Go-pelin SM-sarjan säännöt

Hyväksytty vuosikokouksessa 24.3.2001

Go-peli Suomen mestaruus -turnauksen järjestämisestä vastaa Suomen Go-liitto ry. Liitto voi antaa turnauksen tai osaturnausten järjestämisen kerhoille. Suomen mestaruudesta voi pelata liiton jäsen. Turnauksessa noudatetaan Euroopan Go-liiton turnaussääntöjä ja Suomen Go-liitto ry:n päätöksiä. SM-turnauksessa pelataan SM-karsinnat, SM-sarja ja tarvittaessa SM-finaali. SM-karsinnat Peliaika SM-karsinnoissa on vähintään 60 minuuttia pelaajaa kohden. Byoyomia käytetään. Kierroksia on vähintään viisi. Turnaus pelataan McMahon-systeemillä.

SM-karsintojen kaksi parasta pääsee SM-A-sarjaan. Viisi seuraavaa pääsee SM-B-sarjaan. Jos SM-sarjaan selviytynyt pelaaja ei halua siihen osallistua, on hänen tiedon saatuaan viipymättä asiasta ilmoitettava. Tällöin turnauksessa seuraavaksi sijoittunut pelaaja tulee hänen tilalleen. SM-sarja SM-sarja pelataan kahdessa ryhmässä. Kuusi parasta pelaa A-sarjassa ja kuusi seuraavaa B-sarjassa. A-sarjan kolme parasta ja B-sarjan paras pääsevät suoraan seuraavan vuoden A-sarjaan. A-sarjan neljäs saa halutessaan paikan seuraavan vuoden B-sarjaan.

Peliaika A-sarjassa on 90 minuuttia pelaajaa kohden. Byoyomi on yksi minuutti siirtoa kohden. Peliaika B-sarjassa on vähintään 75 pelaajaa kohden. Byoyomi on vähintään 30 sekuntia siirtoa kohden. Samat peliajat ovat käytössä myös mahdollisissa lisäpeleissä.

Sisääntulojärjestys

A-sarja 	saavutus
1 	Edellinen Suomen mestari
2 	Edellinen SM 2.
3 	Edellinen SM 3.
4 	Karsintojen 1.
5 	Karsintojen 2.
6 	Edellinen B-finaalin voittaja

B-sarja 	
7 	Edellinen SM 4.
8 	Karsintojen 3.
9 	Karsintojen 4.
10 	Karsintojen 5.
11 	Karsintojen 6.
12 	Karsintojen 7.
B-finaalin voittaja ja edellisen vuoden neljänneksi sijoittunut voivat halutessaan osallistua karsintoihin parantaakseen paikkaansa sisääntulojärjestyksessä. Jos tämä onnistuu, niin pelaajan vanha paikka vapautuu ja tilalle nousee seuraava pelaaja. Näin vapautuneet paikat täytetään ketjussa.

Kummassakin sarjassa pelataan kaikki kaikkia vastaan. A-sarjassa eniten voittoja saanut sijoittuu ensimäiseksi, seuraava toiseksi jne. B-sarjassa eniten voittoja saanut sijoittuu seitsemänneksi, seuraava kahdeksanneksi jne.

Mestaruus ratkaistaan seuraavasti:

  1. Jos ensimmäisellä on vähintään kahden voiton ero toiseen, niin ensimmäinen on mestari.
SM-Finaali
  1. Ellei mestaruus näin ratkennut pelataan lisäpelejä. Saman voittomäärän omaavat pelaajat järjestetään sisäätulojärjestyksen mukaan. Jos toisena olevalla on enemmän voittoja kuin kolmannella, niin toisena oleva pelaa paras kolmesta -ottelun ensimmäistä vastaan. Jos toisella ja kolmannella on sama määrä voittoja, he pelaavat yhden pelin, jonka voittaja pelaa paras kolmesta ottelun ensimmäistä vastaan. Pelaaja, joka voittaa vähintään kaksi peliä paras kolmesta ottelussa on Suomen mestari. Ottelun hävinnyt sijoittuu toiseksi, ja mahdollisesti tarvitun karsintaottelun häviäjä kolmanneksi.
Seuraavan vuoden muut perintöpaikat Jos kolmas sija ei ratkea ylläolevan perusteella eli kolmannella ja neljännellä on sama määrä voittoja, niin he pelaavat yhden pelin, jolla ratkaistaan kolmas sija. Häviäjä sijoittuu neljänneksi.

Jos B-sarjan ensimmäisellä ja toisella on samat pisteet keskenään, niin he pelaavat yhden pelin, jolla ratkaistaan seitsemäs sija, ja paikka seuraavan vuoden SM-sarjassa. Häviäjä sijoittuu kahdeksanneksi.

Jos jollekin muulle sijalle ylläpelattujen pelien jälkeen jää useampi kuin yksi pelaaja, sija jaetaan.

Add new attachment

Only authorized users are allowed to upload new attachments.
« This page (revision-1) was last changed on 22-May-2006 16:57 by Suvi Leppänen