Tällä sivulla on tarkoitus keskustella etusivun uudistamisesta, suomigo.netin ulkoasusta/templatesta ja etusivun ja muun sivuston rakenteesta. Alkuun yritin tehdä koonnin WikiEhdotuksia -sivulta ja #go.fi -keskusteluista. Lisäilkää takas omia kommenttejanne, jos ahistaa.

Muutoksen tavoite#

Sivustoa voisi kehittää helpommin lähestyttäväksi, visuaalisemmaksi ja tietopakettimaisemmaksi. Ei kuitenkaan haluta menettää keskusteluja, eikä aktiivikäyttäjiä muutoksen myötä.

Miten palvella sekä nykysiä aktiivikäyttäjiä että wikiä nykyisellään harvoin käyttäviä, uusia aloittelijoita ja pelistä kiinnostuneita?

Etusivu#

Etusivua muuteltiin sekä rakenteelta, että sisällöltään. Aiempi etusivu (versio 153) ei ollut kovin houkutteleva.
  • Keskellä sivua (pääosassa) ollut linkkilista jaoteltiin osasivuiksi ja siirrettiin vasempaan palkkiin Go-tietoa -otsikon alle.
  • Vasemman palkin wikitekniikkalinkkejä karsittiin ja siirrettiin Go-wikin käyttö -sivulle, kaikki vsemman palkin wikitekniikkaa koskevat linkit siirrettiin samaisen otsikon alle.
  • Viimeisimmät muutokset koetaan sisältösivuna, koska se on aktiivikäyttäjille tärkein sisällön selausväline/-tapa/-sivu. se siis jätettiin Gon pelaajille otsikon alle ensimmäiseksi.
  • Oikealla oleva laatikko muutettiin Mitä on go? -infoksi aloittelijoille ja pelistä kiinnostuneille. Sitä voisi vielä kehittää lisäämällä vastauksen Mitä on go? kysymykseen.
  • Tyhjäksi jääneelle etusivun keskialueelle kirjoitettiin tavallisille, uusille aktiivikäyttäjille sopiva tervetuloviesti.

Rakenne#

Suomigo.nettiin voisi laittaa wikipedian tai sensei's libraryn tyylinen discuss-toiminto (edit page napin oikealle puolelle), jolloin asioista käytävä keskustelu siirtyisi sivujen alalaidasta ja pääsivuille tekstiin linkitetyiltä keskustelusivuilta pääsivujen "taustalle". Keskustelut sivuilla esitellyistä asioista ei olisi niin näkyvillä peruskäyttäjälle, jota ei kiinnosta aktiivien säädöt. RC:n käyttäjä näkisi kuitenkin myös keskustelut.

"Itse pohtimalla en näe kyllä mitään ongelmaa nykyisessä keskustelujen paikassa. Sekä lopussa että omana sivunaan on erittäin hyviä käytäntöjä." -- 11.1.2007 Gardan

"Pienemmälle porukalle noi ovat vallan mainioita käytäntöjä, mut jos tätä sivustoa halutaan kehittää helpommin lähestyttävään -- suuntaan, olisi mielestäni keskustelujen siirtäminen "syrjemmäs/taustalle" hyvästä." --11.1.2007 Tii

Senseitä lukevana sanoisin, että minun mielestä heidän toteuttamaa jakoa ei ainakaan sellaisenaan kannata kopioida. Minusta se on sekava, vaikkakin kyllä sihen vähitelleen oppii.

Jako toimii minusta sitä paremmin, mitä enemmän kyseessä on wikipedia-mäinen käyttö. Jos sisällöstä merkittävä osa on lyhytaikasta materiaalia, esimerkiksi turnausten ilmoituksia tai valmistelua, niin hyötyä ei tule. -- Lauri

Laurin kanssa samaa mieltä. On hankalaa, jos asia oikeasti leviää useammalle kuin yhdelle sivulle.

-- JanneJalkanen

Uutiset tms. vaihtuva sisältö etusivulle#

Loput etusivusta täyttyis uutisista, 3-5 uusinta miten vaan halutaan. Uutisia ovat mm. dankorotukset, liiton tiedotukset, tulossa olevat turnaukset linkin kera turnauksen kotisivulle, menneet turnaukset (mitä halutaankaan sanoa, palkitut, korotetut) Uutisille olis hyvä olla joku peruspituus (10 riviä tms.) ja jos on enempi sanottavaa, ni käyttää niitä uusia nuolijuttuja (collapse?), eli et pääosa uutisestä näkyy, mut loput on nuolen takaa avattavissa tai linkkejä esim turnauksen kotisivuun. Olis hienoa, et noi uutiset myös arkistoituis, eli miten se teknisesti onnistuisi. Esimerkki: (en tiä sit miten JSP:ssä homma halutaan/voidaan tehdä) vasemmalla palstalle tulisi myös linkki uutisarkistoon. Käytännössä kun siis uutisen tekee, muokkaa uutisarkistoa ja lisää sinne ylimmäksi uuden uutisen. jokus script sitten siirtää automaagisesti X ylintä uutista uutisarkistosta etusivulle.

--Tii

Kiitos, taidettiin päästä itse asiaan :) Tämä WikiEhdotus-sivu saattaa olla jo väärä paikka asian läpikäyntii, mutta kuitenkin... Minusta kannattaa katsoa mitä nykyisestä saisi irti, ennen kuin lisätään toimintoja.

Olen hyvin samaa mieltä tuosta pääsivun siivoamisesta. Nykyisin se on se sivu, jota en ainakaan itse lue, eikä se näytä hyvältä myöskään uudelle tulijalle.

Mutta onko uutiset sitä, mitä enmsikertalaiselle halutaan tarjota? En usko, uutiset ovat vakiintuneita kiinnostavaa tavaraa.

-- Lauri

Ajattelin, et sivun yläosassa olis ensin jotain aloittelijoille/kiinnostuneille ja sit alaosassa uutisia, niiden ei tarvii olla kovin pitkinä etusivulla, ne voi olla myö steasereitä, joita painamalla pääsee koko uutiseen. Toki erilaisella templatella sit saa sivun mihin muotoon taitettua tahansa, mut kunhan nyt ensin tuosta linkkilistamaisuudesta pääsis eroon ja EDES vakiintuneet lukemaan etusivua :) Keskustelut ja niiden eriyttäminen liittys osin uudistamiseen, ne ku voi sit liittää samalla tavalla ko uutiset automaattisesti muuttuvaksi osaksi etusivua.

-- Tiia

Nykyisellään kukaan ei toimita uutisia, koska recent changes on Wikin "uutislista". Sikäli mukava, että ei vaadi keltäkään aktiviteettiä. Jotta uutishomma toimisi, niin uutisia ja niitä paikalleen laittavia pitäisi sitten olla :)

Olisiko pienempi vaiva laittaa editointiin nappi "tämä on uutinen", jolloin uutiset saisi suodatettua recent changeista?

-- Lauri

Meneekö se sitten siitä napista painamalla automaattisesti uutisarkistoon? Uutisarkisto on ihan oikeesti hyvä olla myös, niin on joku koottu paikka, josta seurata, mitä jonain tiettynä aikana go-rintamalla tapahtui. RC on kyllä tällä hetkellä se uutislista, mutta sen käyttökelpoisuus pienenee, mitä kauemmin on poissa wikin äärestä.

--Tiia

Tämä uutislista voisi olla siis kokonaan erillinen (käyttäjän näkökulmasta), eikä mitenkään korvaisi recentchanges listaa. Lista voitaisiin laittaa esimerkisi pääsivulle (10 ekaa) tai muualle isompana.

Tämä vaatisi pienen lisäyksen tuohon recentchanges plug:iniin, eli sen pitäisi näyttä (esimerkiksi) 10 viimeistä uutiseksi merkittyä muutosta. Tällöin siis näkyvillä pysyisi aina 10 viimestä uutis-muutosta, joille tekijä tovottavasti on laittanut rivin tiivistelmän...

Senseis-libraryssä samantapaista ajatusta on tehty minor / major edit valinnalla.

-- Lauri

Auttaisko JSPWikin Weblog Plugin?

-- JanneJalkanen

Ulkoasu/Leiska/Template#

Miten ulkoasua voisi parantaa, kehittää visuaalisemmaksi, kutsuvammaksi käytettävyyttä menettämättä?

Pikaisesti tehty pohjaehdotus keskustelun virittamiseksi.

Puhtaasti CSS:llä tehdyt muutokset preferoitavia (ne on helpoin ottaa mukaan), mutta muutkin sopii hyvin.

-- JanneJalkanen

Pitäiskö tonne vasempaan laitaan laittaa linkki englanninkieliselle etusivulle, jotta sinne pääsisi kaikilta sivuilta? En keksinyt tähän hätään, kuinka editoin sitä.

-- Kari

Add new attachment

Only authorized users are allowed to upload new attachments.
« This page (revision-9) was last changed on 16-Jan-2007 13:07 by 81.197.67.179