Minua alkaa muuten jo vähän ärsyttää se, että GoR-listan turnauspäivitykset ovat jatkuvasti jäljessä. Voisiko asiaan saada vähitellen parannusta?

-- Markku, 2.5. 2008


(Allaoleva keskustelu lähti tästä PuuttuvatGorTurnaukset -sivun kommentista: "Joukkue-SM tulokset lähtivät eteenpäin. KimmoP 4.5.-08")

Et kai sinä niitä Cieplylle asti lähettänyt? Jos lähetit, niin jäivät varmaan tarvittavat tesujit tekemättä. Se olisi huonoin mahdollinen tilanne. Turnaustulokset myöhässä eikä silti pistepumppaustesujeita tehtynä.

Ehdotan, että go-liiton hallitus tekee päätöksen SM-arvoturnausten ja SGP-turnausten tulosten lähettämispolitiikasta. Toivon, että hallitus päättäisi, että tulokset lähettää joku henkilö, joka osaa tehdä niihin tarvittavat tesujit, mutta joka ei viivyttele tulosten lähettämisen kanssa kuukausikaupalla.

-- Markku 5.5. 2008

Eihän nyt tuloksia sovi käpälöidä eli sellaisenaan vaan. Paikan päällä annetut korotukset voi kyllä lisätä. Samantien on kyllä minunkin mielipide mutta jos haluaa liiton tekevän asialle jotain kannattaa laittaa se kysymys kysymyksiä liitolle sivulle.

-- Gardan, 5.5.2008

Ohjeet turnaustulosten lähettämiseksi European Go Ratingiin ovat selkeät: http://gemma.ujf.cas.cz/~cieply/GO/format.html. Suomen go-liitolla ei ole lisäohjeistusta tähän, vaan turnausjärjestäjä saa hoitaa tulosten lähettämisen kuten helpointa ja nopeinta on.

-- Vesa 5.5.2008

Eihän nyt tuloksia sovi käpälöidä eli sellaisenaan vaan. Paikan päällä annetut korotukset voi kyllä lisätä.

Jos niitä pelaajien käyttämiä luokituksia ei yhtään manipuloida (täsmälleen siten, että turnauksen jälkeisenä muutamana päivänä annetut korotukset näkyvät turnauksessa käytetyissä luokituksissa), niin silloin kyllä Suomen GoR:ien deflaatio pahenee entisestään. Suomi on meikäläisen turnaustietokannasta tekemien laskelmien (myös Henric Bergsåkerin riippumattomien laskelmien) mukaan dan-tasolla jo nyt noin 70 pistettä jäljessä muusta Euroopasta johtuen pelaajamäärän poikkeuksellisen nopeasta kasvusta. Meidän etumme ei todellakaan ole, että pisteemme jäävät keskimäärin satoja pisteitä jälkeen muusta Euroopasta, kuten olisi voinut käydä, jos turnauksissa käytettyjä luokituksia ei olisi turnauksien jälkeen korjattu korotusten mukaan ylöspäin. Suomen kärkipelaajat kärsivät deflaatiosta siten, että heidän on hankalampi päästä EGF:n järjestämiin kutsuturnauksiin, joissa käytetään GoR-sisäänpääsyrajoja. Toinen syy on, että Suomen ei ole varsinkaan ennen omaa kongressiaan mitään syytä hankkia mainetta karmeassa pistekuopassa olevana maana.

Vastustan silti jyrkästi turnaustulosten lähettämisen viivyttelyä useilla kuukausilla, koska se heikentää GoR:in käyttökelpoisuutta Suomessa.

Muuten, Cieply on toivonut, että joka maasta turnaustulokset lähettää sovittu yhteishenkilö. Tuota tehtävää on tähän asti hoitanut suomalaisista Matti Siivola.

-- Markku, 5.5. 2008

Lähettikö Markku Oulun kevään EGD:hen? Ellei niin kuka lähetti. Oliko turnausjärjestäjien lupa?

-- Gardan, 23.6.2009

Minä lähetin sen EGD:hen. Turnaustiedoissa luki, että Oulun kevään oli tarkoitus olla EGF:n B-luokan turnaus. Sen lähettämiseen EGF:lle oli siis sitouduttu etukäteen. Go-liiton päätöksellä turnaustuloksiin ei saa tehdä mitään "tesujeita". Lupien kyseleminen olisi siis ollut tässä tapauksessa täydellisen turhaa, joten en vaivautunut selvittämään omalla ajallani ja kustannuksellani järjestäjien henkilöllisyyttä ja heidän yhteystietojaan varsinkaan, kun turnaustulosten lähettäminen oli jo yli kaksi kuukautta myöhässä. Loppu hyvin, kaikki hyvin, joten turhaan tiukkaat mitään lupia, kun asia ei sinulle edes kuulu.

-- Markku, 24.6. 2009

Asia kuuluu minulle aivan yhtä paljon kuin sinulle: Ei ollenkaan. Emme olleet paikalla edes pelaamassa. En vain pidä siitä, että ulkopuoliset tekevät mitään kyselemättä tai informoimatta asianosaisia. Se ei ole kohteliasta.

Kun asiasta joku huomauttaa, niin olisit voinut antaa turnauksen järjestäjille pari päivää aikaa tehdä heille kuuluva asia. Todennäköisesti asia oli vain unohtunut tehdä heti turnauksen jälkeen ja muistuttamalla olisivat varmaan tehneet melko pian. Se että lähettäminen oli pari kuukautta myöhässä tarkoittaa myös sitä että ei ole ihan tunnin päälle. Lisäksi Gor-järjestelmän kannalta aika sama milloin lähetetään. Lopputulos on sama.

Markku, koita oikeasti käyttäytyä sivistyneesti ja muiden vapaaehtoista tekemistä kunnioittaen.

-- Gardan, 24.6.2009

Toimimalla heti säästin kaikkien vaivoja, joten kommenttisi muiden vapaaehtoisen tekemisen kunnioittamisesta menee omaan nilkkaan. Ja väite siitä, että GoR-järjestelmän kannalta on sama milloin lähetetään, on virheellinen. Lisäksi, informoinhan minä lähettämisestä täällä. (Huomaa, etten moittinut sanallakaan järjestäjiä ennen kuin aloit nillittää asiasta. Arvasin toki, että asia oli heiltä joko unohtunut ja/tai sitten tieto päivityskäytännön muuttumisesta ei ollut huhtikuussa vielä tavoittanut heitä. Normaalitilanteessa en tietenkään lähettele toisten järjestämien turnausten tuloksia minnekään, koska oletan, että järjestäjät hoitavat asian itse, kuten melkein aina hoitavatkin.)

-- Markku, 24.6. 2009

Joku yleisesti hyväksytty toimintamalli voisi olla positiivinen asia. Arvostaisin suuresti jos turnaustulokset lähetettäisiin edes melko ajallaan, sillä isommissa kansainvälisissä turnauksissa on usein GoR-rajoituksia, ja olisi aika ikävää jos suomalainen pelaaja ei pääsisi osallistumaan vain lähettämättömän turnauksen vuoksi. Itselläni oli juuri vastikään läheltä piti -tilanne, jossa 10 gorrin heitto olisi estänyt paikan saamisen - ja mikään ei estä että tulevaisuudessa jollekin suomalaiselle kävisi oikeasti huonommin vastaavan takia.

Olisiko ideaa, jos esimerkiksi hallitus nimeäisi vastuuhenkilön jonka tehtävänä olisi huolehtia siitä että tulokset lähetetään n. kuukauden sisällä turnauksesta EGD:een?

-- Antti T., 24.6.2009

Minulla ei ole yhtään mitään vastuuhenkilöitä vastaan, kunhan sellaisen nimittäminen ei merkitse minkäänlaista ylimääräistä byrokratiaa ja mitään toimivaltuuksien paaluttamisen ja vartioinnin kaltaista naurettavuutta, mikä estäisi asian hoitamistä jälkikäteen mahdollisimman nopeasti, jos turnaustulokset ovat järjestäjien unohduksen/tiedonpuutteen/teknisten ongelmien tms. syyn takia jääneet kohtuullisessa ajassa lähettämättä. Jos nimittäin viralliset turnaustulokset on täällä wikissä julkaistu, aivan kaikki tarpeellinen informaatio on julkaistuna tulosten EGF:ään lähettämistä varten. Näin ollen on aivan samantekevää kuka tulokset lähettää. Jos jonkilainen vastuuhenkilö nimitetään, olkoon vastuuhenkilön vastuulla olla viimeisenä puolustuslinjana viivytystä vastaan.

Lisäksi huomautan vielä siltä varalta, että kaikki eivät vielä tiedä, että nykyään ei enää ole mitään kuukausittaisia virallisia päivityksiä vaan turnaustulosten vaikutus vahvuuslukuihin tulee viralliseksi hetkellä, jona Cieply siirtää ne European Go Database -tietokantaan väliaikaisvarastoinnista, jonne ne EGD:n käyttöliittymän kautta kuka tahansa rekisteröity käyttäjä on ne sinne itse syöttänyt. Cieply tai joku muu ylläpitäjistä hyväksyy turnaustulokset lähes aina viiveellä, joka vaihtelee muutamasta tunnista vuorokauteen tai pariin.

-- Markku J., 24.6. 2009

Wikituloksissa ei usein näy väri-informaatiota, mikä on huono asia. Esimerkiksi Gor systeemissä tai sen seuraajassa voidaan ottaa huomioon se että mustan voittoprosentti on tasa-avaus peleissä noin 53,5 prosenttia. Tämän vuoksi ei ole rationaalista toimintaa polttaa siltoja tulevaisuuden kehityssuunnilta, jos mahdollisen nykyisestä poikkeavan tulevaisuuden huomioon ottamisesta ei ole haittaa.

-- Jouni, 24.6.2009

Suomessa järjestetään vuosittain noin 25 gorriin lähetettävää erillistä turnausta tai osaturnausta. Jos ne lähetettäisiin keskitetysti yhden henkilön kautta reaaliajassa, tällainen henkilö joutuisi keskimäärin joka toisena sunnuntai-iltana lähettämään tuloksia gor-järjestelmään laskettavaksi. Turnausten määrä on jo vuosia sitten ylittänyt rajan, jossa yksi vapaaehtoispohjalta toimiva henkilö käytännössä jaksaisi jatkuvasti olla lähettämässä turnaustuloksia.

Gorrit on lähetettävä hajautetusti. Tällä hetkellä vastuu kuuluu turnausjärjestäjille (liiton hallituksen pöytäkirja 10.1.2009 kohta 5). Liitto vastaa omien turnaustensa gorrien lähettämisestä (liiton hallituksen pöytäkirja 9.5.2009 kohta 11), joka tarkoittaa kaikkia SM-turnauksia ja KAC:tä.

Kokemuspohjaisesti on ilmeistä, että kaikille turnausjärjestäjille gorrien lähettäminen ja yleisesti gor-systeemi ei ole selvä. Tähän voi ratkaisuja yrittää etsiä ja esimerkiksi paikalliset kerhoaktiivit voivat oman paikkakuntansa kohdalla olla tässä asiassa aloitteellisia. Keskitettyyn järjestelmään ei kuitenkaan ole paluuta.

--Janne Nikula, 25.6.2009


Turnaustulosten lähetys gor-laskentaan on saatu nykyisin koordinoitua sen verran hyvin, että turnaustulokset ovat lähes aina päivän tai parin kuluessa pistelaskennassa mukana. Katselin hiljattain toista suomalaisten gorreja koskenutta ongelmaa eli Suomen taskuuntumista.

Vuodesta 2004 lähtien vähintään 30 suomalaista gon pelaajaa on vuosittain käynyt ulkomailla pelaamassa gor-laskentaan lähetettyjä pelejä. Jos tarkastelee suomalaisten ulkomaisissa turnauksissa tapahtuneita pistemuutoksia, niin taskuuntumisen huippu ilmeisesti saavutettiin 2005, jolloin suomalaiset saivat ulkomailla keskimäärin yli 5 pistettä per peli. Sittemmin pistemuutokset ulkomailla ovat huomattavasti vähentyneet. Tällä hetkellä ne ovat jo aika lähellä nollaa.

Vaikka turnaustulosten luokitusten manipulointi gor-resettien luomiseksi lopetettiin, vaikuttaa siltä, että Suomen gor-tasku on koko lailla purkautunut. Halpalentojen myötä suomalaisista merkittävä osa käy jatkuvasti vuodesta toiseen useissa eurooppalaisissa turnauksissa. Suomessa on myös paljon turnauksia ja säännöllisesti pelaava populaatio, jolta uudet nousevat pelaajat eivät ilmeisesti syö pisteitä enempää kuin Euroopassa yleisesti.

Kokonaan oma ongelmansa on, että Euroopassa gorrit ja luokitukset eivät erityisen hyvin vastaa toisiaan. Sekä Suomessa että Euroopassa pelaajat ovat yleensä useita kymmeniä pisteitä luokituksen nominaalipisteistä jäljessä. Myös Euroopassa kehittyvien pelaajien pisteet voivat helposti olla muutama sata pistettä todellisen pelitason jäljessä. Niin ikään jokaisessa kongressissa japanilaispelaajat luovuttavat eurooppalaisille tolkuttoman määrän gorreja, joten kongressien gor-muutosten tutkiskelu ei yksistään ole kovin mielekästä. Nämä gor-systeemin rakenteelliset ongelmat ovat kuitenkin Suomessa aika lailla samanlaisia kuin muussa Euroopassa eikä Suomi enää ole missään erityisessä taskussa.

-- Janne Nikula, 7.3.2011

Add new attachment

In order to upload a new attachment to this page, please use the following box to find the file, then click on “Upload”.
« This page (revision-19) was last changed on 07-Mar-2011 01:12 by Janne Nikula