Tämä alla oleva keskustelu liittyy vanhaan luokitusvertailuun, jossa postattiin IGS:ssä aktiivisesti pelaavien eurooppalaisten amatöörien vahvuuksia ja vertailtiin niitä EGF-luokituksiin ja pisteisiin.

Itse vertailu on poistettu, mutta jätän keskustelun tänne, sillä se toimii hyvänä muistutuksena. Etenkin kun siinä on perustelut sille, miksi luokituslistamme on ok.

-- Janne Jalkanen, 09-Apr-2003.


On esitetty epäilyjä, että tämä lista ei olisi aivan henkilötietolain mukainen, koska listalla on yhdistetty kaksi julkisesti saatavilla olevaa rekisteriä (IGS- ja EGF-luokitukset). Tämän laillinen status on muutenkin vähän hämärä, kun tieteelliseen tutkimukseen tarkoitetun rekisterin pitäisi muutenkin olla sellainen ettei siitä voi yksittäisiä ihmisiä yksilöidä. Ainakin sen julkisuus herättää epäilyksiä.

Mun henkilökohtainen tulkintani (pitkällisen lakitekstin tavaamisen jälkeen) on, että tämä on ihan sellaisenaan laillinen, mutta että se kulkee epämiellyttävän lähellä laittoman henkilörekisterin rajaa. Siksi ehdotan, että Markku kopsaa tämän itselleen talteen ja postaa jatkossa vain tilastollisia analyysejä. Kukaan ei ainakaan tee syvällisempää yksilöityä luetteloa ja postita sitä tänne.

Ja ei, mua ei kiinnosta alkaa väitellä asiasta puolesta tai vastaan - mutta haluaisin kovasti kyllä kuulla lakia opiskelleen ihmisen mielipiteen asiasta. Tästä on jo keskusteltu muilla foorumeilla jonkin verran, ja koska ihmisten tulkintoja lakitekstistä värittävät pahasti sekä pärstäkertoimet, henkilökohtaiset agendat ja lakiteknisen kokemuksen puute, pyydän kaikkia harkitsemaan hyvin tarkoin ennen kuin postaavat. Olli on luvannut kysyä IGS:ltä, mikä heidän politiikkansa on luokitusten julkisuuden kanssa - varsinaisesti henkilötietolakiinhan tämä ei liity, vaan enemmänkin IGS:n politiikkaan.

Luokituslistan statushan on hyvin selvä 8§:n 2 momentin mukaan:

Henkilötietojen luovuttaminen voi tapahtua 1 momentin 5 kohdan nojalla vain, jos henkilötiedon luovuttaminen kuuluu tavanomaisena osana kysymyksessä olevan toiminnan harjoittamiseen edellyttäen, että tarkoitus, johon tiedot luovutetaan, ei ole yhteensopimaton henkilötietojen käsittelyn tarkoituksen kanssa ja että rekisteröidyn voidaan olettaa tietävän henkilötietojen tällaisesta luovuttamisesta.

Tulkitsen tuon niin, että luokituslista saa olla julkinen. Tosin myönnettäköön, että siitä pitäisi siitä huolimatta tehdä Rekisteriseloste.

-- JanneJalkanen, 09.04.2003.

Kyllä tuo lista voidaan minun puolestani poistaa täältä.

-- MarkkuJantunen, 9.4. 2003

Voisin vielä kertoa, että myös IGS:n kannalta tämä on rajatapaus, siis ikävän lähellä väärinkäyttöä. Tällaisia siis ei saisi tehdä, ainakaan julkisesti.

Pistinpä siis tuonne alkuun poistomerkinnän.

-- DonOlli

Hmm. Asian suhteuttamiseksi, miten tämä eroaa eri kerhojen omien luokituslistojen keräämisestä Suomen luokituslistaan? Tai eri Eurooppaisten turnaustulosten ilmoittamisesta EGF:n listoihin lisättäväksi? Onko yleensäkään yhdeltäkään pelaajalta kysytty saako näiden turnaustuloksia tai luokituksia julkaista netissä?

Minun nähdäkseni ainoa mikä tässä oikeasti voi mättää on IGS:n käyttösopimuksen rikkominen, mitä moni pelaaja ei halunne tehdä kunnioituksesta palvelimen antiin go-yhteisölle.

-- Antti Holappa

Tuo 8§ 2 momentti on IMHO yksikäsitteinen, koska luokitustietojen kerääminen ja julkaiseminen on normaalia go:n ympärillä tapahtuvaa toimintaa. Lupaa ei siis tarvitse erikseen pyytää (joskin oululaiset ovat kuulemma tämän tehneet varmuuden vuoksi). Sen sijaan rekisteristä on päästävä pois halutessaan, tai ainakin tietojen julkaisu on voitava kieltää. Tämä selvittyy helposti sillä, että tämä on Wiki, josta kuka tahansa saa poistaa tietonsa helposti. Ja jos ei itse kykene tai halua, niin minä tai kuka tahansa muu wikiaktiivi tekee sen mielellään.

Sen sijaan henkilötietolaki suhtautuu karsaasti siihen, että näitä tietoja jälleenkäsitellään ja tutkitaan niin että niitä yhdistetään toisiin rekistereihin, JA sen jälkeen julkaistaan niin että ihmiset voidaan yksilöidä. Tähän liittyy erityisesti 14§, jossa säädellään tutkimustoimintaa. Etenkin jos IGS ei pidä omaa luokitustietoaan julkisena, voidaan keskustella siitä, onko nuo tiedot poimittu julkisesta lähteestä tai ei.

IGS:n käyttösopimuksessa ei tälläistä toimintaa kielletä (ja kyllä, olen lukenut, ja oletan että jokaikinen joka asiaa kommentoi, myös lukee nämä dokumentit), mutta IGS:n hallinto lienee todennut ettei oikein pidä ajatuksesta.

(Noin henkilökohtaisesti sanottakoon, että musta tälläisen statistiikan kerääminen on hyvä juttu, ja siitä varmaan on jollain lailla hyötyä luokitusjärjestelmää setvittäessä, mutta koska mua voidaan kuitenkin jossain määrin pitää henkilökohtaisesti vastuussa kaikesta siitä mitä te tänne postitatte uuden sananvapauslain nojalla (Wikin status verkkojulkaisuna on tietenkin hieman epäselvä), niin mieluummin en katselisi edes rajatapauksia.)

-- Janne Jalkanen

"Luokitustietojen kerääminen ja julkaiseminen on normaalia go:n ympärillä tapahtuvaa toimintaa" - eikös tämä pidä sisällään myös tällaisten vertailujen tekemisen? Tämä oli varsinainen huomioni. Julkisuuskysymyksestä olen kyllä samaa mieltä, ja "käyttösopimuksen rikkominen" minun edellisessä tekstissäni olisi pitänyt ehkä olla "IGS:n kannan vastaisesti toimiminen" - kaikkea ei voi kirjoittaa lennosta ajatuksen loppuun asti...

-- Antti Holappa

Kuten sanottu, mun mielestäni kyllä näin on vielä toistaiseksi, koska on kyse hyvin pienimuotoisesta toiminnasta (yksityishenkilö, yadda, yadda). Ymmärrät varmaan kuitenkin, että siinä vaiheessa kun julkaistaan täydellisesti ristiviitattu tietokanta kaikista maailman go:n pelaajista ja yhdistetään se muutamaan muuhun julkiseen rekisteriin ja Googleen, aletaan olla jo varsin harmailla vesillä. Rajanveto tässä tapauksessa on kovasti hankalaa.

Jo se tosiseikka että meillä on tämä keskustelu, tarkoittaa sitä että asia ei ole erityisen selkeä. Olet varmaan jo lukenut lain ja löytänyt sieltä useita tulkinnanvaraisuuksia, joiden perusteella voidaan sanoa juuta ja jaata - tärkeintä on kuitenkin löytää se, mikä lain henki on sen kirjaimen sijasta. Ongelmahan tässä ei ole itse vertailujen tekemisen kanssa, vaan siinä, että tuossa vertailussa julkaistaan ihmisten nimiä yhdistettyinä eri tietokannoista tulevaan tietoon. Tämä on minun henkilökohtaisen tulkintani mukaan huolestuttava piirre - periaatteessahan ihmisten nimiä tuossa ei tarvittaisi lainkaan.

Kuitenkin mitä syvällisemmin mennään teoretisoinnin ja tutkimuksen puolelle, sitä lähemmäs aletaan selvästi tulla 14§:n käsittelemää tieteellistä tutkimusta. Ja sitä enemmän mun omat niskakarvani nousevat pystyyn - olen kuitenkin viimeiset muutama vuotta omasta kiinnostuksestani pitänyt silmällä kaikenlaisia yksityisyydensuojan loukkaustapauksia.

(Mä kerron tuosta viimeisestä mielelläni lisää esimerkiksi vaikka oluen tai go-laudan äärellä joskus, mutta se ei kuulu tälle foorumille enää.)

-- Janne Jalkanen

Tästä koko asiasta olisi ollut hyvä huomauttaa jo aikaisemmin. Harmi, etten itse älynnyt hoitaa hommaa esimerkiksi vain julkaisemalla sen jakaumadiagrammin.

Muuten olen sitä mieltä, että rekisteri poistettakoon pikimmiten. Yksikään syy ei (enää) puolla sen ylläpitämistä täällä ja toisaalta muutama on selvästi sitä vastaan.

-- Markku Jantunen, 9.4. 2003

Tämähän poistuukin jo seuraavassa siivousajossa, joka riittää IGS:n porukalle.

Voisin kuitenkin vielä hieman valottaa sitä syytä, tuosta toisesta suunnasta. IGS on jo perustamisestaan lähtien vimmatusti puolustanut ihmisten oikeutta omiin asioihinsa sekä yksityisyyttä, siinä määrin kuin ihmiset sitä haluavat. Tämä on heijastunut esimerkiksi siinä, että vaikka IGS-pseudonyymien takana voi olla kuinka tunnettuja ihmisiä tahansa, näiden tietoja pidetään visusti salassa niin kauan kuin asianomainen haluaa.

Käytännön esimerkkinä vaikkapa 1994 IGS Ing Cup, jossa pelaajilta saatiin lupa julkistaa, oman harkinnan mukaisella tavalla, kaikki mitä tarpeelliseksi katsotaan, nimiä, osoitteita ja muita henkilötietoja myöten. Tätä ei kuitenkaan sittemmin käytetty hyväksi, koska ei nähty erityistä syytä loukata toisten yksityisyyttä.

Toisena käytännön esimerkkinä vaikkapa ammattilaiset, joita IGS:ssä pyörii paljon. Heidän nimiään ei kuitenkaan kerrota, ja meikäläisellekin on tehty selväksi ettei asioista vuotaminen kuulu asiaan. Ammattilaiset ilmeisesti kuitenkin nauttivat saadusta tuntemattomuudesta, eivät menetä kasvojaan vaikka kuinka rähmeltäisivät, ja heitä onkin IGS:ssä varsin paljon (7d:ssä lienee muutama amatööri, loput huippupelaajat ovat tietääkseni ammattilaisia.)

Näin on siis luonnollista, ettei IGS:ssä oikein tykätä jos toisaalla julkistetaan muiden IGS:läisten luokituksia tunnistetitojen kanssa, ilman että asianomainen tietää ja on antanut luvan.

Mainittakoon vielä, että varmistin IGS:n puolesta asian voivan hautautua nyt luonnollisella tavalla, ja ettei tästä tule mitään ongelmia kenellekään -- tämä oli se mitä ehkä itse eniten pelkäsin; onneksi kukaan muu ei kerennyt kertomaan heille ennen minua. Siispä loppu hyvin, kaikki hyvin.

-- DonOlli

Yksi sivuhuomio tuosta henkilörekisteristä. Rekisteri on sellainen, josta tiedon helposti löytää ja on saatavilla. Se onkin sitten mielenkiintoinen mikä on "helposti saatavilla". Olen asiaan aikanaa muissa yhteyksisä törmännyt ja jos tieto oli siirretty arkistomappiin JA ei ollut erillistä ristiviittausmekanismia - eli tiedon etsiminen edellyttää mappien selaamista - kyseessä ei ole lain tarkoittama rekisteri. Se, että onko tieto Wikissä helposti saatavilla onkin sitten sellainen asia johon en ota kantaa. Kai täältä jotain löytää :)

PetriP

Add new attachment

In order to upload a new attachment to this page, please use the following box to find the file, then click on “Upload”.
« This page (revision-2) was last changed on 25-Apr-2003 09:39 by PetriP