Tälle sivulle oli tarkoitus koota ajatuksia siitä, löytyykö Suomesta intoa nettiturnauksien järjestämiseen.

Oma ajatukseni oli, että haastamalla ulkomaalaisia nettiturnauksiin voitaisiin saada kiinnostavaa tietoa suomalaisten pelaajien tasosta suhteessa muuhun maailmaan. Tietenkin myös Suomen sisäiset nettiturnausket voisivat olla hauskoja.

Nettiturnausten järjestämisestä lienee kokemuksia Ollilla, ja jos oikein muistan hänen kokemuksiaan, nettiturnauksen järjestäminen on huomattavasti hankalamapaa kuin voisi uskoa. Siksi ehdotinkin pienimuotoisia haasteturnauksia - nämä on heitetty lonkalta - tyyliin max 20 pelaajaa, n. 3 - 5 peliä, useampana iltana, joitten ei tarvitse olla peräkkäin, peliaika n. 30 min - 60 min per pelaaja, pelien pelaamiselle jokin selvä aika (esim. kello 18-21), ei liian vapaa jotta syntyy turnausfiilistä, mutta ei liian rajoittava.

Teknisesti ideaalinen pelipaikka lienee KGS, jonka huonesysteemi tuntuu hyvin toimivalta. Turnauksen ilmoitustauluna Wiki olisi ilmiselvästi ainoa oikea vaihtoehto.

Kommentoikaa! Olisitteko halukkaita pelaamaan? (Minä olisin) Olisitteko halukkaita järjestämään? Keitä vastaan haluaisitte pelata? Olisiko joukkueturnaus hauskempi kuin yksilöturnaus?

Otso Alanko, 28.3. 2003


Mielestäni olisi hienoa, jos netissä voisi järjestää kokonaisen joukkuesarjan esimerkiksi 4 hengen joukkuein. Sarjaan voisi osallistua joko kerhon joukkueella tai jonkinlaisella muukalaislegioonalla. Suomen suhteellisen pienen pelaajapopulaation vuoksi netti olisi luultavasti ainoa paikka jossa tällaisen sarjan voisi järjestää.

Ennen laajempaa sarjaa kannattaisi varmasti kerätä kokemuksia järjestämällä pienimuotoisempia turnauksia.

Jaakko, 28.3. 2003


Nettiturnauksissa tulee kieltämättä paljon uusia ongelmia.

Suurin osa näistä tulee kun ihmiset ovat eri aikavyöhykkeillä, eivätkä ymmärrä että kaksi päivää on ihan oikeasti lyhyt aika pelata peli. Toisella puolella maapalloa asuvan voi olla vaikea ymmärtää miksi kommunikaatiolatenssi on pahimmillaan 1,5 päivää per suunta!

Kokonaan toinen juttu on turnaustulosten luotettavuus ja uskottavuus. Toki ovat selvästi parempia kuin vapaasti serverissä läiskityt pelit (en ole enään kuukausiin voinut osallistua tuohon luokituspistekeskusteluun sen pituuden ylitettyä njetskaapin kyvyt, joten olen tulkinnut ettei ketään meikäläisen näkemys kiinnosta.)

Joka tapauksessa, pelituloksiin vaikuttaa esimerkiksi apuvälineet (pelin analysointi klientillä,) tottuminen oikeaan lautaan kontra tottuminen ruudulla näkyvään eli välinetekniset seikat, ja tietty kommunikaatio-ongelmat. Jos ei puututa tulosten luotettavuuteen luokitusmielessä, voidaan kaksi edellistä jättää huomiotta, ja keskittyä viimeiseen. Wiki onneksi ratkaisee tämän kohtuudella, muttei hyvin; netti on ollut puhki ennenkin. Sähköpostistahan ei voi luottaa että tuleeko se ikinä perille... saati että tuosta perillemenemättömyydestä edes saisi tiedon.

Ottaen olosuhteet huomioon, en ainakaan itse suostu turnauksen johtajan rooliin, meikäläisellä on ihan riittämiin jo nyt noita nakkeja, ja kyllähän osaamista pitää siirtää uudemmillekin sukupolville.

Ihan kohtuullisen katsauksen tyypillisen, ison Internet-turnauksen ongelmiin voi lukaista ManMahon 1993 -turnauksen kokemuksista, -- muutinpa tuon nyt sitten hötömölöksi.

-- DonOlli, 28.3.

Asioita auttaisi huomattavasti, jos järjestettäisiin kerhojen tai yksittäisten pelaajien välisiä haasteotteluita KGS:ssä. Ei siis olisi tarpeen järjestää kokonaista turnausta. Korotusta halajavat voisivat haastaa luokituskomitealaisia tai luokituskomitean nimeämiä testipelaajia. Pelit voitaisiin pelata alitasoituksin.

Ollin mainitsemat väistämättömät tai potentiaaliset ongelmat eivät ole mielestäni ylitsepääsemättömiä, jos ei järjestetä kokonaista turnausta eikä varsinkaan isoa tai edes kansainvälistä turnausta. Testipelit voitaisiin järjestää siten, että paikalla olisi muutakin väkeä katsomassa, etteivät kokelaat käytä kirjallisuutta tai klienttiohjelman analyysityökaluja apunaan.

Voisi kuvitella, että esimerkiksi 3/5 -tulos kahden kiven alitasoituksella on aika vahva näyttö.

Ajattelin ehdottaa tuota go-liiton hallituksessa, mutta olisi hyvä kuulla sitä ennen go-liiton hallitukseen kuulumattomien luokituskomitealaisten ja muiden pelaajien mielipide.

-- Markku Jantunen, 31.3. 2003

Add new attachment

In order to upload a new attachment to this page, please use the following box to find the file, then click on “Upload”.
« This page (revision-6) was last changed on 31-Mar-2003 12:40 by 194.241.75.27