This is version . It is not the current version, and thus it cannot be edited.
[Back to current version]   [Restore this version]

Mikä ihmeen hinku on mustamaalata peliä?

-- Jari Koivikko 12.8.2003

Epäilet että joku ottaa tämän tosissaan? Ei ole tarpeeksi yliampuva? Voihan tuohon alkuun kirjoittaa "tämän on tarkoitus olla huumoria", jos on oikeasti pelättävissä että joku ottaa tämän todesta. Tosin jos tämän linkittää huumorisivulta, niin saa olla melkoinen tunteiden rakotulkki, ellei ymmärrä tämän olevan huumoria. Nythän tähän on linkki vain "recent changes" sivulta ja mun omalta sivulta.

Voi tämän poistaakin jos tämä on asiaton, mutta minusta ei ole. Alunperin aion sooloilla uskonnon puolella, mutta päädyin välttämään sitä, koska se saattaa loukata jotakuta ja se ei ole huumorin tarkoitus.

-- Antti Virtanen 13.8.2003

Olen koonnut tälle sivulle valistusta go-harrastuksen pahuudesta. Erikseen on nuorille ja vanhemmille suunnatut osuudet, sekä yleinen osuus. Eihän sinun lapsesi vain ole go-koukussa?

--

Vanhemmille:

Nuoren elämään kuuluvia muutoksia ja go:sta johtuvia ilmiöitä on joskus vaikea erottaa toisistaan. Lisäksi go:n pelaamisen alkuvaiheessa nuoret jaksavat vielä entisin voimin. Go:n pelaamisen seuraukset eivät heti näy, etenkin jos pelimäärät pysyvät pieninä. Kuinka vanhemmat tunnistavat ajoissa go:n pelaamisesta kertovat merkit?

Valmista tunnistamiskaavaa ei ole, vaan kokonaiskuva on luotava useista tekijöistä. Oireilu koostuu erilaisista fyysisistä, psyykkisistä ja sosiaalisista osasista. Siksi on tärkeää, että vanhemmat tuntevat lapsensa hyvin ja osaavat kiinnittää oikealla tavalla huomiota hänessä tapahtuviin muutoksiin.

Tunnista lapsesi go-harrastus ajoissa:

Poikkeuksellinen, pitkään jatkuva väsymys ja uupumus.

Epäsosiaalinen käytös: aiemmin seurallinen nuori alkaa vältellä tuttuja ihmisiä sekä vetäytyy omiin oloihinsa ja kaveriporukoihin, joita vanhemmat eivät tunne.

Poikkeava vaatetus. Nuori voi esimerkiksi alkaa käyttää japanilaistyylisiä vaatteita.

Ylienergisyys, unettomuus, levoton uni. Toisaalta vaikeus herätä. Yleensä tämä johtuu pitkälle yöhön venyneistä nettipelisessioista.

Selittämättömät, järjestelmälliset ja negatiiviset muutokset pysyvissä luonteenpiirteissä: rauhallinen muuttuu äkkipikaiseksi, energinen veltoksi, tarkka hajamieliseksi; pitkään jatkuva riidanhaluisuus, vastuuntunnottomuus. Näiden havaintojen kohdalla on kuitenkin oltava äärimmäisen varovainen, koska tavalliseen murrosikään kuuluu usein voimakkaitakin, yllättäviä, silti ohimeneviä mielialamuutoksia!

Nuoren koulumenestys kärsii ilman mitään järkevää selitystä.


Nuorille:

Aluksi Go:n pelaaminen saattaa vaikuttaa viattomalta kokeilulta, josta ei seuraa mitään pahaa. Moni nuori tuntee ainakin jonkun joka on kokeillut joskus go:n pelaamista ja go-kokemuksia on helppo hankkia. Tarvittaessa myös pelilauta ja kivet saa hankittua.

On kuitenkin selvä trendi, että go:ta vähänkin enemmän kokeilleet joutuvat pelin pauloihin ja alkavat laiminlyödä aikaisempia harrastuksiaan go:n kustannuksella. Kun pelaaminen jatkuu jonkin aikaa, pitää hankkia omat pelivälineet. Tarvitaan myös rankempia annoksia, paljon rahaa palaa erilaisten kirjojen hankkimiseen. Omaa harrastustaan voi rahoittaa välittämällä pelivälineitä ja kirjoja muille pelaajille.

Go:sta voi päästä irti mutta pelin pelaaminen johtaa voimakkaaseen psyykkiseen riippuvuuteen. Monet entiset go:n pelaajat haluavat vältellä go-aikaisia kavereitaan, koska kiven laittaminen laudalle johtaa helposti retkahtamiseen jonka jälkeen on taas pyristeltävä irti kierteestä.

---

Yleistä go:n pelaajista:

Go-piireille on tyypillistä tiukka hierarkia, jossa paikallista go-rinkiä johtaa muutama "shodan". Shodanin sana on laki, jota noudatetaan tinkimättä. Shodaneiden alapuolella ovat ns. "kerholuokittajat", jotka valvovat "alempia kyu-pelaajia". Nämä "kerholuokittajat" rankaisevat muita pelaajia tarpeen mukaan. Mikäli "kerholuokittajaa" pitää rangaista, rangaistuksen suorittavat shodanit. Shodaneita johtaa erityinen "komitea", joka vastaa viime kädessä ulkomailta toimivalle organisaatiolle.

Go:n pelaajat käyttävät usein hämäävää terminologiaa, jotta heidän juttujensa seuraaminen olisi mahdollisimman hankalaa. Omituiset termit, kuten "tesuji", "wumba", "joulupukki", "fallerii" tai "silmä" viittaavat selkeästi go-harrastukseen.

Asiantuntijat eivät ole yksimielisiä ns. porttiteoriasta, jonka mukaan go:n pelaaminen johtaa helposti myös tupen pelaamiseen ja roolipeliharrastukseen sekä muihin rankempiin juttuihin.

-- Antti Virtanen 12.8.2003

Add new attachment

In order to upload a new attachment to this page, please use the following box to find the file, then click on “Upload”.
« This particular version was published on 13-Aug-2003 01:08 by Lokori.