Viime aikoina on pidetty ongelmana sitä, että liiton turnauksille: Suomen mestaruusturnaukset, tms. on ollut liian vähän järjestäjiä tarjolla. Esitän tähän ratkaisuehdotuksen nimellä SM-viikko. Ideana on se, että kootaan useat SM-turnauksen ja niiden vaiheet yhteen, jolloin tarvittavien järjestäjien kokonaismäärä on pienempi. Tällöin turnauksissa voisi olla vaiheita, jotka olisivat lyhyempiä tai pidempiä kuin yhden viikonlopun mittaisia. Jos halutaan, turnauksia varten voisi varata jostakin leiripaikan viikoksi, tai ne voidaan pelata pääkaupunkiseudulla.

Esimerkkiaikataulu:#

la-su SM-karsinta
ma-to SM-sarja
to-pe parigo SM
la-su SM-finaali
la-su naisten SM, nuorten SM

Jos halutaan tietää sarjaa pelaavat etukäteen, niin silloin voidaan karsinta järjestää etukäteen ja vaikka pelata joukkue-SM ensimmäisen viikonloppuna. SM-sarjassa voisi olla 8-12 pelaajaa. Tarvittaessa voidaan alkuviikonloppu tai osa jälkimmäisestä viikonlopusta ottaa sille käyttöön. Kun pari-go alkaa, SM-sarja päättyy tai siihen tulee tauko. Tapahtuma voidaan yhdistää haluttaessa go-leiriin.

Keskustelua#

Olen olettanut, ettei kukaan nainen tai nuori selvidy SM-finaaliin. --Matti 17.4.2013


Viikon pituinen tapahtuma varmasti aiheuttaa merkittäviä aikataulu ongelmia osalle. Sen lisäks löytyy pelaajia jotka eivät kestä pitkää jatkuvaa stressiä mitä tämänkaltaisessa järjestelyssä, toisaalta voi olla se on aika teoreettinen ongelma, kun ne jotka joutuu tuleen karsinnan kautta harvemmin varmaan kilpailee voitosta loppupelissä.

Olin ite miettiny JSM tyylistä ratkaisua, missä karsinta ja sarja pelattaisiin samaan aikaan. Missä karsinnasta pääsee seuraavan vuoden sarjaan. Sarjassa sälymiseen voitaisiin huomioida kahden edellisen vuoden sarja sijoituksia, jotta vaikka jättäis väliin yhden sarjan, ei tarvitse missata seuraavankin vuoden sarjaa karsintoja pelatessa.

--Henry Hemming, 17-Apr-2013 13:14


Mulla on tän sivun asiasta muitakin mielipiteitä, mutta kommentoin nyt pikaisesti Henryn mietintöjä karsinnan ja sarjan pelaamisesta samaan aikaan: sellainen systeemi ei välttämättä löydä turnauksen vahvinta pelaajaa Suomen Mestariksi. Esimerkkitilanteena, jos Su Yang saisi Suomen passin, hän joutuisi ensimmäisellä kerralla SM-sarjan aikana pelaamaan karsinnoissa. --Bass


Omalta kannalta katsoen tämä ehdotus olisi kokolailla huono ehdotus SM systeemiksi. Tähän osin vaikuttaa se, että oletan jatkossakin pelaavani usein sarjassa päästyäni sinne karsimalla.

Huonoutta ehdotuksessa:

  • Pitää ottaa koko viikko lomaa, vaikka ei edes tiedä pelaako sarjassa.
  • Yhtämittainen pelaaminen la-to. Sarjan pelien taso omalta osalta automaattisesti kelvoton.

On vaikea sanoa, voisiko noita ongelmia ehkä korjata; korjaukset kun yleensä tuovat taas uusia ongelmia...

- Lauri

  • Nuo ongelmat voisi korjata, järjestämällä karsinnan eriksekseen. Samalla vapautuu aikaa välipäivälle. -- Matti

Vaan samalla alkuperäinen hyöty (järjestettävien turnausten vähentäminen) on SM systeemin osalta kokolailla mennyt. Yleisesti en välitä kommentoida ehdotusta, joka muuttuu koko ajan... - Lauri

Lauri, miten määrittelet välipäivän?

  • kokonainen päivä, jolloin ei ole minkään SM:n arvon omaavan goturnauksen pelejä
  • kokonainen päivä, jolloin ei ole yleisen SM:n minkään osaturnauksen pelejä
  • voi olla yksi yleisen SM:n peli illalla
  • jokin muu
-- Matti 19.4.2013

En määrittele. Kommentti oli vain painottamaan sitä, että kyseinen peliputki on aivan liian pitkä. - Lauri


Bass, tota ongelmaa voi kyllä helpoittaa, esimerkiksi että x pelaajaa edellisen vuoden sarjasta, y gorrien perusteella, z edellisen vuoden karsinnasta. Mutta epäilen että toi ongelma on aika teoreettinen muutenkin, koska vahvat pelaajat ei yleensä ilmesty tyhjästä. Isompi ongelma on jos joku vahva pelaaja jättää sarjan väliin vuodeks, ettei tarvi menettää toista vuotta kivutessaan karsintojen läpi takaisin. Mutta sitä voi nimenomaan helpoittaa huomioimalla vanhempia sarja tuloksia kun vain edellinen vuosi tai esimerkiksi gorreilla. Jeffin tapauksessa se voi pelata karsinnan edellisenä vuonna jos sillä on epäilys että se seuraavan vuoden aikana saa passin.

--Henry Hemming, 17-Apr-2013 14:18


Itse ideaan liittymättä täytyy kommentoida, että vaikka SM-järjestelmän tavoite on nostaa mestariksi Kaikkein Vahvin Tyyppi, ei ole minusta mahdotonta että mestariksi haluavan pitäisi pystyä panostamaan siihen kahtena vuonna. Eli en itse pidä isona ongelmana vaikka järjestelmässä ei voi pystymetsästä tulla pokkaamaan pokaalia viikon panostuksella (nykyjärjestelmässä 2+2+2+1) saman vuoden sisällä.

Mitä ideaan tulee, jo muutaman työssäkäyvän koordinointi yhdelle viikonlopulle on hankalaa, ja näen että kokonainen viikko karsii niitä Vahvimpia joka vuosi enemmän kuin monen muun järjestelmän mahdolliset haitat. Toki nykyistä SM-järjestelmää en ole itse kokenut joten moni viikonloppu voi olla myös yhtälailla hankala.

--Joonas Pihlajamaa, 17-Apr-2013 14:18


Ehdotuksen päätavoite on ilmeisesti helpottaa järjestäjien löytymistä. Olisi kiva kuulla kommentteja siitä, montako mandollista, kiinnostunutta järjestäjää tällaisellä viikolla olisi?

ja jatkoa olettaen, että turnaussysteemejä ei muuteta:

Nyt tapahtumia on kaikkiaan 6kpl: 3XSM (finaali pl), naisten SM, nuorten SM, parigo SM. Oikeastaan mikään näistä ei voi olla varmuudella päällekkäin toisen tapahtuman kanssa, eli päivien kokonaismäärä on kiinteä. Silti jako erillisiin tapahtumiin voidaan tehdä monella tavalla.

Yleisesti kysymys siis: Auttaako järjestäjien löytymistä se, jos tapahtumia on vähemmän (esim 3), mutta ne ovat useampipäiviäisiä (sisältäen arkipäiviä)?

- Lauri


Tämä menee nyt laveaksi tälle sivulle, mutta.. SM-viikko on myös minun mielestäni liian raskas. Koska SM-systeemiä nyt tahdotaan väen vängällä keventää hyvästä systeemistä, niin kyllä minä sitten mieluummin ainakin pistäisin remppaan koko nykyisen systeemin, enkä vain huonontaisi sitä. Mielestäni paras vaihtoehto on 16 pelaajan ja 7 kierroksen turnaus johon valikoituisi pelaajat suoraan gorrien perusteella. Kolmen päivän turnaus. Kahden pelaajan tasavoitoissa pelattaisiin erillisenä viikonloppuna paras kolmesta finaali. Useamman kuin kahden pelaajan tasatilanne harvinainen (ei 2000-luvulla ainakaan) ainakin selatessa Hollannin mestaruuskisojen tuloksia.

- Jesse


Tuskinpa viikon järjestäjiksi löytyy useampia tahoja kuin nykyisien osaturnauksien järjestäjiä. Yksistään tila- ja kustannuskysymykset saattavat osoittautua ylivoimaisiksi. Pelaajana myös ihmettelen, miten ei-lomakautena voidaan olettaa työssäkäyvien pelaavan arkipäivinä.

- Vesa

SM-Viikossa on sama idea kuin go kongressissa. Jos kaikki kongressissa järjestetyt turnaukset haluttaisiin järjestää erikseen tarvittaisiin paljon enemmän henkilöitä, ja heidän värväämisensä olisi vaikeampaa. Kustannuskysymyksitä mainittakoon, että liiton taloudellinen tilanne on huomattavasti parempi, kuin kymmenen vuotta sitten jolloin SM-systeemiä viimeksi uudistettiin. Voihan SM-viikko olla lomakautena.

--Matti

Myös nykyisessä systeemissä järjestystyötä voitaisiin helpottaa budjettia kasvattamalla.

Kongressia varten ihmisten värvääminen oli melkoinen haaste, Janne voinee kommentoida tästä lisää. SM on vuotuinen (ei-ainutkertanen) tapahtuma, joten ihmisten venymishalu on paljon pienempi. Kuinka moni olisi ottamassa lomaviikon järjestääkseen muille turnausta?

Tapahtumia ovat viime aikoina järjestetty ainakin Helsingissä, Espossa, Turussa ja Oulussa. Ovatko nämä samat paikat halukkaita järjestämään viikon tapahtumaa?

Olisi todellä hyvä kuulla järjestäjien mielipiteitä!

-- Lauri

Oulu olisi periaatteessa valmis järjestämään kyseisen tapahtuman, mutta kuinka moni tänne loppujen lopuksi tulisi etelästä? Puhumattakaan siitä, kuinka vaikeaa täältä olisi tulla etelään viikoksi.

Itse olisin samoilla linjoilla Henryn kanssa, eli otetaan SM:ään mallia jo toimivasta saman tasoisesta turnauksesta, JSM:stä. Tällöin tarvitsee vain yhden viikonlopun, kaksi tai kolme päivää, jolloin pelataan avoin karsinta ja itse SM-turnaus. Jos kaksi pelaajaa päättyy tasapisteisiin, voidaan mahdollisesti järjestää myös finaali.

Vertailin SM-systeemiämme muihin maihin ja jopa lajeihin, ja täytyy sanoa, että meillä on kyllä kaikkein vaikein ja monimutkaisin. En ainakaan itse törmännyt vielä systeemiin, joka olisi yhtä suljettu kuin tuleva SM1-karsinnat poistava systeemi. Jos avoimuus poistetaan SM:stä, Oulusta ei ole järkeä enää tulla kuin kahteen turnaukseen vuodessa, Kani6:een ja Takapotkuun. Jos sattuu käymään niin uskomaton tuuri, että selviytyy näistä SM:ään, voi pelata jopa kolme turnausta vuodessa.

-- Mikko Nevala

Espoon kaupunkiin meillä tuntuu olevan aika hyvät välit, joten leirikeskuksen varaaminen suht huokealla viikoksi puol vuotta etukäteen olis se helppo osuus SM-viikosta. En kuitenkaan tiedä löytyiskö järjestäjiä yhtä helposti. Just nyt mun olis vaikea varata kesästä viikkoa ees pelaamiselle, saati järkkäilylle. En tiedä mitä mieltä esim muut eGolaiset olis. Toki järkkäreitä vois tulla muista kerhoista.

edit: kirjoitan fiilispohjalta egon jäsenenä, en esim. hallituslaisena.

--Mikael N

Jos SM-sarjaa uudistetaan, niin kannattaisin Jessen ilmeisesti Hollannista haettua ehdotusta. Mutta sillä erotuksella, että järjestettäisiin erillinen karsintaturnaus perintöpaikkojen jakamisen lisäksi. En Gorripaikkoja sotkisi kuitenkaan tähän, mutta toki tästä voidaan olla erimieltä.

Mielestäni avoimelle viikonlopun karsintaturnaukselle ei ole hankaluuksia löytää järjestäjää, koska ainakin Turussa, ja luultavasti myös Oulussa, Tampereella ja Jyväskylässäkin, niitä ihan mielellään järjestetään — pääkaupunkiseudun lisäksi.

Varsinainen seitsemän kierroksen ja 16 pelaajan SM-Sarja pelattaisiin sitten pääkaupunkiseudulla, koska luultavimmin suurin osa pelaajista asuu tai voi majoittua pääkaupunkiseudulle hyvin. Toki Oulusta matkustamista voisi siten auttaa, että liitto tukee pienituloisten alle 30-vuotiaiden SM-sarjalaisten matkustamista.

—Jouni V


Tässä erään turnausjärjestäjän mielipide:

Nykyisellään en katso mitenkään mahdolliseksi voivani järjestää tämänlaista massiivista tapahtumaa. Vaikka sattuisi käymään niin, että jompana kumpana taikka molempina viikonloppuina voisin järjestelyissä auttaa en kuitenkaan voisi tehdä samaa viikolla. Joten tämä yksittäinen potentiaalinen järjestäjä ei voi sitoutuä järjestämään SM-viikkoa miltään merkittävältä osalta.

Nykyään SM-sarjassa on kirjattu kaikki pelit KGS:ään ja nämä lähetykset ovat olleen kovin suosittuja Suomen huipun välisinä vakavina peleinä. SM-viikon mallissa tarvittaisiin ainakin kolme kirjaajaa arkipäivinä (ja vielä useampia jos sarjan kokoa kasvatetaan), ellei tästä kivasta perinteestä luovuta. On jollain tasolla ymmärrettävää, että (työssä käyviltä) pelaajilta vaadittaisiin loman ottamista, jotta he voivat kisata SM-tittelistä, mutta kuinka monta turnausjärjestäjää tai kirjaajaa Suomesta löytyy, jotka olisivat valmiita ottamaan viikon loman kirjatakseen pelejä? En usko, että tarpeeksi montaa edes kahdeksi perättäiseksi vuodeksi, jos yhdeksikään.

Summaan lyhyesti: SM-viikko ei mielestäni ole realistinen vaihtoehto Suomen mestaruuskisojen osaksi. Ei tässä eikä missään muussakaan muodossa, joita itse keksisin.

-- Pekka, 19.4.2013

Käytin viime kesänä kaksi lomaviikkoa kilpailujärjestelyihin.

Mielestäni turnauspelit ovat pääasia. Jos ne saadaan kirjatuksi, niin se on plussaa, mutta ei pääasia. Ei pidä antaa hännän heiluttaa koiraa. --Matti 24.4.2013

Rönsyilyn välttämiseksi sivuutan muut kuin tämän sivun pääpointin, ja komppaan Vesaa ja Pekkaa. En voi hyväksyä yhdenkään normaalisti viikonloppuna järjestettävän turnauksen siirtämistä arkipäiville. Se on työssäkäyvälle sietämätöntä sekä järjestämisen että osallistumisen kannalta. Tavallisen aktiivisen goonpelaajan kesälomasta 2.5 viikkoa menee go-kongressiin, ja sillä jäljelle jäävällä puolellatoista on taatusti muutakin käyttöä, joten SM-viikon järjestäminen ei ole varteenotettava vaihtoehto lomakaudellakaan. --Bass 24.4.2013

Kuten on jo todettu, viikon pituinen tapahtuma on mielestäni utopiaa. Mikäli järjestäjiä ei löydy, turnauksien yhteen niputtaminen on kuitenkin järkevää. Nopeasti ajateltuna turnausmäärää voisi tiputtaa laskemalla karsintojen määrää kahdesta yhteen. Tällöin SM-karsinta voisi toimia karsintana sekä nuorten SM:lle että naisten SM:lle (n parasta pelaajaa). Karsinnan parhaat pelaajat etenisivät SM-sarjaan. Erillinen finaali voitaisiin järjestää halutessa (ei vaadi suuria järjestelyjä?). --Valtteri H. 24.04.2013

Hauska ajatus että naisten sm-kisoissa olisi karsinnat,mutta mielestäni naisten sm ja parigo sm sopisi hyvin samaan aikaan järjestettäväksi --- Helena

Add new attachment

In order to upload a new attachment to this page, please use the following box to find the file, then click on “Upload”.
« This page (revision-29) was last changed on 25-Apr-2013 04:37 by 78.27.124.173