!!!Suomen go-liiton SM-systeemi

Hyväksytty 22.1.2018, kopioitu tänne 30.8.2023

 
!!!Sisällys

* Yhteenveto
* Yleisiä periaatteita
* Systeemi
* SM-karsinnan paritus

 
!!!Yhteenveto

Tällä systeemillä ratkaistaan gon Suomen mestari.

1. SM-karsinta

SM-karsinta pelataan sveitsiläisellä systeemillä, mukana on 16 pelaajaa. Mukana ovat edellisen vuoden SM-turnauksessa menestyneet pelaajat ja saman vuoden turnauksissa paikkansa ansainneet pelaajat. Myös muilla kriteereillä otetaan pelaajia mukaan. Sveitsiläisessä turnauksessa pelaajien luokituksilla ei ole vaikutusta turnauksen kulkuun.

2. SM-sarja

SM-sarja on täydellinen sarja, jossa on kuusi pelaajaa. Sarjan kaksi parasta jatkavat SM-finaaliin. Eräät tasavoitoissa olevat pelaajat voivat ratkaista finaalipaikat playoff-peleillä myöhemmin määriteltävällä tavalla.

3. SM-finaali

Kaksi SM-sarjan parasta pelaavat paras kolmesta -finaalin, ja voittaja on vuoden gon Suomen mestari.
 
!!!Yleisiä periaatteita

!!Osallistumisrajoitukset

SM-turnaukseen on ilmoittauduttava määräaikaan mennessä. Tämä koskee myös pelaajia, joiden ei tarvitse osallistua SM-karsintaan. SM-sarjapaikan saanut pelaaja ei saa pelata SM-karsinnassa. SM-turnauksiin osallistuvilta pelaajilta vaaditaan Suomen go-liiton jäsenyyttä. Pelaajan on ilmoittauduttava sen kerhon nimissä, joka on go-liiton jäsenkerho ja jonka jäsen pelaaja on. Gon Suomen mestaruusturnauksen karsintaan voivat osallistua Suomen kansalaiset.

!!Sisääntulojärjestys

SM-turnauksen sisääntulojärjestyksestä on omat sääntönsä joka vaiheelle. Sisääntulojärjestystä käytetään tarvittaessa tasasijan ratkaisemiseen, kun voittojen määrä on mennyt tasan.

!!Hallitus

Suomen go-liitto ry:n hallitus vastaa SM-turnauksen vuosittaisesta järjestämisestä. Hallitus voi harkintaa käyttäen delegoida vastuuta eteenpäin. Hallitus ja osaturnausten järjestäjät voivat yllättävissä poikkeustilanteissa poiketa systeemin määräyksistä siinä määrin kuin se on turnauksen kokonaisuuden kannalta perusteltua.

!!Poisjäänti

Käynnissä olevasta osaturnauksesta ei saa jäädä kesken pois. Jos pelaajalla on paikka myöhemmän vaiheen turnaukseen, hän voi luopua paikasta. Tilalle otetaan järjestyksessä seuraava pelaaja. Luopumisesta on ilmoitettava hyvissä ajoin ennen turnausta. Liitto voi määrätä poisjäännistä pelaajalle seuraamuksen, jos se on tarpeen.

 
!!!Systeemi

!!1. SM-karsinta

Turnauksessa pelataan viikonloppuna kahden päivän aikana viisi kierrosta.

Peliaika on 60-75 minuuttia + byoyomi.

SM-karsinnan järjestys määräytyy ensisijaisesti voittojen määrästä. Jos voitot ovat tasan, pelaaja, jonka viimeinen voitto on ensin, sijoittuu edelle. Jos tämä ei tee eroa, tarkastellaan toiseksi viimeistä voittoa ja tarvittaessa kolmanneksi ja neljänneksi viimeistä voittoa. Jos eroa ei vieläkään ole, ratkaisee sisääntulojärjestys. Neljän voiton ja nollan tappion pelaaja saa turnauksen 1. sijan.

Pelaajia on 16 ja mukaan pääsevät sisääntulojärjestyksessä:

 

* Edellisen SM-turnauksen pelaajat sijoilta 4.-6.
* Edellisen SM- karsinnan kolmen voiton pelaajat sijoitusjärjestyksessä
* 3-6 paikkaa ennen SM-karsintaa järjestetyistä turnauksista. Hallitus määrittää edeltävän vuoden loppuun mennessä tulleiden hakemusten perusteella turnaukset, joista saa SM-karsintapaikan.
* Yksi pelaaja SM-karsintaan valitaan turnausjärjestäjän villillä kortilla.
* Loput täydennettävät paikat täytetään Suomen EGF Go Rating -listan (GoR) mukaan vahvuusjärjestyksessä ilmoittautumislistan pelaajilla. Pelaajat ilmoittautuvat itse listaan ja ilmoittavat korkeimman GoR-lukunsa saman vuoden alusta Euroopan go-kongressin tuloksiin asti.

 

!!2. SM-sarja

Turnauksessa pelataan viikonloppuna kolmen päivän aikana viisi kierrosta. Peliaika on 90 minuuttia ja 60 sekunnin byoyomi.

Pelaajia on kuusi ja turnaus pelataan täydellisenä sarjana.Sisääntulojärjestys on: edellisen vuoden SM-turnauksen kolme parasta järjestyksessä ja SM-karsinnan kolme parasta järjestyksessä.

Kolme SM-turnauksen parasta saavat perintöpaikan seuraavan vuoden SM-sarjaan. Muut pelaajat saavat perintöpaikan seuraavan vuoden SM-karsintaan.

!!3. SM-finaali

SM-sarjan kaksi parasta pelaavat finaalin paras kolmesta -otteluna. Kaksi peliä voittanut on Suomen mestari. Peliaika on 90 minuuttia ja 60 sekunnin byoyomi.

Jos SM-sarjan toiseksi ja kolmanneksi parhaalla on sama määrä voittoja, he pelaavat yhden play-off-pelin, jonka voittaja pelaa finaalissa.

Jos SM-sarjan parhaalla ja neljänneksi parhaalla on sama määrä voittoja, he pelaavat yhden play-off-pelin, jonka voittaja pelaa finaalissa.

SM-finaalin voittaja on SM-turnauksen ensimmäisellä sijalla ja finaalin häviäjä toisella sijalla. SM-turnauksen sijat 3.-6. määräytyvät SM-sarjan tulosten perusteella.
 
!!!SM-karsinnan paritus

!1. Kierros

Pelaajat järjestetään sisääntulojärjestykseen. Paritetaan 1-16, 2-15, 3-14, 4-13, 5-12, 6-11, 7-10, 8-9. Voittajat saavat pisteen mutta häviäjät eivät.

!2. kierros

Voittajat ovat numeroilla 1-8 ja häviäjät numeroilla 9-16. Järjestys säilyy voittajien ja häviäjien ryhmän sisällä. Paritetaan 1-8, 2-7, 3-6, 4-5 ja 9-16, 10-15, 11-14, 12-13. Voittajat saavat pisteen lisää, mutta häviäjät eivät.

!3. kierros

Kaksi peliä voittaneet ovat numeroilla 1-4. Pelin ensin voittaneet ja sitten hävinneet ovat numeroilla 5-8 ja pelin ensin hävinneet ja sitten voittaneet numeroilla 9-12 eli näiden järjestys ennen toista peliä säilyy.

Kaksi peliä hävinneet ovat numeroilla 13-16. Ylin ryhmä paritetaan 1-4, 2-3 ja alin 13-16 ja 14-15. Keskimmäisessä ryhmässä yritetään paritusta 5-12, 6-11, 7-10, 8-9. Jos tämä ei onnistu siksi, että pelaajat ovat jo pelanneet keskenään vaihdetaan 9 ja 10 keskenään tai 11 ja 12 keskenään. Voittajat saavat pisteen lisää mutta häviäjät eivät.

!4. kierros

Kolme peliä voittaneet ovat numeroilla 1-2. Kaksi peliä voittaneet ovat numeroilla 3-8 ja he säilyttävät keskinäisen järjestyksensä ennen kolmatta kierrosta. Yhden pelin voittaneet ovat numeroilla 9-14 ja he säilyttävät keskinäisen järjestyksensä ennen kolmatta kierrosta. Paritetaan ylin ryhmä 1-2 ja alin 15-16.

Kahden voiton ryhmässä yritetään paritusta 3-8, 4,-7, 5-6 ja kahden voiton ryhmässä 9-14, 10-13, 11-12. Jos pelaajat ovat kohdanneet aikaisemmin, yritetään vaihtoja tässä järjestyksessä: 67, 78, 68 ja 1213, 1314, 1214. Jos nämäkään eivät onnistu, yritetään muita vaihtoja. Voittajat saavat pisteen lisää, mutta häviäjät eivät.

!5. kierros

Neljä peliä voittanut pääsee suoraan jatkoon. Kolme peliä voittaneet ovat numeroilla 2-5 säilyttäen keskinäisen järjestyksensä ennen neljättä kierrosta. Ensisijainen paritus on 2-5, 3-4, toissijainen on 2-4, 3-5 ja kolmassijainen 2-3, 4-5. Jos kaikissa näissä esiintyy aikaisemmin pelattu peli, palataan ensisijaiseen paritukseen.

Kaksi peliä voittaneet numeroidaan 6-11 säilyttäen keskinäinen järjestys ennen neljättä kierrosta. Heidät paritetaan 6-11, 7-10, 8-9, ellei jokin peli toistu.

Yhden pelin voittaneet numeroidaan 12-15 säilyttäen keskinäinen järjestys ennen kolmatta kierrosta. Heidät paritetaan 12-15 ja 13-14, ellei jokin peli toistu. Jos tämä ei onnistu, yritetään ensin paritusta 12-14 ja 13-15 ja myös tämän epäonnistuessa paritusta 12-13 ja 14-15. Jos tämäkään paritus ei onnistu ilman pelin toistoa, palataan alkuperäiseen paritukseen 12-15 ja 13-14. Kaikki pelinsä hävinnyt on vapaalla.

!Parituksen poikkeustapaukset

Tarvittaessa turnaus täydennetään 16 pelaajan turnaukseksi kaikin mahdollisin keinoin. Turnauksen keskeyttänyttä pelaajaa ei kuitenkaan saa missään tapauksessa korvata toisella pelaajalla.

Järjestäjä voi ohjeistaa pelaajia ilmoittautumaan ennen turnauksen ensimmäistä kierrosta. Jos pelaaja ei ilmoittaudu järjestäjän ohjeiden mukaisesti, pelaaja voi menettää paikkansa ja järjestäjä voi korvata pelaajan varapelaajalla.

Jos turnauksen tavanomainen eteneminen ei ole mahdollista ylivoimaisen esteen tai jonkin yllättävän tilanteen johdosta, turnausta yritetään jatkaa seuraavien prioriteettien mukaan.

# Turnauksesta saadaan jatkoon kolme neljän voiton pelaajaa.
# Tuomarin päätöksellä tuomittuja pelejä ja ylimääräisiä vapaakierroksia tulee mahdollisimman vähän.
# Turnauksesta saadaan viisi kolmen voiton pelaajaa perintöpaikoille.   
# Turnauksessa noudatetaan mahdollisimman hyvin systeemin henkeä.