Janne kirjoittaa tätä ulkomuistista Ollin kanssa käydyn keskustelun pohjalta. Fiksatkaa toki virheet.

Onneksi olkoon: nakki viuhahti ja olet joutunut valvomaan turnauspeliä. Mutta mitä tehdä? Oletko aivan kauhuissasi ja pelkäät kuollaksesi että joudut avaamaan suusi ja häiritsemään Suurten Dan-Setien Mielenrauhaa? Vai oletko lukenut ohjeet FinGo-Wikistä ja tiedät tasan tarkkaan mitä sinulta odotetaan?

Tehtävät#

Tehtäväsi on pitää huolta siitä, että peli etenee niin että siitä on mahdollisimman vähän haittaa itse pelaajille. Etenkin kovan luokan turnauksessa on tärkeää, ettei pelaajien keskittyminen hajoa kellon säätöihin yms.

Kanadalaisessa byo-yomissa tehtäväsi on säätää lisää aikaa kun byo-yomissa olevalla pelaajalta loppuvat kivet, ja katsoa että kiviä on otettu oikea määrä. Esim. jos valkea on byo-yomissa, niin kun kivet loppuvat, valkea nykäisee valvojaa vaivihkaa hihasta, joka säätää kelloon byo-yomin ajan, ja katsoo että valkea laski oikean määrän kiviä itselleen.

MS: Jos pelissä on valvoja, niin hän voi saman tien hoitaa koko homman eli laskea kivet valmiiksi valkealle ja asettaa kellon sekä antaa kivet valkealle.

Epäselvää: kuka (valvoja vai musta) katsoo onko lippu tippunut?

Kumpi tahansa voi todeta lipun tipahtaneen.

Japanilaisessa byo-yomissa, mikäli byo-yomia ymmärtävää kelloa ei ole, hänen tehtävänsä on pitää kirjaa byo-yomista. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että valvoja ilmoittaa milloin aikaa on 10 sekuntia jäljellä (sanomalla hiljaisesti, mutta kuuluvasti "10 sekuntia"), ja myös laskee sekunnit viidestä alaspäin ("viisi, neljä, kolme, ...").

Mitä saa ja mitä ei saa tehdä?#

  • ÄLÄ karkaa paikalta ilman että nakitat jonkun muun jatkamaan hommaasi.
  • Yritä olla katsomatta peliä. Se hajoittaa huomion liian tehokkaasti.
  • Jos menet sekunninlaskussa sekaisin, älä turhaan vedä muiden huomiota siihen.
    • Tosin jos sekoilet jatkuvasti, voi olla fiksumpaa nykäistä jotakuta vieressä seisovaa ja vaivihkaa siirtää nakki hänelle...

Add new attachment

In order to upload a new attachment to this page, please use the following box to find the file, then click on “Upload”.
« This page (revision-5) was last changed on 26-Nov-2002 21:31 by JanneJalkanen