Tälle sivulle on tarkoitus kirjoittaa summittainen ohje parittajan tehtävistä ja tärkemmistä nyrkkisäännöistä niihin liittyen. Keskustelu ja kysymykset MUUALLE!

Parittajan tehtävät#

  • McMahon-ryhmäjaon suunnittelu mahdollisesti yhdessä tuomarin kanssa
  • Parituskoneen käyttö, tulosten syöttö, paritusten julkaisu
  • Parituskoneen toiminnan valvominen

Ryhmäjako#

McMahon-järjestelmän tarkoitus on simuloida sveitsiläistä turnausta, jossa on jo pelattu jokunen kierros. Tämän vuoksi pelaajille annetaan alkupisteitä, ikäänkuin he olisivat jo voittaneet joitakin pelejä. Pisteiden jakamisessa meitä avustavat luokitukset, joiden tässä tapauksessa toivotaan olevan suurinpiirtein kohdallaan. Ryhmäjaon tarkoitus on lähinnä välttää liian suurilla luokituseroilla pelattavia pelejä alkukierroksilla.

Ryhmäjaossa tulee ottaa huomioon mm. seuraavat seikat

  1. Kierrosten määrä
  2. Pelaajien määrä
  3. Luokitusjakauma
  4. Turnauksen tavoitteet (voittaja, N seuraavaa sijaa, luokitusinformaatio, ...)
  5. Ja miljoona muuta asiaa, jotka yleensä hoksaa vasta tehdessä

Kierrosten määrän merkitystä ei kannata painottaa liikaa, suurin osa turnauksista kun on viisi- tai enintään kuusikierroksisia. Jos määrä poikkeaa tästä, kannattaa miettiä, miten se vaikuttaa allamainittuihin nyrkkisääntöihin.

Pelaajien määrän vaikutus on melko selkeä. Enemmän pelaajia -> enemmän ryhmiä, koska pelaajamäärän kasvaessa laajenee myös luokitusjakauma.

Jos luokitusjakauma on kovin tasainen, se pienentää lopullista ryhmämäärää, koska tasaisia pelejä saadaan isoillekin ryhmille. Jos luokituksia on "sieltä täältä", taikoja tarvitaan hieman enemmän, mutta hyvänä pohjana voidaan pitää "suht suuri ylin ryhmä, 15-25% pelaajista, alin ryhmä saa myös olla melkein yhtä kookas jos vain mahdollista ja keskelle jäävät 0.5-0.7 kertaa ylimmän ryhmän kokoisia". Tämä siis melko tasaisella luokitusjakaumalla. Siitä sitten sorvaillaan tarpeen mukaan.

Aina on mukavaa, jos ryhmäkoot ovat kakkosen potensseja, mutta koska tähän ei kuitenkaan päästä, parilliset ryhmäkoot ovat arvossaan ryhmästä toiseen paritusten minimoimiseksi. Ylimmän ryhmän olisi erittäin hyvä pysyä parillisena vielä toisellakin kierroksella, ettei jouduta liian äkkiä peluuttamaan sossihässipelejä, ts. parittamaan ylimmästä ryhmästä alas.

Tulosten syöttö yms#

Tuloksia kannattaa syötellä masiinaan sitämukaa kun niitä "kentältä" tulee. Hyvä tavoite on saada parin minuutin sisällä viimeisen pelin tuloksesta uudet sijoitukset seinälle, että ihmiset voivat tarkistaa, että tulokset on merkattu oikein. Tätä helpottavat erilliset tuloslipukkeet, joissa pelaajat allekirjoituksillaan vahvistavat pelin tuloksen sekä vähintään kahdesti syötön oikeellisuuden tarkistus. Tarkkana kuitenkin!

Parituskoneen valvominen#

Ensimmäinen kierros paritus menee yleensä nätisti, jos ryhmät on valkattu oikein. Seuraavilla kierroksilla parittajan päätehtävä on valvoa, että parituskone ei tee suurempia virheitä esimerkiksi ryhmästä toiseen paritettaessa. "Hyvänä" esimerkkinä Toyota Tourin 2004-05 viimeisen turnauksen viimeisen kierroksen ykköspöydän paritus. Etsi virhe.

Parin viimeisen kierroksen paritus on erityisen tärkeä. Siellä päätetään turnauksen voittaja, mahdollisuudet muille palkintosijoille ja luokitusdata. Nyt siis erityisen tarkkana. Parin ylimmän ryhmän kanssa erityinen huolellisuus palkitaan sillä, että parituksesta ei auota päätä niin pahasti. Kolmen kierroksen jälkeen on hyvä etsiä tuloslistalta 3/3 voittaneet ja arvioida, löytyisikö sopivia vastustajia luokitusdataa ajatellen. Ylimmissä ryhmissä näin ei tehdä, ettei sössitä kärkikamppailuja. Ja kuten aiemminkin, kytätään koneen toimivuutta erityisesti ryhmästä toiseen paritettavien kohdalla.

Yhteenveto#

Tee ryhmäjaot mieluummin oikein, tarkkaile paritusohjelmaasi ja raportoi poikkeavuuksista, parin viimeisen kierroksen ajan kyttää ylimpiä ryhmiä ja luokitusdataa.

Kysymykset, kommentit, keskustelu

Add new attachment

In order to upload a new attachment to this page, please use the following box to find the file, then click on “Upload”.
« This page (revision-2) was last changed on 18-Oct-2005 18:10 by TapioVuorinen