This is version . It is not the current version, and thus it cannot be edited.
[Back to current version]   [Restore this version]

Haluttaisiinko rakentaa tänne lista suomalaisten pelaajien luokituksista, vai linkitetäänkö vain noihin sivuihin?

--TeemuHirsimäki, 29-10-02


Kannatan tänne rakentamista lämpimästi. Kerhot/luokituskomitea voisivat jatkossa hoitaa täällä helposti luokituslistan ajantasaisena pitämisen .... ja itse voisin vihdoin hyvällä omallatunnolla vetäytyä tuon listan päivitysvastuusta ;)

--AriKarppinen, 30-10-02


AriKauppi epäili (muttei itse ehtinyt tänne kirjoittaa), että jos virallinen lista on täällä potentiaalisesti kaikkien editoitavana, niin se saattaa menettää arvoa ja luotettavuutta. Mielipiteitä?

(Huom: kaikki sivumuutokset menevät versionhallintaan, josta ne voi helposti palauttaa. Klikkaa linkkiä "Lisäinformaatiota..." sivun alalaidassa).

--JanneJalkanen, 30-10-02


Kommenttini pointti oli lähinnä siinä että onko Arin ylläpitämä luokituslista Suomen Virallinen Lista? Ainakin moni pitää sitä semmoisena. Jos Suomen Pankin valuuttakurssit olisivat wikissä niin luottaisitko niihin vai tekisikö mieli tarvittaessa tarkastaa muualta että onko nämä nyt kurantteja vai ei? Ymmärrän että listan ylläpitämisessä yhdelle ihmiselle on hommaa ja useammalla siihen voisi olla päivitysoikeus. Ehkäpä joku pieni ja simppeli tietokanta rajatulla accessilla olisi paikallaan? (Tämä on taas tämmöistä tuulimyllyhommaa, Sancho Panza on vaan taas jossain hukkateillä... :)

--AriKauppi, 31-10-02


Virallinen? Ihan hyvä kysymys ;) ... kaipa tuo lista ainakin "virallisin " saatavilla oleva on - mutta tuon ylläpito ei ole sinällään mitenkään GO-liiton/luokituskomitean kontrolloimaa ... paitsi nyt ehkä siten, että olen itse mukana liiton hallituksessa.

Askel eteenpäin voisi olle esim. se että tänne pistettäisiin pystyyn statukseltaan epävirallinen lista, johon kaikki voivat "reaali-aikaisesti" korjata kerhojensa/omia muuttuneita/uusia luokituksia - ja varsinainen "virallinen lista" päivitettäisiin tuota hyödyntäen - huomattavasti harvempaan tahtiin kuin tähän asti ( = muutaman kerran vuodessa).

Toki tuo rajattujen käyttäjien tietokantakin voisi olla hyvä (ja lopullinen) ratkaisu - luulenpa ettei liitolla (ja ainakaan minulla) olisi mitään sitä vastaan, jos joku ilmoittautuisi vapaaehtoiseksi interaktiivisen ranking-webbi-tietokannan ylläpitäjäksi.

--AriKarppinen, 31-10-02


Tähän softaan on tulossa käyttäjäkohtaiset rajoitukset. Ei ihan seuraavassa, mutta siitä seuraavassa versiossa, jonka aikataulusta en mene lupaamaan mitään. Joten siinä mielessä voitaneen varmaan suorittaa ranking-listojen asennus tänne, ja sitten myöhemmin tehdä siitä suljettu ja enemmän "wirallinen".

--JanneJalkanen, 31-10-02.


Tein kokeiluversion luokituslistasta.

--TeemuHirsimäki, 31-10-02


Näytti hyvältä tuo Kokeilulista ! Automaattinen EGF-pisteiden lisäys aiheutti aikanaan itsellennikin päänvaivaa - ja lopulta päivitin tuota omaa listaani osittain manuaalisesti - eli hain uuden rating-fileen "manuaalisesti" koneelleeni ja yksinkertaisella makrolla kombinoin rankit & ratingit - mutta en epäile yhtään etteikö tuohon esim. Javaa hyödyntäen saisi rakennettua täysin automaattisenkin skriptin - tuo Cieplyn master-data-filehan on helposti netistä saatavilla.

--AriKarppinen, 31-10-02


Pitänee jossain vaiheessa kirjoitella tänne erilaisista luokitusjärjestelmistä, jos aika, jaksaminen ja inspiraatio riittävät... eikä homma ole mitenkään ihan helppo. Onko mielipiteitä että mistä päästä tuota pitäisi alkaa purkamaan?

-- Olli Lounela, 5.11.2002


No keskustellaan vaikkapa siitä, minkä luokitusjärjestelmän antamat luokitukset antavat ajankohtaisinta ja paikkansapitävintä tietoa suomalaisten pelaajien pelitaidosta. Sanoisit, että nykyisessä tilanteessa IGS-luokitukset osuvat oikeimpaan. Suomen luokitusjärjestelmän kannalta ongelma on, että pelaajamäärä on kasvanut nopeasti viimeisen viiden vuoden aikana, mistä syystä nopeasti kehittyviä pelaajia on paljon. Luokitusjärjestelmä ei oikein tahdo pysyä pelitaidon kehittymisen perässä.

-- Markku Jantunen, 7.11. 2002


IGS:n luokitussysteemi on monella tavoin paljon heikommissa kantimissa kuin Suomen, ihan tosi. Ei niin että se olisi käyttökelvoton, vaan pikemminkin että sen (tunnetut) heikkoudet ovat juuri sellaisia jotka on jo ratkaistu Suomen zysteekissä.

Jos Suomen luokitusjärjestelmä ei pysy ajan tasalla, on syytä etsiä vikaa luokittajista tai taskuuntumisesta. On tietty ymmärrettävää että taskuuntumista tapahtuu, mutta luokitusvaltuuksia ainakin on annettu riittävästi. Taskuuntumiseen taas ei ole mitään oikeaa lääkettä.

Ideologisesti voisi ajatella että luokitus on ratkeava ongelma, mutta tosiasiassa näin ei ole.

Mainittakoon että IGS:n koodaaja, Tim Casey, on tietoinen heikkouksista, mutta on suoraan sanonut että asialle ei tulla tekemään mitään pelkkien arvailujen takia. Toisin sanoen, nykysysteemi saa välttää niin kauan kunnes joku kertoo mikä on parempi, ja tällaisen väitteen on syytä perustua oikeisiin faktoihin eikä mutuun tai arvailuun. Valitettavasti vaan liki kaikki tähänastiset näkemykset ovat olleet arvailua, eikä kukaan ole vuosikymmeniin edes yrittänyt nähdä sitä vaivaa että olisi tutkinut asiaa kunnolla -- ja tämä pitää paikkansa myös Euroopan luokitusjärjestelmän kanssa. EGF:n luokitussysteemi on oppikirjaesimerkki siitä kuinka otetaan tunnettu malli ja viritetään sitä hieman, sen sijaan että tutkittaisi asia perin pohjin.

Viimeiset varsinaiset yritykset selvittää luokitussysteemin toimivuutta ja parantaa niitä ovat tietääkseni Paul Matthewsin käsialaa ajalta miekka ja kypärä, ja ovat johtaneet AGA:n luokitusjärjestelmään. Tuon lisäksi on lähinnä tukeuduttu Elo-järjestelmään (joka on viime vuosisadan alkupuolelta, muistaakseni,) ja suunnilleen kaikki näiden ulkopuolelta on ollut mutua.

Toisin sanoen, onhan se helppoa aprikoida ja arvailla, mutta jos muutosta haluaa niin moisesta ei juuri ole iloa, vaan pitäisi tehdä ihka oikeaa työtä. Tämä taas on jostain syystä (heh!) ollut se puoli jota kukaan ei ole osannut tai halunnut tehdä. Helpompi jauhaa asiaa hypoteesitasolla kuin selvittää ihan oikeasti että mistä on kyse, hmm?

-- Olli, 7.11

Shakkipuolella tutkimusta onkin jonkin verran:

Käsittääkseni kyseessä ei ole kuitenkaan triviaali ongelma millään muotoa, ja vaatisi oikeasti kovan luokan tilastollista ymmärtämystä rakentaa fiksu automaattinen luokitussysteemi. Etenkin kun go:n tasoitusjärjestelmä kuitenkin poikkeaa shakista.

Luokitetaanko Suomessa ihmisiä muuten muutenkin kuin mutu-periaatteella? Kuinka tuo "mutu" käännetään sellaiseksi että se toimii automaattisesti ja tasapuolisesti ihmisille, joista toiset juoksevat daniarvoon vuodessa ja toiset kymmenessä? Toiset pelaavat 20 peliä päivässä; toiset taasen pelin on-line kerran kuussa ja muuten kerhossa? Argh!

(Ja sanoisin että tässä nimenomaisessa tapauksessa ei ole helppoa edes arvailla tai aprikoida :-/.)

--JanneJalkanen, 7-11-02.

Add new attachment

In order to upload a new attachment to this page, please use the following box to find the file, then click on “Upload”.
« This particular version was published on 07-Nov-2002 16:37 by JanneJalkanen.