Falla huomasi, että täällä on useampikin sivu kopioitu Go.finSanaleikit -sivulta.

Teknisesti ottaen tuohan ei ole laillista, joskin tokko kukaan siitä nyt suurellisemmin täällä välittää, ja moraalisesti on tietenkin hieman epäilyttävää, että partiolaiset surutta kopioivat cut-n-pastena tavaraa netistä.

Anyhoo, tästä tulee mieleeni, että haluaisin ehdottaa, että tämän wikin sisältö siirrettäisiin jonkin Creative Commons -lisenssin alle. Esimerkiksi CC-BY-NC. Tällä sallittaisiin se, että tämän sivuston tietoja voitaisiin käyttää vapaasti erilaisiin epäkaupallisiin tarkoituksiin (koska on vaikea uskoa, että meille nyt mitään sen suurempaa hyötyä olisi kieltääkään sitä). Tällä hetkellähän kaikki näillä sivuilla oleva tietohan on normaalin tekijänoikeuslain alla, eli sitä ei saa käyttää ei sitten niin mihinkään (paitsi muutamalla poikkeuksella).

Mielipiteitä?

-- JanneJalkanen

Minusta olisi hienoa, jos näiden sivujen materiaalia voisi käyttää myös muualla, kunhan alkuperäiseen lähteeseen viitataan. Sehän saattaisi vaikka tehdä gota tunnetummaksi Suomessa.

--JaakkoSärelä

Ei kai kaupalliseen tarkoitukseen lainaamisesta mitään haittaa olisi, jos joku joskus sellaista käyttötarkoitusta materiaalille keksii?

--Anonyymi

Lisensseissä kysymyshän on siitä, millaisilla ehdoilla sisältöä saa käyttää.

Mielestäni materiaalin kaikki käyttö on kohtuuden rajoissa ja asiallisena kannatettavaa. Valitettavasti vaan kohtuus ja asiallisuus eivät nykyään ole itsestäänselvyyksiä. Esimerkiksi se, pitääkö lähde mainita, voi olla hankala kysymys.

Yksi mahdollisuus olisi jakaa luvat kahtia:

1. Hyvä yleislisenssi, (esim Jannen mainitsema), jolla sisältöä voi ainakin käyttää. Tämän lisenssin puitteissa siis kaikki käyttö mahdollista.

2. Tapa saada lupa muunlaisiin käyttöihin helposti. Tämä on hankalampi kysymys: kenellä on lupa antaa lupa?

Ja sitten ärsyttävä pikku probleemi: Milläköhän lisenssillä kirjoittajat ovat sisällön tänne antaneet? ja millä perusteella sen voimme muuttaa? Ei varmaan ole käytännön ongelma useimmissa tapauksissa, mutta kuitenkin...

Täydennys: Ilmeistä lienee, että wikiin kirjoitettu materiaali on "wikimäisesti" tässä wikissä käytettävissä, kun kerran kirjoittaja on sen tänne itse kirjoittanut. Mutta tätä laajemmat käytöt ovat sitten eri asia.

-- LauriPaatero

Wikin kaltaisessa vapaasti ropeloitavassa mediassa (ja joskus muutenkin) olen itse katsonut tekosilleni sopivimmaksi tuon EVVKTVH-lisenssin. Eli jos joku haluaa lisensoida tänne kirjoittamaani tekstiä uusiksi jonkin enempikin rajoittavan lisenssin (esim. tuo ehdotettu) alla, tai vaikka julkaista sitä jonkun partiolaisen mukamas kirjoittamana tekstinä, niin eikun ihan vapaasti siitä vaan, ja onnea matkaan.

-- Bass


Tietysti yksi vaihtoehto on käyttää CC-BY -lisenssiä, jonka jälkeen kenenkään ei tarvitse antaa mitään lupaa millekään.

Tosin huonona puolena tässä on sitten se, että se koskee myös esim. wikiin uploadattuja valokuvia, PDF-tiedostoja, jne. Luulen, että niistä voi tulla isompikin meteli, jos esimerkiksi jonkun wikiin uploadaamat valokuvat päätyvät korvauksetta lehteen jonkin jutun kuvitukseksi. Tämä ajatus voi aiheuttaa ihmisille sen, että he alkavat varoa wikiin materiaalin lisäämistä, mikä ei ehkä sitten myöskään ole tarkoitus.

--JanneJalkanen, 23-Mar-2008

Kun on kyse sisällöstä, jonka on tuottanut suuri määrä erillisiä ja tuntemattomia henkilöitä, on melko selvää, että minkäänlaisten oikeuksien jakaminen kyseisen materiaalin käyttöön, tai muiden sitoumusten tekeminen tekijänoikeuksien omistajien puolesta on hyvin vaikeaa.

Mitä taas tulee siihen, että pyrittäisiin saattamaan kaikki tietyn ajanhetken jälkeen wikiin syötetyt tekstit tiettyjen ehtojen alla levitettäviksi, voi ongelmaksi tulla ensin se, että ovatko materiaalin tuottaneet kirjoittajat samaa mieltä näistä ehdoista, ts. riittääkö sivuston ylläpitäjän yksipuolinen ilmoitus siitä, mitä hän toivoo/vaatii sivustolle syötettävästä materiaalista, ja toisaalta ongelma voi muodostua myös siitä, että sivuston käyttäjät lakkaavat käyttämästä sivustoa, jos eivät ole samaa mieltä ylläpitäjän kanssa. Voi pohtia, onko tämä sitten toivottavaa, erityisesti kun tätäkin wikiä käytetään myös muuhunkin kuin kirjallisten teosten julkaisemiseen, kuten nyt esim. turnausilmoittautumisiin.

Toisin sanoen, luulen, että minkään yleisten linjojen vetäminen on aivan liian vaikeaa saavutettuun hyötyyn nähden. Oletusarvo, eli se, että tekijänoikeuksien haltija päättää tuottamastaan materiaalista, on ihan järkevä. Luvan muuhun käyttöön saa sitten kysymällä. (Sen, että löytyy porukka, joka ei osaa kysyä, ei pitäisi vaikuttaa tähän.)

-Ilkka Virta


Suurin osahan täällä olevasta materiaalistahan (esim. turnaustulokset) ei ylitä teoskynnystä, eli ei siis ole edes tekijänoikeuslain alaista.

Ja siksi toisekseenkin, jos tänne valitaan jokin tietty lisenssi, niin voidaan sanoa, että tänne jotain kontribuoimalla hyväksyy ko. lisenssin, joten hyväksyminen tapahtuu implisiittisesti, eikä tule ongelmaa.

Kysehän ei ole siitä, mitä ylläpitäjä haluaa, vaan mitä yhteisö haluaa. Minä nyt vain satuin ottamaan asian esille, yhteisön jäsenenä (ja muutenkin näissä asioissa aktiivisena). Vaikka nyt satunkin olemaan myös ylläpitäjä.

--JanneJalkanen, 09-Apr-2008

Kai kuville voi laittaa erilliset lisenssit, kuten vaikka Wikipediassa, jos tarpeen? Sinänsä en näe kyllä mitään haittaa CC-BY:stä verrattuna CC-BY-NC:hen kuvienkaan tapauksessa, kiinnostaako jotakuta oikeasti se et jostakin turnauspaikalta otettuja kuvia löytyy jostakin Hesarin "Goota pelataan suomessa! Pelatkaa tekin!" -artikkelista? Ilmasta mainosta Go:lle vaan. Kuvissa tosin on se hyvä puoli, että niissä lupaa tarvitsee kysyä vain yhdeltä henkilöltä (sikäli mikäli siihen saa yhteyttä olematta go-piireissä itse mukana). Tietty jos ne päätetään pistää yhden lisenssin (oli se mikä tahansa) alle niin sit ei saa tungettua muilla lisensseillä olevia kuvia tänne.

--RauliRuohonen, 24-May-2008


Tämä keskustelu valitettavasti loppui aikanaan ilman mitää lopputulosta. Tämän seurauksena wikiin tulevat uudetkin sivut ovat epäselvän lisenssin alla.

Nyt minusta on parasta ottaa käyttöön edes jokin hieman salliva lisenssi. Tällaisen lisenssin käyttöönotto uudelle sisällölle (uudet sivut, muutokset vanhoihin) ei pitäisi viedä paljoa työtä eikä aikaa. Pitkää keskustelua ei tarvittane.

Nyt voi heti syntyä keskustelua siitä, pitäisikö sallia enemmän. Ehdotan, että laitamme nyt voimaan lisenssin, jonka voimaan laitto ei tarvitse juuri keskustelua. Näin nykyinen, (epäselvyyttään huonoin mahdollinen) linsenssitilanne paranee. Samalla voimme aloittaa keskustelun sallivammasta lisenssistä, jos tämä koetaan tarpeelliseksi.

Ennen lisenssin voimaan laittoa pitäisi siis saavuttaa vain yksimielisyys siitä, että lisenssi ei ole liian salliva.

Tällä esipuheella ehdotan, että

Päivästä 1.3.2011 lähtien laittamalla sisältöä (uudet sivut, ja vanhojen sivujen uudet kontribuutiot) tähän wikiin antaa sisällön lisääjä automaattisesti lisenssin CC-BY-NC mukaisesti.

Päivitys: Korjattu linkki suomenkieliseen versioon lisenssistä.

- Lauri 21-2-2011


--

Kuulostaa ihan hyvältä. CC-lisenssit ovat yleisesti minusta kannatettava asia ja kukaan tuskin haluaa laittaa tähän Wikiin materiaalia, jonka katsoo olevan jotenkin "arvokasta" siten että sen käyttöä pitäisi rajoittaa.

--Antti Virtanen, 22-Feb-2011 19:44


CC-BY-NC estää melko tehokkaasti wikin sisällön hyödyntämisen kaupallisessa mediassa. Luvan kysyminen pientä artikkelia tai uutista varten voi olla iso kynnys, varsinkin jos tekijänoikeuden haltijaa ei ole selkeästi mainittu. Mielestäni CC-BY olisi ihan riittävä oletuslisenssiksi. Eikö esimerkiksi kuvat voi silti lisensoida halutessaan tiukemmalla lisenssillä, jos sen mainitsee erikseen kuvan yhteydessä?

--Jussi Ollila, 23-2-2011

Jep, voi tietenkin.

-- JanneJalkanen, 28-02-2011

Add new attachment

Only authorized users are allowed to upload new attachments.
« This page (revision-20) was last changed on 28-Feb-2011 20:15 by Janne Jalkanen