Ihminen vastaan tietokone – supertietokoneet oppimassa 4000 vuotta vanhaa go-peliä#

Tietokone on edelleen haastajan roolissa ihmistä vastaan ainakin yhdessä älypelissä – go-lautapelissä. Euroopan go-kongressissa Tampereella viimeisin go-ohjelmistokehityksen huippu MogoTW sai käyttöönsä 512 ydintä CSC - Tieteen tietotekniikan keskuksen Cray XT4/XT5 –supertietokoneesta, kun vastassa oli 5 danin go-ammattilainen Catalin Taranu. Haasteottelu pelattiin keskiviikkona 28. heinäkuuta 2010 kongressiyleisön edessä.

Gossa normaalia pienemmällä 9x9-pelilaudalla tietokoneet ovat jo saavuttaneet kunnioitettavan tason. Taranu on pelannut Mogoa vastaan kahdesti aikaisemmin ja tunnusti viime vuonna, että oli erityisesti valmistautunut 9x9-laudan peleihin. Virallisella go-laudan koolla 19x19-ristikolla tietokoneet ovat kuitenkin vielä oppipojan roolissa ja haasteottelussa ottavat vielä runsaasti tasoitusta mestaripelaajia vastaan.

Haasteottelussa 9x9-laudan pelissä MogoTW aloitti mustilla jakaen laudan kolmella ensimmäisellä siirroillaan, mutta tämä strategia ei toiminut odotetulla tavalla, kun valkea pystyi muodostamaan alueita molemmille puoliskoille. Valkea saa mustan aloituksesta 6,5 pisteen tasoituksen, joten MogoTW joutui luovuttamaan ollessaan tilanteen arviossaan tappiolla.

Normaalilaudan pelissä MogoTW aloitti sovitusti seitsemän kiven tasoituksella. Valkeilla pelannut Taranu pelasi tyylikkäästi opetuspelin kaltaisesti – ei minkäänlaisia trikkiyrityksiä vaan rauhallisia, hyviä siirtoja, joilla musta tasoitusetu pienenee tasaisen varmasti. MogoTW rakensi alussa nykyohjelmille tyypillisesti vahvat asemat laudan keskustaan, mutta onnistui myös säilyttämään isot alueen kolmessa nurkassa. Kun keskusta-alue yhtäkkiä materialisoitui mustan alueeksi, supertietokone oli loppupelissä isossa johtoasemassa. Loppupelissä MogoTW antoi huolettomasti pois piste-etuaan, mutta loppujen lopuksi tietokone voitti mestarin 1,5 pisteellä.

"Olen hieman hämmästynyt lopputuloksista, " Catalin Taranu kertoi Tietokone vastaan ihminen –ottelun jälkeen. "Aikaisempien ottelujen perusteella odotin, että 9x9-peli tulee olemaan hyvin hankala ja tasa-avauksesta huolimatta jopa mahdollinen häviö, ja 19x19-pelin olevan helpompi tapaus. Nyt 9x9-peli oli helppo, kenties tietokone hämmentyi, kun pelasin epätavallisen alkupelin. Isolla laudalla tietokone pelasi todella hyvin, jopa paremmin kuin moni 1 dan -luokituksen saanut amatööri. Loppupelissä se antoi lukuisia pisteitä periksi, ja ajattelin, että se ehkä haluaa voittaa mahdollisimman niukasti vain puolella pisteellä,” Taranu selitti vinosti hymyillen. "Onnittelut MogoTW:n kehitystiimille."

Järjestäjien puolesta kiitämme CSC - Tieteen tietotekniikkakeskus Oy:tä yhteistyöstä.

Lopputulokset: 9x9-laudalla ihminen - tietokone 1-0, 19x19-laudalla ihminen - tietokone 0-1 ( 7 kiven tasoitus tietokoneelle). Pelit löytyvät www.gokgs.com -arkistoista EGC2010Bot-tunnuksella.

Tietokone
MoGoTW toimii käyttäen osan Louhi Cray XT4/XT5 supertietokoneen resursseista. CSC:n Louhi on yksi Euroopan tehokkaimmista supertietokoneista. Sen teoreettinen huipputeho on yli 100 Tflop/s eli yli 100 000 miljardia liukulukulaskutoimitusta sekunnissa.

Mogo on ensimmäinen gota pelaava tietokoneohjelma, joka hyödyntää Monte Carlo –algoritmeja UCT:n kanssa (UCT = Upper Confidence bounds applied to Trees). Se käyttää simulointimalleja ja edistyneitä UCT hakurakenteita. Mogon kehitys on lähtenyt alunperin Yizao Wangin yliopistotutkimuksesta INRIA- ja Ecole Polytechnique –yliopistoissa. Kehitystiimissä ovat olleet mukana myös Sylvain Gelly, Remi Munos ja Olivier Teytaud. Haasteottelun MogoTW:tä kehitetään yhteistyössä MoGo-tiimin ja taiwanilaisen ryhmän kanssa.

Ihminen
Catalin Taranu on Japanin go-liiton luokittama 5 danin ammattilainen. Hän on syntynyt 1973 Romaniassa ja aloitti 23-vuotiaana 6 danin go-amatöörina ammattilaiskoulutuksensa Japanissa. Taranu saavutti go-ammattilaisarvon 1997 ja nykyisen 5 danin luokituksensa vuonna 2001. Hän palasi Eurooppaan vuonna 2004 ja toimii nykyään Saijo-go-keskuksen perustajana ja johtajana sekä Romanian go-liiton puheenjohtajana. Catalin Taranu voitti Euroopan go-mestaruuden vuonna 2008.

Add new attachment

In order to upload a new attachment to this page, please use the following box to find the file, then click on “Upload”.
« This page (revision-2) was last changed on 04-Aug-2010 19:20 by 83.150.116.27