Olen osallistunut vasta pariin turnaukseen, mutta huomannut jo pari EGF:n turnaussääntöjen kohtaa, joita ei nähtävästi tunneta kovin hyvin, koskapa niitä rikotaan tai niistä väitellään turnausten aikana:

  • Jos pelaaja ei muista painaa kelloa, sivustakatsojat eivät saa huomauttaa siitä pelaajille. Ulkopuoliset eivät saa muutenkaan ilmoittaa pelaajille esim. havaitsemistaan (oletetuista) sääntörikkomuksista, vaan ainoastaan tuomarille (säännöt 2e,h).
  • Kanadalaisen 'byo-yomin' aikana kellon saa pysäyttää, jos laudalta poistetaan kerralla kolme tai useampia kiviä (sääntö 3g). Usein luullaan, että tämä koskee vain pikapelejä.

Molemmat tapaukset ovat sääntöjä, jotka selvästi voivat joskus vaikuttaa pelaajien asemaan ja pelin tulokseen. Eivät nuo turnaukset ehkä niin kuolemanvakavia ole, minun tasollani ainakaan, mutta ainakin voi välttää noloja tilanteita, jos osaa säännöt.

-- JuhoP, 18.11.2003

Kolmas on valkean aikasakko molempien myöhästyessä:

  • Mustan kello käynnistetään kierroksen alkaessa. Jos molemmat myöhästyvät, laitetaan ensimmäisen pelaajan saapuessa valkean kelloon sama aika kuin mustalla on jäljellä, ja sitten jatketaan normaalisti.

-- DonOlli, 19.11.

EGF:n säännöissä ei ole "aikasakkoa"! Molempien myöhästyessä myöhästymisen kesto katsotaan mustan kellosta, mutta jottei valkea saisi tästä seikasta etua, ensimmäisen pelaajan tullessa paikalle valkean kello käännetään samaan kohtaan.

-- Antti S., 19.11.

Kysehän on vain siitä, että millä nimellä tuota myöhästymisen takia poistettavaa aikaa kutsutaan. Tasaus on yksi termi, mutta se ei täysin kerro mistä on kyse, eikä noin ole sen kummempi kuin sakkokaan.

Yhtä kaikki, se, että pelaajan aikaa vähennetään kellosta on tosiasia, miksi tahansa sitä kutsutaankin.

-- DonOlli

Add new attachment

In order to upload a new attachment to this page, please use the following box to find the file, then click on “Upload”.
« This page (revision-7) was last changed on 31-Dec-2020 21:01 by Mika