!![Takapotku 2009|Takapotku2009]:n tietosivu uusille pelaajille

Tällä sivulla vastataan pariin yleisempään kysymykseen koskien Takapotkuun osallistumista.

!Kuinka vahva pelaaja tarvitsee olla, että voi osallistua?

Turnaukseen voi osallistua pelasi gota millä tasolla tahansa. Jos osaa säännöt, se riittää.

Turnauksen tuomari selostaa turnauksen avajaisseremoniassa turnaukseen kuuluvat käytännöt, kuten pelikellon käytön ja pelitulosten merkitsemisen oikein. Tuomari on muutoinkin käytettävissä sekä pelien aikana että pelien välillä, jos turnauskäytännöissä tai säännöissä on jotain epäselvää.

!Millä luokituksella turnaukseen voi ilmoittautua, jos luokitusta ei ole annettu?

Ensimmäinen luokitus pitää aina saada jostain, joten tilanne on tavallaan täysin normaali. Jos luokitusta ei ole millään kerholla tai aikaisemmassa turnauksessa annettu, vaihtoehtoja on lähinnä kaksi:

* käydään hankkimassa luokitus jollain kerholla tai
* sovitaan turnausjärjestäjän kanssa väliaikaisesta järjestelystä.

Turnausjärjestäjän kanssa sovittaessa voidaan nettipalvelinten (KGS/IGS/jne.) luokituksia käyttää suuntaa-antavina viitteinä. Jos luokitus on aloittelija- tai keskitasoa, nettiluokituksen käyttäminen on useimmiten OK. Turnauksen jälkeen pelitulosten perusteella annetaan uusi suomalainen luokitus.

Jos on epäilys siitä, että osallistuva pelaaja on vahva kyu-pelaaja tai dan-tason pelaaja, asia on mutkikkaampi. Esimerkiksi dan-tason nettiluokituksella pelaavat lienevät jossain määrin vahvoja pelaajia, mutta tällaista nettiluokitusta ei voi suoraan turnauksessa käyttää. Kokemuksen mukaan nettiluokitukset vastaavat huonosti suomalaisia luokituksia ja vaihtelu on suurta. Tällöin on syytä ottaa hyvissä ajoin etukäteen yhteys turnausjärjestäjään ja sopia järjestelystä, jolla turnauksessa käytettävä luokitus määritellään.