Haluaisitko pelata gota, muttet tiedä miten se kätevimmin onnistuisi? Tässä on muutama vinkki, joilla pääset vauhtiin.

Käy kerhossa#

Jos lähistölläsi on kerho, käy peli-illassa ihmettelemässä ja pyydä jotakuta opettamaan. Tämä on kaikkein helpoin ja nopein tapa oppia alkuvaiheessa. Opettajia kyllä löytyy, tosin saatat joutua odottamaan, että jokin käynnissä oleva peli loppuu ensin. Voit mennä kerhoon vaikket edes tuntisi sääntöjä; aloittelijoita ei ole koskaan liikaa. Jotkut kerhot järjestävät myös alkeiskursseja.

Tutustu pelin sääntöihin#

Jos kerhoa ei käytännöllisen välimatkan päästä löydy, kannattaa ensimmäiseksi käydä opettelemassa säännöt interaktiivisesta oppaasta. Tämä on helppo homma, eikä kestä kauaa. (Huom! älä missään nimessä yritä opetella turnauksien tuomareiden käyttöön tarkoitettuja "virallisia sääntöjä". Niistä saa kuka tahansa päänsä kipeäksi.)

Säännöt löytyvät myös englanniksi.

Harjoittele salaa, jos haluat#

Voit halutessasi harjoitella pelaamalla tietokonetta vastaan. Asenna vaikkapa Igowin tai Leela Lite ja pelaa sitä vastaan muutama peli 9x9-laudalla. Älä mieti liikaa siirtojasi, pelaa vain ja katsele mitä ohjelma pelaa. Muista sananlasku "Häviä 50 ensimmäistä peliäsi mahdollisimman nopeasti".

Jos haluat kokeilla (tässä vaiheessa korkeintaan yhden pelin!) isolla (19x19) laudalla, asenna gGo ja gnuGo (molemmat ovat ilmaisia) ja pelaa gnuGota vastaan käynnistämällä gGo.

Mac-tietokoneille suositeltavia ohjelmia yksinpeleihin ovat Goban sekä Go-widget, jolla voit pelata 9x9-pelejä dashboardilla.

Android puhelimessa tai tabletissa voit kokeilla ilmaiseksi Hactarilla tietokonetta vastaan 9x9 laudalla. (19x19 maksullinen.)

Pelaa verkossa#

Jos haluat pelata gota oikeita ihmisiä vastaan Juuri Nyt, voit pelata myös verkossa. Servereistä aloittelijaystävällisin on KGS Go Server (KGS), jossa voit pelata heti jos selaimessasi toimii Java. Kun ohjelma kysyy tunnusta ja salasanaa, kirjoita jotain tunnuskenttään ja paina "Guest"-nappia.

Suomalaiset pelaajat oleskelevat Saunassa, jonne pääset valitsemalla huonelistasta "Main" --> "Sauna". Sopiva vastustaja aloittelijalle on 20k-30k alueella; mitä pienempi luku, sitä vahvempi pelaajaa. (huomaa "k" perässä, 1d-9d, 1p-9p ovat vahvoja pelaajia)

Kauniisti pyytämällä saat varmasti jonkun opettamaan sinulle alkeet ja hiukan edistyneempiäkin asioita. Älä välitä liikaa häviöistä, koska alussa kaikki häviävät paljon. Sen sijaan kannattaa olla tyytyväinen siihen, että alkuvaiheessa kehittyminen on nopeaa ja helppoa. Tästä syystä kehotetaankin häviämään ensimmäiset 50 peliä mahdollisimman nopeasti -- sen jälkeen olet jo paljon vahvempi!

Käy kerhossa#

Tätä tuskin voi liikaa painottaa, mutta yritetään. Käy kerhossa, jos se vain suinkin on mahdollista. Se kannattaa.

Helpoin (ja ainoa) tapa kehittyä nopeasti on Oikeita Ihmisiä vastaan pelaaminen. Tämä onnistuu toki myös verkossa, mutta kerhossa on noin keskimäärin hauskempaa. Kerhoissa ollaan yleensä vieläkin aloittelijaystävällisempiä kuin verkossa. Lisäksi monissa peli-illoissa oleva juomatarjoilu auttaa, jos ei muuten kestä katsoa muiden tai omaa peliä :-)

Muuta#

Huomattavan suuri osa suomalaisista gonpelaajista löytyy #go.fi-IRC-kanavalta, joten jos haluat go-henkistä juttuseuraa, saattaa kannattaa katsoa. Harvemmin siellä gosta mitään puhutaan, mutta kysymällä voit hyvinkin löytää jonkun vaikkapa opettamaan KGS:ssä.

Add new attachment

Only authorized users are allowed to upload new attachments.
« This page (revision-57) was last changed on 28-Sep-2022 13:08 by 87.94.109.155