voittaneen joukkueen. Sijoituksemme pääturnauksessa olivat Mika neljäs, minä viides ja Miika yhdeksäs voitoin 3/5, 3/5 ja 2/5. Dan-pelaajia turnauksessa oli 21. 10 pelaajaa oli luokituksiltaan vähintään 3 dan. Pisteeni noussevat noin tasolle 2235.

* Meidokan Open 15.-16.7. Helsingissä meni hieman heikommin. Voitin ensin Juho Heikkisen, 1 kyu, hävisin Mika Urtelalle, 2 dan, voitin Miika Ginmanin, 1 kyu, hävisin selvästi vahvistuneelle Pekka Lajuselle, 1 kyu, ja lopuksi voitin Tuomas Hellan, 1 kyu. Tulosrivi 1k+ 2d- 1k+ 1k- 1k+. Pisteitä mennee noin kymmenkunta.

* Oulun kesäturnaus 8.-10.7. meni ihan täysin odotusten mukaan. Voitin kaikki heikompigorrilliset ja hävisin kaikille vahvempigorrillisille. Ensin voitin Kajaanin Toni Nisumaan, 1 kyu. Sitten hävisin Antti Törmäselle tiukassa pelissä 4,5 pistettä. Seuraavaksi kaatui Anssi Mattus, 2 kyu, ja sitten Ruotsin Basti Weidemyr, 1 kyu. Bastin kanssa ahneuteni johti lopussa tilanteeseen, josta Basti olisi voinut rankaista kaappaamalla voiton itselleen, muttei osannut lukea tarpeeksi hyvin. Peli Kössön Jannea, 2 dan, vastaan oli turnauksen vedenjakajan asemassa, mutta päättyi tappioon. Lopuksi voitin Aleksi Savolaisen. Tällä kertaa helpommin kuin viime kerralla Turku GP:ssä kolme viikkoa aiemmin, mutta Aleksilla oli mahdollisuutensa. Tulosrivi: 1k+ 4d- 2k+ 1k+ 2d- 1k+. Gorrit eivät muutu kuin korkeintaan muutaman pisteen.

* Turku GP 17.-18.6. 2006 pelattiin paahtavan helteisessä säässä. Turnauksen alkaessa olin hieman univelkainen, mutta se ei ihmeemmin haitannut. Ensimmäinen vastustajani oli Aleksi Savolainen, tuore HGK:lainen 1 kyu. Joko Aleksi pelasi hyvin tai minä huonosti alkukankeudesta johtuen. Pääsin johtoon vasta loppupelissä voittaen pelin 2,5 pisteellä. Toinen vastustajani oli Kalle Kytölä, yligolainen 1 dan. Kallen kanssa saimme aikaiseksi oikein mukavan väännön, jonka voitin 5,5 pisteellä. Kolmas vastustani Kari Visala, 3 dan, ei antanut mahdollisuuksia. Sunnuntaiaamun vastustajani oli Miika Nikula, 2 dan. Miika oli koko ajan pienessä johdossa enkä onnistunut kääntämään peliä edukseni. Miikan johtoasema ja vaikeuteni alkoivat, kun valittuani mustana sanrensein Miika pelasi ensin normaalin keimakakarin, sitten minä kahden pisteen korkean hasamin, johon Miika vastasi elefantinloikalla hasamikiven suuntaan. En oikein keksinyt hyvää vastausta ja pelasin väliin. Tulos oli lokaalisti ihan ok, ehkä Miikan virheiden takia. Mutta strategiani meni sekaisin. Tappio Miikalle oli turnauksen vedenjakajan asemassa. Viimeisessä pelissäni voitin ilman suuria vaikeuksia Juho Heikkisen, 2 kyu. GoR turnauksen jälkeen noin 2216. -- Lisäys 10.7.: oli sitten ilmeisesti enemmän eli 2225, koska joitakin pelaajia oli touko-kesäkuun turnaustuloksissa hieman tesujoitu. 

* Yläkaupungin Yö pelattiin 20.-21.5. Jyväskylässä. Ensin voitin Janne Kujalan, 1 kyu, hankalahkossa pelissä, joka kääntyi keskipelin loppuvaiheessa voitokseni 12.5 pisteellä. Seppo Suorsa, 1 dan, laittoi hanttiin sitkeästi, mutta johto pysyi käsissäni loppuun asti ja voitin 5.5 pistettä. Kolmas peli Kare Jantusta, 3 dan, vastaan oli avainasemassa. Ihmettelin, kun peli sujui alusta asti hyvin. Pelasin laidalla noin 10 pisteen arvoisen heikkouden jättäen tenukin ja aloin hyökkäillä keskustassa. Kare pelasi jotenkin pehmeän oloisesti koko ajan. Lopuksi häneltä kuoli vielä iso ryhmä. Kare sanoi, ettei oikein ollut pelituulella, ja uskon häntä. Tässä vaiheessa huippuryhmäläisistä vain minä ja Kari olimme kolmessa voitossa. Hävisin pelin Kari Visalaa, 3 dan, vastaan. Kari oli johdossa fusekista alkaen eikä päästänyt minua johtoasemaan missään vaiheessa. Viidennellä kierroksella vastustin Jesse Savoa, 1 dan. Peli oli hankala, kunnes keskipelin loppuvaiheessa pääsin tekemään suuren moyon keskustaan, jonka turvin pääsin johtoon. Jesse käytti paljon aikaa ja lopulta hävisikin ajalla vain yksi byo-yomikivi jäljellä. Tulosrivi: 1k+ 1d+ 3d+ 3d- 1d+.

* Joukkue-SM pelattiin tänä vuonna Tampereella 22.-23.4. TTY:llä. Pelasin Tampereen ykkösjoukkueen kakkospöydässä. Ykköspöydässä pelasi Kari Visala ja kolmospöydässä Simo Eerola. Pääsimme finaaliin, jossa hävisimme Helsinki I:lle (Vesa Laatikainen, Matti Siivola, Lauri Paatero) 0-3. Omat pelini menivät mitäänsanomattomasti. Ensin voitin Pekka Lajusen, 1 kyu, sitten Jesse Savon, 1 dan. Seuraavaksi hävisin puolella pisteellä Janne Kössölle, 2 dan. Mielestäni pelasin varsin erittäin hyvin, mutta koska en laskenut pisteitä tarpeeksi tarkasti, en hoksannut pelata pikku-yosea tarpeeksi huolellisesti. Seuraavassa pelissäni Antti Holappaa, 2 dan, vastaan ei ollut mahdollisuuksia. Peli Matti Siivolaa, 5 dan, vastaan oli vielä pahempi. Tulosrivi: 1k+ 1d+ 2d- 2d- 5d-.

* Jaakko Munkin muistoturnaus 11.-12.3. meni odotettua paremmin. Pelasin ylimässä kuuden pelaajan lohkossa, jossa muut pelaajat olivat Vesa Laatikainen, 5 dan; Matti Siivola, 5 dan; Lauri Laatero, 3 dan; Kari Visala, 3 dan, ja Antti Holappa, 2 dan. Saavuin Helsinkiin perjantaina kaverin luo, jossa yövyin. Bileet kestivät puoli seitsemään aamulla, joten sain nukutuksi vain kolme tuntia. Siitä huolimatta ensimmäinen peli Vesaa vastaan meni odottamattoman hyvin. Olin kyllä tappiolla keskipelin lopussa hyökätessäni noin kymmenen kiven kokoista leikkaavaa ryhmää vastaan. Vesa pelasi virheellisen muodon (ikken tobi) karkuun mennessään. Vetkuttelin väliin ja sain ryhmän vapaudet riittävän vähiin, jotta leikattu ryhmäni eli ja Vesan leikkaavat kivet kuolivat. Vesa ei enää toipunut yrityksistään huolimatta katastrofista ja lopulta peli päättyi luovutusvoittoon. Ikken tobi osoittautui aivan kirjaimellisesti syntymäpäivälahjaksi. Hävisin seuraavat pelit Karia ja Mattia vastaan eikä minulla ollut missään vaiheessa mahdollisuuksia voittoon. Oli onni, että pelit Anttia ja Lauria vastaan olivat vasta sunnuntaina. Ari-Pekka majoitti minut ja Karin ja sainkin hyvät kymmenen tunnin yöunet. Aamulla Anttia ei kuulunut ajoissa pelipaikalle. Soitin hänelle ja hän kertoi menneensä väärään junaan. Sovimme tuomarin ja Antin kanssa, että Antin perusajasta ei vähennetä varttia enempää, jos hän saapuu taksilla Tikkurilasta. Antti oli vähän nuutuneen näköinen ja voitin pelin suuremmitta vaikeuksitta. Kaksi voittoa oli vahvuuslukuuni nähden yhden odotusarvoa enemmän, joten tavoitteet olivat jo ylittyneet. Viimeinen peli Lauria vastaan oli mielenkiintoinen, mutta Lauri onnistui vääntämään 7.5 puolen pisteen voiton. Sain turnauksesta 15 pistettä lisää. GoR turnauksen jälkeen 2221 eli parempi kuin koskaan. Viimeiset kaksi turnausta olen sekä erikseen että yhdessä tarkasteltuna pelannut vähintään 3 danin vahvuisesti (London Openin vastustajien vahvuudet Suomi-muunnoksella heikennettynä arvioidenkin). Saa nähdä jatkuuko hyvä menestys seuraavissa turnauksissa. Tulosrivi siis: 5d+ 3d- 5d- 2d+ 3d-. 

!2005

* London Open 28.-31.12. meni aivan käsittämättömän hyvin. Ensimmäisen vastustajani Phil Beckin, 2 dan, UK, voitin helposti rauhallisessa pelissä suurella piste-erolla. Seuraavaksi pääsin huippuryhmän huoneeseen pelaamaan Andrew Grantia, 3 dan, UK, vastaan. Voitin pelin muistaakseni suuremmitta vaivoitta. Kolmas pelini Itävallan Gabriel Kronbergeriä, 2 dan (GoR 2206), oli turnaukseni vedenjakajan asemassa. Erittäin tiukassa väännössä pääsin lopulta 2.5 pisteen voittoon. Neljännessä pelissä paritusohjelma tarjosi vastustajakseni Tsekin Ondrei Siltin, 6 dan. Hävisin peli 11 pisteellä Ondrein onnistuttua lopuksi redusoimaan moyoani. Laitoin Ondrein kunnolla töihin, koska onnistuin pääsemään keskipelissä johtoon vangittuani keskustasta toistakymmentä kiveä ja samalla aluetta. Seuraava vastustajani oli Piers Shepperson, 5 dan, UK. Hävisin pelin parinkymmenen pisteen erolla. Odotusteni mukaan sain seuraavaksi helpomman vastustajan. Alankomaiden Peter Dullemeijer, 1 dan (GoR 2133), osoittautui vahvaksi vastustajaksi. Pelasin alkupelin huonosti, mutta keskipelissä käänsin asetelman edukseni leikattuani valmistelevan pakotuksen jälkeen Peterin laitaryhmän, jonka oli elettävä pienenä ja gotena, irti keskustasta. Sen jälkeen kaappasin kymmeniä pisteitä aluetta keskustaja ja voitin lopulta parillakymmenellä pisteellä. Tämäkin peli oli tärkeä kokonaistuloksen kannalta. Iltapäivällä sain vastustajakseni Saksan Manuela Lindemayerin, 3 dan (GoR 2231). Tämä peli oli kaikista pelestäni vaiheikkain ja mielenkiintoisin. Manuela on hankala vastustaja uskomattoman sitkeytensä takia. Jouduin kuluttamaan paljon aikaa hänen juoniensa torjumiseen ja vastajuonien punomiseen. Yhden ison minulle edullisen furikawarin ja monien kummankin pelaajan löytämien hienojen tesujikombinaatioiden jälkeen lopputulos oli minulle 13.5 pistettä eduksi. Tässä vaiheessa turnaukselle asettamani tavoitteet oli jo saavutettu. Olihan minulla jo viisi voittoa eikä yhtään tappiota nominaalisesti heikommille tai edes kolmea luokkaa vähempää itseäni nominaalisesti heikommille. Päätin kuitenkin vielä yrittää koko rahan edestä. Viimeisellä kierroksella kone arpoi vastustajakseni Britanniassa opiskelevan kiinalaisen Qi Shenin, 5 dan (GoR 2504). Qi:llä oli kyllä neljä voittoa, mutta hän oli hävinnyt Tuomolle. En halunnut pärjätä vastustajalleni Tuomoa huonommin. Laitoin peliin kaiken minkä osasin. Peli alkoi kääntyä ratkaisevasti edukseni, kun leikkasin keskustassa irti valkean kiviä rankaisuna epäoptimaaliseen peliin hyökättävänäni olevan ryhmän puolustuksessa. Kahmittuani riittävän aluejohdon, valkea alkoi pelata epätoivoisesti, jolloin rankaisin ja siirryin murskajohtoon. Silloin valkea luovutti. London Open 2005 oli go-urani ennätystulos: 2d+ 3d+ 2d+ 6d- 5d- 1d+ 3d+ 5d+. Suurin likelihood tuon turnaustuloksen perusteella on luokituksella 5 dan. Koska hiukan alle puolet turnauksen osallistujista oli brittejä, tehdään brittivastustajien luokituksille yhden luokan pudotus, koska brittien luokitukset ovat noin kiven pehmeämpiä kuin eurooppalaisten keskimäärin. Tehdään lisäksi jokaisen vastustajan luokitukselle muunnos, jossa luokitusta nostetaan tai lasketaan vastustajan voittomäärän neljästä poikkeaman verran. Muunnettu tulosrivi: 2k+ 2k+ 3d+ 6d- 4d- 2d+ 2d+ 5d+. Suurin oikean luokituksen likelihood tuon turnaustuloksen valossa on 4 danilla, joka on hieman yli 8 kertaa suurempi kuin 2 danin likelihood. GoR nousi 90 pistettä 2207:een pisteeseen.

* Kanikuutosessa 19.-20.11. lähti pisteitä. Ensin kärsin tappion Joonas Tyystjärvelle, 1 dan, mikä ei nolota yhtään, koska Joonas ei ole pelannut normaalin shodanin tavoin kesäkuusta lähtien. Varmaan hankkii itselleen korotuksen lähiaikoina. Sitten voitin Särelän Pertin, 1 kyu. Hävisin Holapan Antille, 2 dan. Seuraavalla kierroksella voitin Jesse Savon, 1 kyu. Jesse työllisti minua ihan oikeasti, mutta voitto tuli tasaisella suorituksella. Lopuksi kärsin tappion Kari Visalalle, 3 dan. Pieni pettymyksen aihe oli, että Karin huolimattomuuden takia sain tilaisuuden järjestää aivan lopuksi pahan ongelman Karille, mutta pelasin itse huolimattomasti. Tulosrivi 1d- 1k+ 2d- 1k+ 3d-. Pisteet turnauksen jälkeen arviolta 2116. Hyvät lähtöasetelmat Lontoon ryöstöä varten, mutta ylimielisyyteen ei liene varaa. Mahdollisuudet riippuvat vastustajien nilkkiyden asteesta ja siitä, mihin suuntaan brittien, alankomaalaisten ja saksalaisten, mitä kansallisuuksia vastustajat yleensä London Openissa edustavat, pistetilanne taitoihin nähden on vuodessa kehittynyt.

* Enpäs sitten pelannutkaan hyvin SM-II-karsinnoissa 1.-2.10. 2005. Ensin voitin kyllä Jaakko Virtasen, 1 dan, mutta loput hävisinkin. Otso Alankoa, 2 dan, vastaan oli hyvät mahdollisuudet mutta Otso voitti pienellä piste-erolla, vaikka molemmat luulimme minun voittaneen. Sitten hävisin Roviolle, 1 dan, Holapalle, 2 dan, ja Urtelalle 2 dan. Mitään näistä tappioista ei tarvitse hävetä yhtään, koska kaikki nidaneista olivat luokitukseensa nähden myös GoR:insa sekä viimeaikaisen turnausmenestyksensä perusteella vahvahkoja ja Rovion Teemukin varsin hyvässä pelikunnossa. Silti harmittaa, että ketään heistä en voittanut. GoR aleni arvioni mukaan n. 2120:een. Jos vielä Kanikuutosessa 19.-20.11. lähtee pisteitä, niin on kuitenkin mahdollisuus Lontoossa uutena vuotena yrittää ryöstää pisteitä takaisin.

* Korean Ambassador's Cup Helsingissä 16.-18.9. meni erittäin hyvin. Voitin ensin Simo Eerolan, 2 dan. Hävisin lauantaina kaksi ensimmäistä peliäni Antti Holapalle ja Otso Alangolle, molemmat 2 dan. Peli Otsoa vastaan oli erittäin tiukka. Eroa oli vain 2,5 pistettä. Peli ratkesi vasta pikku-yosessa. Lauantain kolmannella kierroksella voitin Antti Heinosen, 1 kyu. Sunnuntaina voitin Esa Seurasen, 2 dan. Viimeisellä kierroksella hävisin Kare Jantuselle, 3 dan. Tulosrivi siis: 2d+ 2d- 2d- 1k+ 2d+ 3d-. Vastustajien keskimääräinen taso: 1.8 dan, voittoprosentti 50. GoR:ini noussee hivenen alle 2150:een. Kunto oli hyvä. Toivottavasti pelaan yhtä hyvin myös SM II karsinnoissa Turussa kahden viikon kuluttua.

* Turku GP kesäkuun toisena viikonloppuna meni odotetusti lukuun ottamatta tappiota nousevalle tähdelle Joonas Tyystjärvelle, 2 kyu. Hävisin myös Esa Seuraselle, 2 dan. Voitin Antti Soukan, 2 kyu, Miika Nikulan, 2 kyu, ja Jesse Savon, 3 kyu. Jesse antoi yllättävän kovan vastuksen. Tulosrivi 2k+ 2k- 2k+ 2d- 3k+. Joonas voitti turnauksen voitettuaan kaikki kolme dan-pelaajaa. Hän hävisi ainoastaan Antti Soukalle, 2 kyu, viimeisessä pelissään.

* Yläkaupungin Yö Jyväskylässä meni luokitukseen nähden kohtalaisesti. Ensin voitin Kujalan Jannen, 1 kyu. Seuraavan pelin voitto Simo Eerolaa vastaan, 2 dan, tuntui oikein mukavalta. Sitten hävisin turnausvoittaja Holapan Antille, 2 dan, ja Einari Niskaselle, 1 dan. Einari oli selvästi hyvässä pelikunnossa. Lopuksi voitin Maunu Tuomaisen, 5 kyu, pelissä, jossa Maunu antoi yllättävän hyvän vastuksen. Tulosrivi 1k+ 2d+ 2d- 1d- 5k+.

* Joukkue-SM Espoossa meni kokonaisuutena odotetusti. Hävisin kylläkin YliGon Miika Nikulalle, 4 kyu, mutta toisaalta voitin odottamattomasti Lauri Paateron, 3 dan. Kanpai1, johon kuuluivat Kari Visala, Simo Eerola ja minä (kaikki 2 dan), tuli toiseksi. Voitto HGK1:stä (Vesa Laatikainen, 5 dan, Matti Siivola, 5 dan, ja Lauri Paatero, 3 dan) näytti mahdolliselta, kun Kari oli päässyt Vesaa vastaan hyvään asemaan alkupelin jälkeen, mutta Vesa vei voiton Karin mokailtua keskipelissä. GoReja pitäisi olla turnauksen jälkeen noin 2150. Tulosrivi: 4k- 4k+ 1k+ 3k+ 3d+.

!2004

* London Open Go Congress 28.-31.12. meni hienosti jopa ottaen huomioon, että sekä brittiläiset että keskieurooppalaiset luokitukset ovat noin kiven tai puoli kiveä suomalaisia heikompia. Ensimmäisessä pelissäni hävisin Alankomaiden Floris Barthelille, 2 dan, joka on yksi Alankomaiden vahvimmista suhteessa luokitukseensa. Tappion aiheutti yksi offbeat siirto lopussa. Seuraavaksi joudun ulos huippuryhmän huoneesta karvalakkipuolelle, jossa voitin Paul Barnardin, 1 dan. Paluu huippuhuoneeseen sujui huonosti: tappio Yangran Zhangille, 3 dan. Koska olin ilmeisesti keskimmäisenä McMahon-ryhmässäni sain vastaani seuraavaksi alemmasta ryhmästä Duncan MacDonaldin, 1 kyu, jonka voitin helposti. Seuraavana peli olikin viimeinen karvalakkiosastolla: voitin Michael Charlesin, 2 dan. Pelasin sanrensein, mikä johti hermoja raastavaan taistelupeliin, jossa tein tarvittavat alueet vasta hyvin myöhään. Tunsin olevani perässä, kunnes vastustaja teki virheen keskipelin lopussa. Koettelemus päättyi vasta, kun viimeisetkin vastustajan yritykset kääntää peli edukseen olivat päättyneet. Huippuryhmän huoneessa voitin seuraavaksi Alex Rixin, 4 dan, jolla oli ilmeisesti huono turnaus. Alex pelasi yllättävän ponnettomasti, olihan hänellä GoR 2395, ja voitin pelin helposti. Seuraavaksi sain vastaani Alistair Wallin, 4 dan, jonka kanssa saimme aikaan mielenkiintoisen ja vaiheikkaan pelin. Alistair jätti loppupelin alussa keskelle heikon ryhmän ja alkoi pelata loppupelisiirtoja, koska oli mielestään perässä. Leikkasin ryhmän irti ja tapoin sen, jolloin Alistair luovutti. Viimeisessä pelissäni Matthew Cockea, 5 dan, vastaan hävisin. Olin valkea ja hieman liian kiinnostunut alueesta. Tulosrivi: 2d- 1d+ 3d- 1k+ 2d+ 4d+ 4d+ 5d-. Koska brittiluokitukset ovat noin kiven heikompia kuin suomalaiset, tehdään tulosriville seuraava muunnos: britit arvioidaan luokkaa heikommiksi. Tehdään samalla toinen muunnos: alennetaan tai ylennetään vastustajan luokitusta riippuen siitä, kuinka paljon hänen voittojensa määrä poikkesi neljästä ja mihin suuntaan. Muunnettu tulosrivi: 3d- 2k+ 3d- 2k+ 1d+ 2d+ 1d+ 4d-. Hyvää suomi-2d:n tasoa, joten on syytä olla tyytyväinen.

* Tampere Toyota Pandanet IGS Tour 4.-6.12. meni surkeasti. Hävisin lauantaina kaikki pelini. Ensin Törmäsen Antille tiukassa ja jännittävässä pelissä. Alamäki jatkui pelissä Eerolan Simoa, tällöin vielä 2 kyu, vastaan. Pelasin todella surkean avauksen, mutta onnistuin keinottelemaan itseni hyvään asemaan. Sitten aivo leikkasi kiinni ja lahjoitin pelin pois jättämällä noin 100 pisteen kytkennän tekemättä. Tappio Mikael Runoselle, 3 kyu, oli turnauksen pohjanoteeraus. Kärsivällisyyteni oli täydellisesti kadoksissa. Mahdoinkohan kärsiä keuhkoputkentulehduksen jälkeisestä pienestä alakulosta. Sunnuntaina toivuin riittävästi voitaakseni Jukka Lindströmin, 3 kyu, ja Antti Soukan, 2 kyu. Viimeisessä pelissäni hävisin ihan rehellisesti Esa Seuraselle, 1 dan, mutta se ei nolota yhtään. Tulosrivi: 2d- 2k- 3k- 3k+ 2k+ 1d-.

* Oulun Mindsports turnaus 23.-24.10. houkutteli palkintosummillaan. Todennäköisin sijoitukseni oli ilmoittautuneiden listasta katsoen toinen, kunnes viime hetkellä Holapan Antti änkesi [1] mukaan. En kuitenkaan viitsinyt enää perua osallistumistani, vaikka aavistelin reissun käyvän liian kalliiksi. Antti kuitenkin hävisi kaksi ensimmäistä peliään 1 kyuita vastaan ja minä voitin kaksi 1 kyuta, joten emme pelanneet missään vaiheessa. Hävisin Antti Törmäselle, joten sijoituin odotusteni mukaan toiseksi. Tulosrivi: 1k+ 1k+ 2d- 4k+ 1k+. Matkan kokonaiskustannukset olivat 30-40 euroa. Halpa ottaen huomioon matkan pituuden. GoR turnauksen jälkeen arviolta 2100.

* SM-B-sarjassa 16.-17.10. menestyin kohtalaisesti. Voitin Timo Puhan ja Einari Niskasen. Tappiot kärsin Antti Holappaa, Antti Törmästä ja Jaakko Virtasta vastaan. Tulosrivi: 2d- 2d- 1k- 3d+ 1d+. GoR tässä vaiheessa 2095.

* SM-karsinnat 11.-12.9. menivät odotusten mukaisesti. Tappiot kärsin Karea, Antti T:tä ja Timoa vastaan. Voitin Antti H:n ja Antti S:n. Tulosrivi: 2d+ 3d- 3d- 2k+ 2d-. Jouduin pelaamaan play-off pelin Jaakko Virtasta vastaan pääsystä SM-B-sarjaan. Jaakko tuli Tampereella käymään seuraavana sunnuntaina. Voitin erittäin tiukan pelin puolella pisteellä. Peli meni moyotteluksi heti alusta alkaen. Peli voittaminen vaati hyvin suurta kärsivällisyyttä ja tarkkaa pisteiden laskemista. GoR tässä vaiheessa 2111. 

* Ensimmäiset gon joukkuemestaruuskisat järjestettiin 21.-22.8. Turussa. Tampereelta ei saatu kovinta joukkuetta kootuksi Karin ja Timon jäätyä pois. Minä pelasin ykköspöydässä, Lauri kakkospöydässä ja Tuomo kolmospöydässä. Tulokset olivat osaltani alle odotusarvon. Hävisin Vesalle, Antti T:lle ja Jaakko V:lle. Voitin Paavon ja Tero Säntin. Tulosrivi 2d- 1d+ 5d- 1k- 4k+. Muutenkaan joukkueemme ''Taisteluandroidi Fagor'' ei ollut nimensä veroinen. GoR 2095.

* Alhaiset kustannukset houkuttelivat minut 15.-16.5. Yläkaupungin Yöhön Jyväskylään. En odottanut suuria turnausmenestykseltäni. Sainkin yllättyä, kun pelinikuntoni osoittautui aivan mainioksi. Ainoan tappioni kärsin Einaria vastaan, minkä välitön syy oli tottumattomuus nopeaan byo-yomiin. Hävisin ajalla kaksi byo-yomi kiveä edessäni. Näköjään nopeat byo-yomit ovat tulossa muotiin ja niihin on vain totuttava. Viimeisen kierroksen voitto Karesta tuntui erityisen makealta siksi, että se toi turnauksen voiton. Yläkaupungin Yö 2004 oli muuten ensimmäinen kansallinen turnaus koko 12-vuotisella go-urallani, jonka voitan. Palkintorahoista jäi kokonaisosallistumiskustannustenkin jälkeen jokunen kymppi voittoakin. GoR 2113.

* Heikko menestys jatkui Takapotkussa 28.-29.2. vielä pahempana kuin Kanikuutosessa. Voitin yhden pelin viidestä. Hävisin ensin Vesalle, sitten Törmäsen Antille, Einarille ja Antille. Voitin viimeisessä pelissäni Sami Halosen. Pelikuntoni oli heikko. Kaikki tappiot ansaittuja.

* KaniKuutonen 24.-25.1. meni huonosti, muttei aivan katastrofaalisesti. Hävisin lauantaina kaikki kolme peliäni. Karelle häviäminen ei nolota, vaikka pikkuvirheen takia en saanutkaan tapettua Karelta isoa ryhmää. Teemu Hirsimäki on aina ollut minulle vaikea vastustaja. Esa Seuranen oli musta hevonen. Peli oli ihan ok, kunnes jostain käsittämättömästä oikusta yritin aivan liikoja. Sunnuntaina päätin, etten anna vaivalla ansaittujen pisteiden kadota löysäilemällä. Voitin tiukassa pelissä Eero Hippeläisen ja toisella kierroksella Jaakko Virtasen. GoR putosi tarkalleen samaan kuin missä se oli ennen London Openia eli 2135:een.

* KenraaliKuutonen 17.-18.1. oli tasoitusturnaus, jossa pärjäsin hyvin tuloksella 5/8. Jos kolme 2-3 kiven alitasoituspeliä poistetaan, tulokseksi jää 3/6, johon voin olla tyytyväinen. Turnaus ei ollut EGF-kelpoinen, koska aikarajat olivat 2 x 20 min + 25/5 kanadalainen byo-yomi.

!2003

* London Open 28.-31.12. meni oikein mainiosti. Tulosrivini 3d- 1d- 1d+ 1d+ 2d+ 1d+ 1d+ oli oikein tyydyttävä, vaikka vastustajista suurin osa olikin brittejä. Kahdella viimeisellä kierroksella vastustajinani oli sveitsiläinen ja ranskalainen. Turnauksen jälkeen GoRini oli 2162, joka jäi kolmen pisteen päähän tähän asti korkeimmasta arvostaan 2165.

* Turku GP 6.-7.12. meni hyvin, kolme voittoa viidestä. Hävisin Matille ja Karille. Voitin Lauri Aapolan, Teemu Rovion ja Seppo Suorsan. GoRini nousi 2135:een.

* Hävisin Otsolle kuulemma hyvätasoisessa pelissä SM-play-offissa 30.11. puolella pisteellä. 

* SM-kisat 17.-19.10. menivät erinomaisesti. Voitin neljä vastustajaa viidestä. Tulosrivini: 1d+ 3d+ 1k+ 1d+ 1d-. Ensin voitin Joosen, koska hän mokasi yrittäessään tappaa ryhmäni, jonka kuolemani olisi merkinnyt minulle varmaa tappiota. Mooseksen lain mukaan ryhmäni olisi pitänyt kuolla. Ryhmäni eli ja Joose teki toisen virheen, josta rankaisin tappamalla häneltä ison ryhmän. Pelissäni Timoa vastaan jouduin alussa ajattelemattoman keskipelivirheen takia tappioasemaan, josta nousin Timon huolimattomuusvirheet hyödyntämällä viiden ja puolen pisteen voittoon. Peli Seppoa vastaan pysyi hallinnassani alusta loppuun asti. Neljännessä pelissäni Einaria vastaan onnistuin elättämään sabakilla joukon röppökiviä Einarin moyossa. Voitin noin viidellä pisteellä lopulta. Pelissäni Otsoa vastaan tein josekivirheen, kun pelasin kahden pisteen korkean hasamin Otson keimakakaria vastaan. Otso otti nurkan ja painoin päälle. Otso pelasi sagarin laitaa kohti, johon minun olisi pitänyt jättää vastaamatta, koska muurini heikkoutta hyödyntämällä Otso sai jumalattoman vaikutusvallan keskustaan ja minä jouduin elättämään alle jääneen paskaryhmän nololla tavalla. Myöhemmin Otso ylipelasi ja minä pääsin nollaamaan riemukkaalla sekvenssillä Otson vaikutusvallan. Myöhemmissä keskustarähinöissä jäin tappiolle ja luovutin. SM-kisojen jälkeen minulla pitäisi olla 2144 GoR-pistettä. Pelikuntoni on taas luokitukseni mukaista tasoa. Jee!

* SM-karsinnat 14.-15.9. menivät yllättävän hyvin. Vastustajinani oli viisi shodania, joista voitin kolme. Tulosrivi: 1d+ 1d+ 1d- 1d+ 1d-. Ensin voitin Otson, mikä oli suuri yllätys, koska minulla on ollut suuria vaikeuksia pärjätä Karille, joka hävisi KGS-ottelun Otsolle 1-4. Seuraavaksi voitin Laurin. Lauri joutui jälleen byo-yomiin, mistä oli hänelle haittaa, kuten tavallisesti. Luultavasti Lauri pärjää paremmin A-sarjassa, johon hän pääsi voitettuaan viime vuonna B-sarjan. A-sarjan miettimisajat ovat pidemmät. Hävisin odotetusti Karille. Neljännellä kierroksella voitin Einarin ja viidennellä hävisin turnauksen voittajalle eli Karelle. Seuraavassa pelissäni Karea vastaan yritän olla lähtemättä mukaan nopeaan peliin.

* Sijoituin Tampereen mestaruuskarsinnoissa kolmannelle sijalle ja selviydyin neljän parhaan kesken pelattavaan Tampereen mestaruussarjaan. Voitin yllättäen Timon mutta hävisin Karille ja Laurille. Jatkoon pääsivät Timo, Kari, minä ja Teemu.

* Kävin Brnossa Tsekissä Toyota-Pandanet Tourin osakilpailussa. [Raportissa|http://jantunen.blogspot.com/2003_09_07_jantunen_archive.html#106310722833324975] tarkempi selostus turnauksesta. Mukava reissu. Voitin 33 % vastustajistani, joiden keskimääräinen luokitus oli 2.83 dan eli suoritus vastaa noin 1.8 danin tasoa. GoR-pisteitä pitäisi laskujeni mukaan tulla 34 lisää, jolloin niitä olisi 2105. Olen siis saanut 107 pistettä Takapotkun jälkeisissä viidessä EGF-luokitellussa turnauksessa. Noista turnauksista neljä oli ulkomailla. Sopii hyvin vanhaan tuttuun kuvioon, jossa ulkomailta saadaan pisteitä ja kotimaisissa turnauksissa ne menetetään.

* Euroopan go-kongressi meni kohtalaisesti 2 daniksi. Voittoja pääturnauksessa 4/10 ja viikonlopputurnauksessa 3/5. Sijoitus pääturnauksessa eurooppalaisten 2 danien joukossa 10/15 ja viikonlopputurnauksessa 3/8.

* Kanikutosessa saavutin neljännen sijan Matin ja Teemujen jälkeen. Hävisin Teemuille ja voitin Karin, joka korotettiin shodaniksi turnauksen jälkeen, sekä Paavon ja Holapan Antin. Näköjään Pohjoismaiden ja varsinkin Suomen uusien pelaajien luokitukset ovat aika deflatoituneita. Ihmekö tuo, kun pelaajapopulaatiot ovat pieniä sekä uusien ja kehittyvien pelaajien osuus suuri, jolloin he pilaavat toistensa korotusmahdollisuudet eivätkä myöskään käy riittävän usein ulkomailla. 

* Jusan Dan Tukholmassa meni kohtalaisen huonosti: 2d - 0/3, 1d - 1/1 ja 1k - 1/2. 1 kyuista tosin Carl-Johan Ragnarsson voitti 3/4 2 danin vastustajistaan ja Harry Taarin, 4 dan, ja 1 kyun, joten hänen luokituksensa ei tainnut olla aivan kohdallaan. Voittamani 1 kyu, Per-Erik Martin, oli ansainnut korotuksen 1 daniin juuri meidän peliämme edeltäneessä pelissä. Carl-Johan johti peliään Staffan Bäcklundia, 2 dan, vastaan kirkkaasti aivan loppuun asti, kunnes tyri damentäyttövaiheessa. Pidän siis suoritustani Jusan Danissa pohjoismaisen shodanin tasoisena suorituksena. TTgoK:n tasoituksin pelatussa kerhoturnauksessa seuraavana viikonloppuna saavutin erinomaisen tuloksen 5/6, josta yksi voitto pelattiin 7 kiven alitasoituksella. 

!2002

* Kiinnostukseni turnauspelaamiseen elpyi kevääseen mennessä sen verran, että jaksoin lähteä Yläkaupungin Yöhön Jyväskylään. Olin myös kongressissa Zagrebissa. Menestyin melko hyvin olosuhteisiin nähden. Pelisuoritukseni osoitti, että pystyn pelaamaan keskieurooppalaisen 2 danin tasolla. Tulokseni: 2d - 2/4, 1d - 2/4, 1k - 1/1 ja 3d - 0/1. 

* Syksyn SM-karsinnat menivät äärimmäisen heikosti lupaavista merkeistä huolimatta; nappasin elokuussa Tampereen mestaruuden voittamalla Timon, Karin ja Jarin. Toisaalta Turun tasoitusturnaus meni erinomaisesti. 

* PoGon tasoitusturnaus meni huonosti, mutta katsoisin sen johtuneen enemmän pogolaisten aliluokittuneisuudesta kuin omasta heikkoudestani. 

!2001

Pelimenestys jatkui huonona. Vähensin runsaasti turnausaktiivisuuttani. En edes
osallistunut kotiturnaukseeni Kanikuutoseen. Peli-illoissa tulin käyneeksi kuitenkin
melko usein, vaikkakin enimmäkseen seuran takia. 
 
!2000

Luokitukseeni nähden liian heikkoa turnausmenestystä. Voitto Lauri Paaterosta 
Helsingin SM-karsinnoissa piristi hieman.

!1999

Helsingin PM-kisat menivät minulta hyvin. Sain noin 50 EGF-pistettä lisää. EGF-
luokituksen käväisi huipussaan noin 2180:ssä. Voitin vielä toukokuun kevätbonuksen.
Tällä kertaa en pärjännyt peleissä erityisen hyvin, joten jouduin turvautumaan 
bonuspisteisiin, joita minulla oli yli kaksi kertaa enemmän kuin seuraavaksi
eniten juoneella. Keväästä 1999 lähtien pelimenestykseni oli pelkkää alamäkeä
suunnilleen vuoden 2002 kongressiin asti.

!1998 

Osin edellisen vuoden menestysten perusteella minut korotettiin Tampereen kesäleirillä 1998 2 daniksi. Syksyllä 1998 voitin bonus-turnauksen, pelituloksella 
11/13 ja 20 bonuksella n. 8 tunnin turnausaikana. 

!1997

1 daniksi minut korotettiin Jaakko Munkki -turnauksen jälkeen 1997 eli melko 
tarkaan viisi vuotta pelattuani. Kaikkien aikojen parhaat kaksi turnaustani 
olivat GP-turnaukset Helsingissä ja Petroskoissa kesällä 1997. Helsingin
tulosrivini: 1d+ 4d- 2d+ 5d- 3d+. Peroskoin tulosrivini oli seuraava: 1d+ 1d+ 3d+ 5d- 4d+ 3d-. Tulokset löytyvät [Wayback Machinesta|http://web.archive.org/web/19980123085506/www.cs.tut.fi/~msj/petroskoi97.html].

!1996 

Tukholmassa järjestettiin PM-kisat. Menestykseni oli odotettua heikompi. 

!1995

Tampereella järjestettiin PM-kisat. Voitin mm. kaksi ruotsalaista shodania ja 
hävisin vain nominaalisesti vahvemmilleni. Sain korotuksen 1 kyuksi. Vuoden 1995
kongressiin Tucholassa osallistuin 1 kyuna. Turnaus meni odotusten mukaan. Kesällä
minulla oli jonkin aikaa 1d* -tunnus IGS:ssä. 

!1994

Vuoden 1994 Kanikutosen aikoihin olin muistaakseni 3 kyu, jona osallistuin
kesän 1994 kongressiin Maastrichtissa. Maastrictissa minut korotettiin 2 kyuksi.

!1993

Kanikutosessa 1993 olin muistaakseni 8 kyuna. Pärjäsin odotetusti. 
Jaakko Munkki -turnauksen aikoihin minut oli korotettu 6 kyuksi. Osallistuin
SM-karsintoihin 1993 5 kyuna ja sain turnauksen jälkeen korotuksen 4 kyuksi.

!1992

Olin kuullut gosta jo syksyllä 1991, jolloin pelasin Mika Lähteenmäen kanssa shakkia. Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä oli artikkeli gosta. Tampereen go-kerho, joka 
toimi Zenshindojo ry:n alajaostona, piti Hervannan vapaa-aikakeskuksessa maaliskuun
puolessa välissä alkeiskurssin, jolle minä ja Mika osallistuimme. Aivan ensimmäinen lautamme ja kivemme rakensimme valkoisesta pahvista, jonka toinen puoli oli hopeanvärinen. Ensimmäinen luokitukseni oli 23 kyu, jonka sain parin-kolmen viikon kuluttua aloittamisesta. Huhtikuun puolessa välissä minut korotettiin 18 kyuksi. Olin Lapinjärven kesäleirillä 14 kyuna. Ilmoittauduin SM-karsintoihin syyskuun puolessa välissä 11 kyuna. Pärjäsin luokitukseeni nähden odotetusti. 

----
Lukemistani kirjoista voisin suositella seuraavia:

Attack and Defense

Loistava kirja. Aikoinaan yksinumeroisena kyuna opin tästä kirjasta esimerkiksi mitä indusoiminen, nojaaminen, vahvuuden hyväksikäyttö ja moni muu hyökkäämisen ja puolustamiseen liittyvä peruskäsite tarkoittaa. 

Tesuji

Toinen klassikko. Tekstissä käsitellään ensin tesuji yksi kerrallaan ja on ongelmia, joissa sitä täytyy soveltaa.

The Endgame

Luin tämän kirjan 1 kyuna, kun alkoi näyttää siltä, että Aapolan Lauri uhkaa päästä ohi. Vahvuutta tuli ehkä jopa puoli kiveä lisää. Opin ajattelemaan loppupeliä aivan uudelta kannalta.

Go Seigenin tesujisanakirjat I & II

Tesujiongelmia pahimman nälän taltuttajaksi. Japaninkielisyys ei haittaa, kunhan tietää, että "purje" tarkoittaa mustaa ja "lipasto" valkeaa.

Direction of Play

Käsittelee aihetta, josta harva muu kirja puhuu suoraan. Ihan hyvä kirja, muttei yllä aivan parhaiden tasolle.

Great Joseki Debates

Erinomainen kirja. Käsittelee noin tusinaa yleisimmistä josekeista koko laudan näkökulmasta, jota ilman josekien opetteleminen on turhaa. Kirjassa esitetään kolme vaihtoehtoista tapaa jatkaa josekia, joista yksi on täysin väärin, toinen melkein oikein ja kolmas oikein. Perustelut ovat selkeitä ja havainnollisia eivätkä liian yksityiskohtaisia.

Handicap Go


Tätä en ole lukenut pitkään aikaan. Alkuaikoina paljonkin. Hyödyllinen vähän aikaa pelanneelle, jonka kerhossa on suuri valikoima eritasoisia pelaajia. Opettaa käyttämään tasoituskiviä ja siinä samalla hoshi-kiviä yleensäkin. Jos esimerkiksi 9 kyun pelaaja pystyy pakottamaan 1 danin 7 kivelle, ei ole todennäköistä 2 kyu pystyy kovin kauaa antamaan 7 kiveä. 

Choice of Joseki

Korealainen kirja, jonka tilasin Wallersilta. Kirjassa esitellään josekivalintojen seurauksia muutaman siirron syvyyteen. Tekstistä ei ymmärrä koreantaidoton kirjaimellisesti sanaakaan, joten sen mistä siirrosta on puhe ja oliko tulos hyvä, joutuu päättelemään siitä, mikä muuttui edellisiin diagrammeihin nähden. Diagrammeja on enimmillään kymmeniä yhtä josekia kohti. Hieman työläs lukea ja teksti jää kokonaan ymmärtämättä. Varmasti loistava kirja käännettynä englanniksi. Ranskan-, saksan- tai jopa venäjänkielisistäkin käännöksistä, jos sellaisia olisi, saisi aika paljon enemmän irti kuin koreankielisestä alkuteoksesta, josta ei ymmärrä edes go-termejä. Asiaa pahentaa se, että korean kielessä on erittäin runsaasti taivutusmuotoja kuten suomessakin, joten millään terminologian opettelulla ei vielä pitkälle pötkitä. Täytyisi osata myös korean kielioppi.

----

Olkoon annetun turnauksen pelaajakohtainen suoritusvahvuusluku GoR, joka ei muutu pelaajan turnaussuorituksesta. (*) Jos tulee pelkkiä tappioita tai voittoja, suoritus-GoR lasketaan iteroimalla alkuarvosta siten, että askeleen suuruus on joka iteraatiolla vähintään 10. Seuraavassa taulukossa turnaussuoritusvahvuuslukujani vuoden 2003 alusta alkaen.

||2009|
|Joukkue-SM|2300
|Tähtisilmä Open|2380
|vuoden keskiarvo||2340

||2008|
|Oulun kesä|2315
|Yläkaupungin Yö|2430*
|Joukkue-SM|2335*
|Kevät koittaa nilkille|2200
|Ambassador's Cup|2165
|vuoden keskiarvo||2290

||2007|
|Kanikuutonen|2385
|SM-II-karsinnat|2175
|SM-I-karsinnat|2310
|EGC Main|2310
|EGC Weekend|2350
|Turku GP|2035
|Yläkaupungin Yö|2430*
|PM Helsinki|2220
|British Open|2380
|vuoden keskiarvo||2290

||2006|
|London Open|2245
|Tampere TT|2227
|Leksand Open|2315
|Meidokan Open|2070
|Oulun kesä|2215
|Turku GP|2140
|Yläkaupungin Yö|2370
|Joukkue-SM|2130
|Jaakko Munkki|2310
|vuoden keskiarvo||2225

||2005|
|London Open|2480
|Kani6|2085
|SM-II-karsinnat|2010
|Ambassadors Cup|2265
|TurkuGP|2045
|Yläkaupungin Yö|2090
|Joukkue-SM|2240
|vuoden keskiarvo||2170

||2004
|London Open|2330
|Tampere TT|1870
|Älypelifestivaalit|2210
|SM-B-sarja|2090
|SM-karsinta|2150
|Joukkue-SM|1980
|Yläkaupungin Yö|2200
|Takapotku|1925
|Kani6|1975
|vuoden keskiarvo||2080

||2003
|London Open|2225
|TurkuGP|2180
|SM-B-sarja|2270
|SM-karsinnat|2003
|Brno TT|2225
|EGC Main|2045
|EGC Weekend|2320
|PM|2070
|Takapotku|1905
|Kani6|2070
|Jusan Dan|2010
|vuoden keskiarvo||2120

||2002
|Pogon kerhoturnaus|1645
|TurkuGP|2190
|Kisei tasoitus|2085
|SM-karsinnat|1850
|EGC|2085
|Yläkaupungin Yö|1940
|vuoden keskiarvo||1965
----

Henkilökohtainen suoritus-GoR laskettuna yksittäisistä peleistä suomalaisia ja ulkomaalaisia pelaajia vastaan kussakin turnauksessa voimassa olevalla GoR:illa:

|Vuosi|Suomalaisia vastaan|Ulkomaalaisia vastaan|Ero U-K
|__2002__|2005 (n=25)|2085 (n=10)|80
|__2003__|2095 (n=30)|2150 (n=36)|55
|__2004__|2055 (n=42)|2330 (n=8)|275
|__2005__|2105 (n=31)|2480 (n=8)|375
|__2006__|2220 (n=34)|2280 (n=15)|60
|__2007__|2280 (n=34)|2340 (n=19)|60
|__2008__|2285 (n=30)|-- |--
|__2009__|2345 (n=12) 6.5.|--|--

----
[#1] Hupaisasti ilmaistu. Luultavasti en pelaa Turussakaan juuri tuota 3/5 paremmin, vastustajista riippumatta. :-) -- A.H.