PoistaMinut sitkeästi - tämä sivu on nykyisin turha. Piste. -Esa

Tätäkään tuloslistaa ei kannata poistaa ainakaan vielä, koska tässä formaatissa tulokset saadaan Paavon pulauttimeen.

Tämä tuloslista on turha, ja se voidaan poistaa. Tulokset eivät katoa minnekään ja päätyvät kyllä Paavon pullauttimeenkin (olettaen tietenkin, ettää Paavo ottaa dataa sinne vielä vastaan) jossain vaiheessa, vaikkei Paavo olisikaan tuloksia ottanut tästä talteen. -- Esa

Tuloslista ei ole turha. Ellei joku lähetä minulle .tur-tiedostoa, saan tästä muodosta helpoimmin poimituksi tulokset EGF:n luokituksiin. -- Matti

Ömm... eiköhän se kuulu turnauksen järjestäjän(-jien) toimenkuvaan lähettää tulokset eteenpäin Cieplylle ja muille mahdollisille tahoille (Paavolle) - mahdollisesti poislukien media Liiton hallinnoimissa turnauksissaturnauksissa - jossa SGL hoitannee/tulisi hoitaa asia. Alunperin laitoin tulokset tänne vain kahdesta syystä: a) en kerinnyt tekemmään kiireiltäni kunnon virallista sivua b) annetut korotukset voitaisiin merkitä jonnekin. Nyt jälkikäteen ei voi kuin todeta, että olisi näköjään pitänyt pimittää tietoja niin kauan, kunnes viralliset sivun olisi saatu pystyyn - prkl - kun wiki on altis tälläiselle juupas-eipäs väittelylle. Ja tätä avautumisessanikin jo sivusinkin, että tarvetta viralliselle tiedotuskanavalle olisi, jonka sisältöön kaikkina ajanhetkinä olisi parempi kontrolli. -- Esa

Suomessa perinteisesi kaikki tulokset ovat kulkeneet reittiä Turnaus-Matti-Cieply. Tämä myös helpottaa, kun on tasan yksi taho ja formaatti missä tulokset laitetaan eteenpäin. IMO toimivaa järjestelmää ei kannata alkaa rikkoa. Turnaustoimikunta kirjoittanee ohjeistuksen turnausjärjestäjille ellei se ole jo olemassa. -- Gardan

Hyvä tietää... ja hyvä että ohjeistuskin/tietokin aiheesta tulee joskus jonnekin... -- Esa

Minusta olisi hyvä, että turnaustulokset olisivat mahdollisimman kattavasti myös wikissä. Onko siitä haittaakaan? Voin ymmärtää tietysti senkin, jos turnausjärjestäjä haluaa pitää virallista tulossivua omilla sivuillaan. Joidenkin aiempien turnausten kanssa on käynyt niin, että järjestäjien tulossivut katoavat yllättävän nopeasti. Tietysti wikinkään tulevaisuudesta ei ole varmuutta, mutta kuvittelisin, ettei sitä aivan heti päästetä häviämään. Mitä tulee tietojen luotettavuuteen ja kontrolliin, niin wiki on kai toiminut varsin hyvin. Wikin käyttö on myös keino välttää sitä black box -ongelmaa, josta Esa puhuu avautumisessaan. PoGokin nettisivuineen on black box meille ei-pogolaisille.

-- JuhoP

Lisäksi varmaan, kun Pekka saa tiedotuksen organisoitua kaikki liiton alaiset turnausten (mm SM-turnaukset) tulokset tulevat olemaan yhdessä ja samassa paikassa, joka on liiton toimijoiden valvonnassa. Toki tämän lisäksi järjestäjät voivat (ja on jopa suotavaa) pitää omaa arkistoa, koska arvoturnaustuloksia ei varmasti haluta katoavan historian hämärään.

-- Gardan

Pidin yllä go-kalenteria webissä vuoden 1995 lopusta alkean ja jatkoin sitä jonkin aikaa vielä Wikin ilmestyttyä, mutta sitten motivaatio hiipui. Olen esan kanssa samaa mieltä siitä, että Wikissä olevaan tietoon liiton kontrolli on heikompiu kuin, kjos se olisi joosakin liiton omilla sivuilla. Toisaalta, minulla on parempi kontrolli Wikissä olevaan sivuun kuin Pogon sivuston joukossa olevaan sivuun.

Parasta olisi , jos liitolla olisi suppea sivusto, jos ovat tärkeät ja kriittiset asiat, niin etteivät ulkopuoliset voi sitä muuttaa ja loput vopivat olla Wikissä.

-- Matti

Lähinnä JuhoP:lle - GoWiki on parasta, mitä Suomen Go elämässä on (luonnollisestikin harrastajien lisäksi) -> tapahtumista ja turnauksista voidaan kertoa ja asioista keskustella, mikä on loistavaa harrastajien kesken... MUTTA jollekin ei harrastajalle (kuten medialle) Wiki ei ole kovinkaan mukava foorumi, sillä kukaan ei takaa tietojen oikeellisuutta, kuka on minkäkin mielipiteen takana (oikeasti) tai edes mikä asia on mielipidettä ja mikä on oikeasti totta.

Staattisilla sivuilla, jotka ovat jonkun hallinnassa (esim. PoGon), tiedetään "vastuussa" oleva, joka takaa tietojen oikeellisuuden. Yleisesti ottaen samaa tietoa ei missään nimessä kannata pitää kahdessa (useassa) eri paikassa, tietojen muuttuessa kaikkia sivuja kun pitää päivittää, jottei kenellekään tulisi vanhentunutta (ja väärää) tietoa. Kuten täällä on jo havaittu, turnauksen järjestäjällä(-jillä) ei näytä olevan mitään kontrollia alunperin julkaisemaansa materiaaliin (eikä näin ollen sen oikeellisuuttakaan voida taata).

-- nimetön IP-osoite vain

No, nykytilanteessa wikiä lukee ja korjaa niin monta asiansa osaavaa harrastajaa, että luotan paremmin tämän kollektiivisen vastuun tuloksiin kuin jonkin staattisen sivun nimettömään ylläpitäjään, jonka halu ja kyky ylläpitää tietoja ovat minulle tuntemattomia. Niin kauan kuin wiki toimii hyvin ja pahansuovat nimettömät IP-osoitteet aiheuttavat vielä aika vähän harmia, en lähtisi 'varmuuden vuoksi' hävittämään tietoa wikistä. Tämä tietysti on vain oma näkemykseni, joka perustuu rajalliseen elämänkokemukseen jne., joten enpä yritä määrätä ketään, kerron vain mielipiteeni.

Lisätään nyt tähän, että PoGoa tietysti pidän luotettavana tahona ja arvostan suuresti sen ja etenkin Esan panosta joukkue-SM-kisojen erinomaisessa järjestämisessä ja tulosten julkaisemisessa. Yritän keskustella wikin käytöstä ylipäätään. Esim. ulkomaiset turnaustulokset, jos niissä on ollut suomalaisia, olisi hauska nähdä pidettävän täällä wikissä, jos joku on jaksanut ne kirjata. Monet järjestäjien tulossivut, joita olen yrittänyt katsoa, ovat jo hävinneet.

-- JuhoP

Siirisin nimettömän IP sinnikkäästi yrittämän keskustelualoituksenkin tänne:

PoistaMinut

Ja ei muuta kuin sivuhistoriaa tutkimaan, ettei +:ksi ole vaihtuneet -:ksi missään vaiheessa... -- nimetön IP vain

Meni nimettömänä IP:nä toiminen näköjään poittina täysin ohi...

Sitten itse asiaan, eli ylimääräisen tulossivun pitäminen Wikissä on edeleenkin täysin turhaa, kun alkuperäinen ja virallinen on olemassa. Perusteluni:

 • Tieto on wikissä täysin muokattavissa, joten sen luotettavuus viralliseslta kannalta on lähes olematon (lue: satunnainen henkilö - esim. Helsinginsanomien toimittaja - tulee sivulle lukemaan tuloksia... todennäköisyys sille, että joku olisi suorittanut epäkorrekteita muokkaustoimenpiteitä sivulle viimeaikoina ilman että "kollektiivinen" wikin tajunta olisi ehtinyt korjannut/edes huomannut asian on turhan suuri).

Vastaperustelut:

 • Tulokset ovat tässä näppärämmässä muodossa (EGF:ää, Paavon pullautinta ajatellen)
  • Kyllä "nämä" raakatulokset lähetetään eteenpäin niitä kaipaaville tahoille.
 • Tulokset (ja turnaussivut) katoavat ennemmin tai myöhemmin internetistä, parempi ottaa ne talteen pahan päivän varalle
  • PoGohan saataa kuihtua pois (tuskin, mutta aina mahdollista), ei siinä mitään - mutta ajatuksena taustalla lienee se, että tulokset olisivat saatavissa jossain mukavassa paikassa jossain mukavassa formaatissa, niin että niitä pääsee näppärästi katselemaan ja tulkitsemaan... vähän niin kuin Paavon pullauttimessa tai EGF:n turnausdatassa... totean vain, että wiki on väärä paikka turnausdatan säilyttämiselle.
 • Wikin kollektiivinen tajunta pitää parempaa huolta sivusta kuin nimetön alkuperäisen tiedonlähteen verkkosivu
  • Wikin on loistava paikka keskusteluun (joskin kuka tahansa voi tekeytyä keneksi tahansa ja esittää enemmän tai vähemmän asiallisia mielipiteitä... ja tätä ei wikin kollektiivinen tajunta korjaa enään millään) niin kauan kuin kukaan ei tosissaan yritä tehdä hallaa toiminnalle... ja miksikö kukaan haluasi häiritä sivistynyttä rauhaiselomme... ei kukaan, eihän - ei nyt eikä tulevaisuudessa. Sitä voi pohtia, mitä yksi (tai muutama) v*********** yksilö saa aikaiseksi louttamuksellisessa ympäristössä - ja se ei ole kaunista jälkeä se (hmm... pitäisiköhän ihan demoamisen vuoksi uhrata päivä tai kaksi tosissaan vandalointiin, että puhumani riski valkenee - enpä taida... joku joskus tulevaisuudessa osoittaa kuitenkin tämänkin valitettavsti todeksi)
  • Wikin kollektiivinen tajunta toimii viiveellä. Toisekseen suurin osa kollektiivisesta tajunnasta taitaa seurata pääasiassa tehtyjä viimeisiä muutoksia. Saattaisi mennä hieman kauemmin siistiä asiaton kommentti pois (varsinkin jos se ei pistä silmään, kuten esimerkiksi +:n vaihtaminen -:ksi tulosrivissä), jos se "peitettäisiin" asiallisen oloisella muutoksella kyseiselle sivulle.

-Esa

Esa - tämä serveri on ollut pystyssä jo pari vuotta, ja yhtään vakavampaa vandalointia ei ole tapahtunut. Sitäpaitsi kaikki tietävät, että se on mahdollista, sitä ei tarvitse erikseen kertoa. Kukaan ei ole edes kirjoittanut bottia, joka tekee sen automaattisesti, vaikka sekin olisi triviaalia. Ehkä se osoittaa jotain siitä, että ihmiset ovat pääsääntöisesti ihan rehellisiä ja mukavia, ja ymmärtävät, miten hyvä tälläinen systeemi on.

Ja kaikki oletettavasti tietävät myös, että sivuston jatkuva vandalointi on rikollista toimintaa, minulta saa IP-osoitteet, ja poliisi voi selvittää kuka vandaali oli. Todellinen vandalismi ei siis ole ongelma, etenkin kun massiivisten muutostenkin jälkeen wikin tilan palauttaminen vaatii noin yhden komennon komentoriviltä.

Ihan oikeasti: jos jollekulle oma go-luokitus on niin tärkeä asia, että se käy väen vängällä muuttamassa koko tuloslistan käsin (sillä pelkkä miinuksen muuttaminen plussaksi ei paljoa auta; pitää kans nostaa pisteitä ja järjestellä koko lista uudestaan), niin minun puolestani muuttakoon. Minua ei kiinnosta mikä kenenkin luokitus on milloinkin; pelatessa sen sitten näkee mistä kana oikeasti pissii.

Huijarit paljastuvat joka tapauksessa. Ja jos eivät paljastu, niin kaataako se maailman (tai edes Paavon pulauttimen)?

Ja oikeasti - jos Helsingin Sanomien toimittaja tulee välittämään jostain plussasta tai miinuksesta tänne meidän wikiin, niin eipä ole kovin kummoinen toimittaja. Ei tämä mikään kansallisurheilu ole.

-- JanneJalkanen

Kyllä, mitään ikävää ei ole vielä tapahtunut (jos yksittäisiä käyttäjien morkkaamisia tai yhtä serverin häkkäämistä ei oteta huomioon), mutta kun mainostan Go:ta jollekin virallisemmalle taholle, minusta olisi mukavempaa ohjata heitä jonnekin muulle kuin geneeriselle keskustelusivustolle, jonka sisällöstä ei tai oikeellisuudesta ei vastaa kukaan. Se, että Go-elämän Suomen keskuksen(?) etusivulle kuka vain voi käydä kirjoittamassa mitä tahansa haistattelua (kyllä, se korjataan varmasti 15 min sisällä kollektiivisen tajunnan toimesta, mutta maito voi olla siinä vaiheessa maassa), on hieman pelottavaa.

Pidänkö wikiä turhana? Toistetaan se nyt vielä kerran: wiki lienee parasta mitä Suomen Go-genrestä löytyy (harrastajien lisäksi). Miksi sitten suoritan ihmekommentointia aiheesta: pidän wikiä soveltumattomana vakavamieliseen tiedottamiseen - kuten esimerkiksi tiedotteet medialle(joita ei kyllä wikissä olekaan), turnaus- ja sarjatulokset (jos niillä on olemassa virallinen sivu jossain muualla), määritellyt ohjeet/säännöt, ...

Miksi sitten paasaan medioista - hyvinhän niitä ilman on tultu toimeen? Niin hyvin, että Go-välineitä saa vain Gaimport:sta ja (nykyisin onneksi myös) Safe Haven:sta (www.lautapelit.fi), ja että 98% ihmispopulan ensireaktio käsitteeseen "Go - lautapeli" on Mitäh?... sillä olishan se kiva, että ihmiset tietävät pelistä go (jo jos ihmiset tietävät pelistä, saattaisivat he kysellä sitä kaupoista... jolloinka sitä ehkä löytyisi myös kaupan hyllyiltä... jolloinka saattaisi pelin pariin eksyä lisää populaa). Tämän Oravapöyrään käyntiin saattaminen (kaipa siihen tähdätään) lienee mahdollista vain median avulla - johon voitaisiin yrittää vaikuttaa tarjoamalla luotettava ja uskottava (ulkopuoliselle) kontaktipinta (jota wiki ei mielestäni ole).

Ja miten kaikki liittyy JoukkueSM2005Tulos -sivun poistamiseen? Eipä kai juuri mitenkään, mutta kun kerran ollaan nähtävästikin suorittamassa jonkinasteista uudelleenjärjestymistä Go-yhteisössä ja sen toiminnassa (siis ainakin SGL toimenkuvan selkeyttäminen kaikille), niin ajattelin sitten kommentoida aihetta laajemmin (oma uskottavuus kun lienee jo lukuisien avautumisien johdosta mennyt, joten enään ei taida lisäheitoilla olla väliä).

-Esa


Wiki on juuri sellainen, miksi yhteisö sen haluaa tehdä... Noin muuten olen kyllä sitä mieltä, että joku voisi ottaa asiakseen alkaa rakentaa esimerkiksi selkeämpää etusivua. Harrastajat voivat tehdä esimerkiksi oman "ProEtusivun", jonne voi koota linkkejä tehokasta silmäilyä varten, ja etusivusta voi tehdä sitten semmoisen ystävällisen ja virallisen oloisen.

-- JanneJalkanen, 18-Apr-2005.

Joo, etusivun muutoksista on ollut puhettakin ja sitä on pari kertaa muokattukin viime viikkojen aikana. Ehkä siitä tosiaan pitäisi tehdä kaksi eri versiota - toinen "virallinen" satunnaisille surffailijoille ja erillinen sivu harrastajille. Tosin moniko aktiiviharrastaja navigoi etusivun kautta muutenkaan?

Tuota tulosjuttua en oikein tajunnut. Minusta on kiva, jos turnaustulokset ovat aina saatavilla jostain selkeästä paikasta mahdollisimman lyhyellä viiveellä turnaustulosten syntymisestä. Olkoon se sitten tämä wiki tai liiton sivut, mutta en näe mitä järkeä on toimia siten että wikistä haetaan linkki turnausjärjestäjän omille sivuille ja jokaisen turnauksen tulokset ovat järjestäjien omilla sivuilla. Tuolla logiikallahan tänne ei koskaan tarvitsisi kopioida ulkomaisten turnauksien suomalaistuloksiakaan tai kertoa tuloksia ircissä tai lähetellä SMS-viestejä turnauspaikalta? Kun tulokset ovat viralliset ei liene mitään haittaa niiden duplikoinnista johonkin toiseen paikkaan? Turnaustulosten raportointiprotokolla jollekin EGF:lle ei liity pätkääkään siihen ovatko tulokset täällä wikissä jossain muodossa.

-- Antti V, 18.4.2005

Ai niin, olisi kiva, jos joku HTML:stä enemmän ymmärtävä auttaisi sivuston leiskan sorvaamisessa paremman näköiseksi... Olisi aika tämänkin sivuston uudistua.

-- JanneJalkanen

Olen kummastellut tätä.. Anteeksi nyt, jos menee aiheen vierestä, että en olis tajunnu teidän pointtia, mutta, kenelle siitä on haittaa jos tulokset ovat (myös) wikissä?

-- Werfeus 19.4

Sponsoreille. He eivät saa tuelleen niin suurta vastinetta, kuin olisi mahdollista.

Ja itse itseäni toistaen - go-kommuunille pitkällä tähtäimellä (tosin muut voivat - ja varmaan ovatkin - olla eri mieltä aiheesta, perusteluni löytynevät aikaisemmista löpinöistäni tällä(kin) sivulla).

-- Esa

Sponsorikysymys on mielenkiintoinen. Ymmärtääkseni näkyvyys ei voi olla hyvä, jos tulokset kerätään yhteen paikaan, koska eri turnauksilla on eri sponsori.

Toisaalta goihmisille yksi paikka (wiki tai muu) olisi kai parempi.

-- lauri paatero

Esa, mikseivät sponsorit saa yhtä suurta vastinetta silloin kun tulokset ovat Wikissä? Samanlaisen sponsorit linkin voinee laittaa myös Wikin tulossivulle, enkä usko, että kukaan siitä pillastuu. Jos sponsorit ovat suoraan esittääneet vaatimuksen poistaa Wiki-sivusto, asia on toinen, ja silloin meidän pitää keskustella sponsoroinnista joko täällä tai hallituksen palstalla.

PoGon sivusto ei kuitenkaan jää ainoaksi pakasi, jossa tulokset ovat. Kunhan liiton tiedostussivut saadaan aikaan, tulokset näkyvät siellä.

-- Matti

Matti, Wiki on wiki (ja viittaan aikaisempiin kommenteihini aiheesta). Ja vastauksena toiseen kysymykseen: ei - sponsorit eivät ole esittäneet vaatimusta, että tuloksia ei saa olla wikissä.

Ja se on hyvä, että liiton tiedotussivut ovat jossain vaiheessa valmistumassa, ja sinne (ainakin osa) tuloksista myös kuuluukin - ja mikä oleellisinta, tiedotussivusto ei liene kaikkien muokattavissa.

<jälkilisäyksenä>: Ainiin, nyt kun olen epätoivon vimmalla yrittänyt vastata kysykseen, "Miksei tulossivua pitäisi olla?" - niin haluaisivatko perusteluja halunneet vastata kysymykseen "Miksi erillinen tulossivu pitäisi olla wikissä?"

-- Esa

Kun vasta nyt kerroottin, että Wikin tulossivulla on virheitä, niin menköön se sitten. PoGon sivullakin on korjattavaa. Mielstäni pöytäkohtaisissa tuloksissa pitäisi mestarijoukkeen pelaajien tai ainakin pelinsä voittaneiden pelaajien: Vesa Laatikainen ja Matti Siivola olla sijalla 1.

-- Matti

PoGon tulossivulla korjattavaa - voi olla, tosin (...valitettavasti jälleen kerran...) olen toista mieltä, koska esitettäessä joukkueturnauksen tuloksie joukkueiden tulokset ovat ne oleelliset. Olen tosin avoin ehdotuksille (ei sekään voi olla oikein, että Vesa ja Matti laitetaan kärkeen ja Lauri viimeiseksi/puoliväliin/toiseksi)...

Pelaajakohtaiset (eli pöytäkohtaiset) tulokset ovat jonkin sortin sivutuote, joita ei voi oikein järjestää mitenkään fiksusti nykyisellä turnausformaatilla. Pohdin pitkään, että sisällytänkö HGK1:n jäsenet pöytäkohtaisiin tuloksiin vai en, mutta päädyin lopulta sisällyttämään, koska:

 • Se tuottaa jossain määrin standardin tulosluettelon, joka kelpaa EGF:ään ja Paavon pullauttimeen (ainakin pienten muutosten jälkeen) - eikä pelaajien sijoituksella turnauksessa ole väliä näytettävään tulosriviin (tai laskettaviin pisteisiin)
 • Todellinen turnauksessa pelanneiden pelaajien määrä ilmenee tuloksista

--Esa

Finaali voi olla omana turnauksenaan. Toinen vaihtoehto on laittaa kaikki mukaan samoihin turnauksiin. Silloin olisi voinut merkitä HGK1-joukkueen pelaajille byen eli pisteen antavan vapaakierroksen neljälle ensimmäiselle kierrokselle.

-- Matti

Add new attachment

In order to upload a new attachment to this page, please use the following box to find the file, then click on “Upload”.
« This page (revision-21) was last changed on 20-Apr-2005 16:16 by Matti