[Go-turnaukset|Turnaukset] ovat yleisesti ottaen tapahtumia, joissa joukko pelaajia pelaa keskenään selvittääkseen keskinäisen paremmuutensa (sic). Turnaukset ovat tietty myös tapa pitää hauskaa muiden samanmielisten kanssa, erityisesti pidempään pelanneiden keskuudessa.

Käytännössä Go:ssa on kahdenlaisia turnauksia: __tasa-avausturnauksia__ ja __tasoitusturnauksia.__ Tasa-avausturnauksissa lopputuloksena on määritelmän mukaan todellakin voittajana turnauksen parhaiten pelannut pelaaja. Tasoitusturnauksissa pelit pelataan [luokitusten|Luokitus] mukaisilla tasoituksilla, joten hyvin pärjääminen kertoo, että pelaat tasoosi nähden paremmin kuin muut kisailijat.

Tasoitusturnaukset ovat kuitenkin pitkälle suomalainen erikoisuus, missään muualla ei pelata niitä läheskään niin paljon. Tasoitusturnauksien huonoihin puoliin kuuluu että virheelliset luokitukset antavat pahasti harhaisia tuloksia, jotka tasa-alkuturnauksissa korjautuvat turnauksen edetessä.

Matematiikan termi ''turnaus'' tarkoittaa ns. __[täydellistä sarjaa,|RoundRobin]__ jossa jokainen pelaa kaikkia muita osallistujia vastaan. Koska tällaisen järjestäminen on usein ajankäytöllisesti hieman epäilyttävää go-pelien kestäessä parhaimmillaan useita tunteja, sarjamuotoinen turnaus soveltuu lähinnä pienille osallistujamäärille, yleensä alle 10 pelaajaa. 

Shakista tuttu [sveitsiläinen systeemi|Swiss] on myös gossa yleinen, mutta osallistujamäärien kasvaessa yli 50 siitä tulee kovin kankea, joten siitä on edelleenkehitetty [MacMahon]. MacMahonissa pelaajat laitetaan alustavaan paremmussjärjestykseen, toisin sanoen heille annetaan annetaan alkupisteet aiemman menestyksen, tyypillisesti luokituksen mukaan.

Kuten sveitsiläiseen, MacMahoniin liittyy olennaisena osana __[tasasijan ratkaisukriteeri,|tiebreak]__ mutta näistä varmaan lisää myöhemmin.

Tämän lisäksi on tenniksestä tuttuja [cup]-muotoisia turnauksia, erityisesti ammattilaistasolla. Näitä näkee hyvin harvoin amatööreille tarkoitetuissa turnauksissa, koska osallistumismatkat saattavat olla hyvinkin pitkiä, ja on ikävä passittaa puolet osallistujista kotimatkalle vain yhden pelin jälkeen.

Turnauksissa on paljon sääntöjä ja käytäntöjä, joihin ensikertalaisen kannattaa tutustua, ettei esimerkiksi loukkaannu kun valkoinen pelaaja haluaa määrätä kellon paikan tai käydä [byo-yomi]n aikana vessassa. Yleensä jos ei ole varma jostain, kannattaa ilman muuta kysyä joko kokeneemmilta turnauskävijöiltä tai turnauksen tuomarilta.

Alla muutama linkki tärkeisiin tietolähteisiin turnaussäännöistä ja -käytännöistä.

* [Suomen Go-liiton päätökset|http://www.kttl.helsinki.fi/msiivola/go/Go-liitonpaatos.html]
* [Eurooppalaiset turnaussäännöt|http://www.european-go.org/www/TourRule.htm]
* [Japanilaiset pelisäännöt (1989)|http://www.cs.cmu.edu/~wjh/go/rules/Japanese.html]
* [Olli Lounelan turnaussivut|http://kate.kttl.helsinki.fi/~olounela/tour.html]
* [MacMahon-järjestelmä ja paritusohjelma|http://www.cgerlach.de/macmahon.html]
* [Pelin kirjaaminen] - kuinka pelejä tulisi kirjata.
* [Pelin valvonta] - mitä käy jos joudut pelin valvojaksi?
* [Turnausesimerkkejä] - esimerkkjä tavoista järjestää turnauksia tai otteluita
* [Turnausjärjestäjän muistilista]
* [Säännöt] - turnauksissa käytettävät säännöt suomeksi
* [Turnausvälineiden Kartoitus]

--[Paavo Pietarila] 29-10-02
\\
-- Olli Lounela, Marraskuu 2002