Heinäkuu#

Viime viikkoina ollaan pelattu Konttorissa, joten voitaneen nimetä se uudeksi vakipaikaksi. Jos jollakulla on valittamista, puhukoon nyt, tai vaietkoon iäksi :-)

--Suvi, 190704

Jos päädytte muuttamaan vakipaikkaa, niin ilmoittakaa siitä sähköpostilistalla, jottei porukka jakaudu kahtia Konttorin ja Plevnan kesken. Esim. 8 päivää sitten Plevnaan tuli 3 pelaajaa, Konttorista en osaa sanoa (eikä sillä enää ole väliä).

--Simo, 19.7.2004

Remppani on varsin valmis, joten Mansesteri voi kärsiä pysyvämmästä läsnäolostani verraten pian (ilmestymme seudulle jo tällä viikolla.) Tämä taas saattaa vaikuttaa Kanpaihin tai sitten ei, riippuu tietty siitä että halutaanko meikäläiseltä yhteistyötä ja jos niin miltä osin sekä kuinka paljon.

Konttorissa olut on hyvää. Plevnaa parempi paikka se on ilman muuta, jos vaan tilaa löytyy, vaikkei parkkipaikkoja nurkan takana olekaan.

TTGoKin postilistalla en ole enkä sinne halua. Enkä vaikene iäksi.

-- DonOlli, 20.7.

Siinä on itseasiassa vieressä kohtuullisen iso parkkitontti...

-- Pekka, 20.7.2004

Lokakuu#

Noniin, mistäs sitä nykyjään saa tietoa jos/kun ei satu kuulumaan sisäpiiriin ja s'postilistaan?

Näen todella ison ongelman siinä, jos Kanpain toimintaa yritetään pitää pystyssä pika-s'postitse TTGoKin listoilla. Kanpain tiedotuksen pitää ehdottomasti olla riippumatonta TTGoKista, ja pitää toimia muullakin tavoin kuin spostitse. Kaikilla ei kuitenkaan ole spostia, mutta esmes veppiin pääsy on kaikilla vaikkapa kirjastosta, joten wikiä voi käyttää paljon paremmin.

Mainittakoon että satun tietämään Tampereella olevan muille näkymätöntäkin go-aktiviteettia, mutta en halua että näitä piiloaktiiveja ruvetaan väkisin käännyttämään TTGoKin toimintamalliin, joka ei todellakaan sovi kaikille. Miten siis valtaväestöön kuuluvat, eli muut kuin (ex-)teekkarit tai muualta muuttaneet aktiivipelaajat; missä asioista kerrotaan ja miten tämä valtaväestö huomioidaan?

-- DonOlli, 14.10.

Mielestäni ei ole huono idea, että TTgoK:n listalla tiedotetaan myös Kanpain asioista. Lista kuitenkin tavoittaa suuren määrän pelaajia. TTgoK:n meililista ei kuitenkaan ole millään lailla Kanpain virallinen tiedotuskanava. Sunnuntain (ja nykyään lauantain) peli-illoista on infottu Wikin kautta. Olet oikeassa siinä, että tiedotusta voisi hoitaa laajemminkin. Olisiko sinulla hyviä käytännön ideoita?

--Suvi

Yhdyn Suvin puheenvuoroon.

Tampereen luokituslistalla on nykyään 54 pelaajaa. Näistä arvioni mukaan yli 40 on teekkareita, ex-teekkareita tai muualta muuttaneita aktiivipelaajia (muutama). Jos jossain Tampereella on jemmassa monta kymmentä aktiivista gon-pelaajaa, olisi suotavaa, että heitä jemmaava ei heitä jemmaisi vaan esittelisi heidät muillekin. Saa myös aktiivisesti itse esittää käytännön ratkaisuja tiedottamisen parantamiseen.

-- Markku 14.10.

Eli nyt meikää syyllistetään, koska en väkisin kisko tapaamiani pelaajia kauas TTY:lle tai käryiseen kapangiin, vaan ystävällisesti yritän vain ohjata ja neuvoa? Johan on, todellakin. Asioista tietämättömyys korjaantuu sillä että tiedotuskanavia harkitaan huolella ja niitä myös käytetään keinona tiedon levittämiseen, eikä niin että vain oma, asioista perillä oleva porukka on tiedotuksen kohde.

Nykyinen spostilista palvelee huonosti muita kuin osaa nykypopulasta, siis ensisijaisesti (ex-)teekkareita. Halutaanko rajoittua vain tähän joukkoon, vai voidaanko tunnustaa muidenkin olemassaolo? Nykyinen sposti / instant-messaging -lähestymistapa ei palvele kuin niitä jotka jatkuvasti roikkuvat linjoilla, ovat jo listalla ja lisäksi vielä lukevat spostiaan käytännössä jatkuvasti. Toisin sanoen, Kanpain tiedotukset TTgoKin listalla toki palvelevat TTgoKkilaisia ja osaa tunnetuista pelaajista, mutta entäpä toisin päin, palveleeko tämä muita Kanpailaisia, vai onko heidät unohdettu kokonaan? Ehkäpä muihin pelaajiin vain ei uskota, tai heistä ei edes haluta välittää?

Käytännön ideana wiki on epäilemättä ainakin toimivampi kuin nykytilanne, mutta sitä ei ole käytetty; tosielämän esimerkiksi käynee sunnuntaipeli-illan sekava tieto Plevnasta ja ehkä Konttorista, Plevnassa ei ole pelattu vaikka kuinka pitkään aikaan. Tieto korjattiin vasta viikko, pari takaperin. Niin kuin muuallakin, wikissä tiedottaminen vaatii itsekuria, siis sitä että asiat todellakin kirjoitetaan muiden luettavaksi, ja myös selkeästi. Ja kattavasti. Ei siis "ehkä", "no joskus" tai "mikset itse tee," vaan että asioista tietävien ja niitä hoitavien on otettava vastuulleen myös tiedotus. Ja hoidettava se.

Bensaa liekkeihin: on siis käynyt ilmi etten ole ainoana sitä mieltä että asia on näin, olenpahan vain se joka nostaa kissaa pöydälle. Meikäläisen hiljentäminen nolaamalla ei tule onnistumaan, ja entäpä sitten jos asia ei vähättelemällä kuolekaan?

-- DonOlli

Olli, en ymmärrä, miksi käsitit vastaukseni syyllistävänä. Käsittääkseni sanoin, että olet oikeassa. Pyysin myös käytännön parannusehdotuksia, jotta toimintaa voitaisiin kehittää parempaan suuntaan nykyisestä jumiutuneesta toiminnasta. Tarkoituksenani oli siis ainoastaan parantaa tilannetta.

-- Suvi

Ulkopuolisen ehdottelen kun ettet näytä näkevän metsää puilta ja puhutte ristiin ;). TTGoKin maililista on hyvä _lisä_, mutta sen ei pitäisi olla primääri tiedoituskanava.

Ehdotus tiedotuksen laajuudesta:

  • Wiki
  • Sähköposti
    • Kanpai
    • CC:TTgoK
  • Kerhoilloissa tuoreiden asioiden kertominen koko kansalle. Tämä vaikka kaikki oiskin 'muka' jo tietämässä. Ihmiset unohtaa, eivät ehdi lukea kaikkea ja niin pois päin.

Markku: Kun puhutaan Kahdesta hyvin läheisestä kerhosta ja niiden eri rooleista, ei kannata puhua kuin yhdestä organisaatiosta. Tämä on juuri se mistä Olli kritisoi ja aiheesta. Herwanta teekkareineen ei vaan kiehdo kaikkia paikkana ja tämä kannattaa oikeasti huomioida puheissaan.

Olli: Anna muille edes pieni hetki saattaa asiat kuntoon ennen kuin tuomitset. Lisäksi on ihan normaalia kysyä parannusehdotuksia, kun joku kritisoi toimintaa. Syitä on monia, kuten se ettei asiaa ole ehditty pohtimaan. Kanpai on kuitenkin aika tuore ja TTgoK:n pyöritys syö resursseja niiltä, jotka ovat molemmissa aktiivisena. Etenkään aktiiviset eivät ainakaan tietoisesti ja tahallaan ole estämässä ketään harrastamasta kerho(je)n puiteissa.

-- Gardan

Kerropa Olli lisää näistä piiloaktiiveista, kuten asian ilmaisit. Tiedän kyllä, että Suomessa on ehkä jopa satoja pelaajia, jotka eivät pelaa kerhoissa. Osa pelailee enemmän tai vähemmän säännöllisesti kavereidensa kanssa ja osa vain netissä. (En minäkään koskaan liittynyt shakkikerhoon, vaikka kouluikäisenä toisinaan pelasinkin shakkia kavereideni kanssa.) Heistä jonkinsuuruinen osa asuu varmastikin Tampereella. En ole ihan varma voiko tuollaisia harrastajia sanoa aktiiveiksi. Ainakin omassa kielenkäytössäni "aktiivi" harrastaa jollakin tavoin säännöllisesti ja organisoidusti. Onko Tampereella underground-go-kerhoja, kuten tunnut vihjaavan? Vai tarkoitatko yksittäisiä gon pelaajia, joita olet sattumalta tavannut?

Olen samaa mieltä Ollin kanssa wikissä tiedottamisesta.

-- Markku 14.10.

No olen törmännyt useampaan joko kiinnostuneeseen, tai yleensä heikomman tasoiseen pelaajaan. Näiden kanssa keskustelusta on syntynyt kuva, että pinnan alaista aktiviteettia on, mutta siitä ei aina kuule.

Tästä voi erinomaisen perustellusti vetää sen johtopäätöksen, että nykypopula on itse aiheuttanut ettei uusista pelaajista kuulla sillä, että pitää tiedotuskanavat käytännössä suljettuina: pitää tietää mitä tekee jotta pääsisi sen tekemään, ja tätä tietoa varten pitää kuulua porukkaan: noidankehä. Erityisesti peli-iltojen keskittyminen Hervantaan ja käryisiin baareihin tuntuu olevan paha este, esmes työssäkäyville, perheellisille sekä junioreille. Ja se, että nykypopulasta voidaan osoittaa sekä työssäkäyviä että perheellisiä ei todista ettei kyseessä ole ongelma.

Tästä olen joutunut vetämään sen johtopäätöksen, että Kanpain pitää ehdottomasti ruveta toimimaan muutoin kuin vain teekkareiden ehdoilla, mieluiten jo viime vuosituhannella. On tietenkin luontevaa etteivät nykytilanteen rakentaneet siinä mitäänongelmaa näe. Tätä pitkään ihmetelleenä olen jo kovaa vauhtia kallistumassa sille kannalle, että itse TTgoK on ongelman ratkaisemisen pahin jarru; se yrittää sulkea kaiken tunnetun Tampereen go-toiminnan Herwoodiin, teekkareille mukavaan ympäristöön.

Näen siis kyllä ongelman, mutta minkäänlaista kunnollista ratkaisua en ole keksinyt, ellei Kanpaista saada itsenäisesti toimivaa, vain teekkarien eduista riippumatonta oliota. Tai toki, olen yrittänyt perustaa uuden peli-illan muilla ehdoilla, ja siksi pilottina lauantai. Saas vaan nähdä miten tuo kestää, kun en nykyään voi olla joka kerta paikalla...

Tämä kaikki siis sitä taustaa vasten, että jos mitään ongelmaa ei nähdä, niin pitäkää kaikin mokomin tunkkinne; uskon Kanpain tulevan surkastumaan TTgoKiksi jos mitään ei tehdä, eikä meikäläistä sen jälkeen enään asia tippaakaan kiinnosta.

-- DonOlli

Olli hyvä: Kanpain toiminta on lapsenkengissä, mutta sitä yritetään koko ajan kehittää. Kaikki vaan vie aina aikansa. Toiminta lähtee kysynnästä, ja tähän asti se on ollut hyvin pitkälti Hervantapainotteista johtuen siitä, että suurin osa aktiivisesti peli-illoissa kävijöistä asuu siellä. Keskustan peli-ilta on ollut suosittu, ja se on katsottu hyväksi pyrkiä säilyttämään.

Pelkäät sitä, että lauantain peli-ilta tulee kuolemaan, sillä et ehdi olla joka kerta paikalla. Ongelma on sama kaikilla: kukaan ei yksin ehdi tehdä kaikkea. Apua saa kun sitä pyytää yhteistyömielessä, mutta kirjoituksiesi sävy aiheuttaa lähinnä negatiivisen vaikutuksen. Itseäni ainakin närkästyttää se, että sanot TTgoK:n olevan "ongelman ratkaisemisen pahin jarru". Kuka nyt muka haluaisi torpedoida go:n kehitystä Tampereella? Sekä lauantain että sunnuntain peli-iltoja voidaan parantaa sillä, että sovitaan joka kerta siitä, kuka ainakin on paikalla. Jos halukkaita ei tunnu löytyvän, se tarkoittanee sitä, ettei kysyntää ole tarpeeksi. Se olisi tietysti harmi.

Tulisiko mielestäsi paikalla olosta sopia etukäteen wikissä, meilitse vai jollain muulla keinolla? Mikä olisi paras menettelytapa? Koska Tampereen go-toiminta pyörii samojen ihmisten voimin kummassakin kerhossa, on katsottu helpommaksi hoitaa asioita vain yhdellä listalla, johon saavat liittyä myös Kanpain jäsenet. Voidaan toki ongelmitta tehdä toinen lista, ja tiedottaa samat asiat aina molemmilla, jos olet sitä mieltä, että voisit liittyä Kanpain listalle mutta et TTgoK:n.

Voisimmeko muuttaa keskustelun sävyä hieman ystävällisemmäksi ja keskittyä yhteistyöhön kinastelun sijaan?

--Suvi

En ole kinastelemassa asiasta, ihan yksinkertaisesti esitän vain ongelman, puolustan näkemystäni hyökkäyksiä vastaan, ja kritisoin havaitsemiani asioita. Eikä tämä ole rakentavan kritiikin ominaisuus? Negatiivisesta sävystä voit mielestäni aivan huoletta syyttää Markun hyökkäystä, johon vastaamisesta olet jo ottanut itseesi. Ei kannattaisi.

Sainko jo perusteltua riittävän hyvin miksi Kanpain toiminnan pitää olla ei-teekkarikeskeistä? TTgoK sinänsä ei minua kiusaa sen enempää kuin PoGo Otaliemessäkään, se mikä minua kiusaa on että Kanpain toimintaa ei oikeastaan edes yritetä kehittää, ja että kaikki sekin kehitys mitä tapahtuu on ollut teekkarien ehdoilla. Ja kun tämä on osoittautumassa kynnyskysymykseksi, joudun päättelemään että aivan ilmeisesti TTgoK syö toimintaedellytykset Kanpailta sillä, että historiallisesti teekkarit ovat saaneet vapaasti sitoa toiminnan teekkarilaan ja teekkareille sopiviin ehtoihin.

Lauantaipelipäivän elämä taas riippuu käytännössä siitä, että aina on joku paikalla, ainakin alkuun. Jos kukaan ei ole lupautuneena paikalla, paikalle saapuvat muut eivät välttämättä tapaa, ja koko homma kariutuu. Usko pois, tästä on paljonkin kokemusta, ja siksipä edes yritän olla paikalla niin usein kuin pystyn. Sinänsä meikäläistä ei kiusaa lauantain pelipäivän elämä tai kuolema, vaan se, että tarjolla ei ole oikeastaan mitään (muuta -- ja lauantaikin on vähän marginaalinen 22-ikärajan baarissa!) valtaväestölle sopivaa pelimahdollisuutta.

Totta kai lauantain elinmahdollisuudet paranevat jos on edes jonkin kokoinen porukka joka voi sopia keskinäiset "päivystykset" ja sen että läsnä on joku muukin -- siitä on helppo tiedottaa ja jopa sopia wikin kautta niin kuin toigossa aikoinaan tehtiin, pitää vaan huolehtia siitä että tiedotus ei edes vahingossa jää vain TTgoKin listalle. Opintopiiri vetää joitakin (niitä jotka ymmärtävät mistä puhutaan) mutta karkoittaa toisia (niitä jotka haluavat pelata sen aikaa.) Monta muutakin tekijää tulee kuvaan, jos homma etenee, mutta on joka tapauksessa mahdotonta nojata vain yhden ihmisen resursseihin. Siksi en siis pidä lauantain hengissä selviämistä varmana, kunhan totean että ainakin yritän; tietääkseni tähän mennessä on joka kerta ollut joku paikalla, siitä vain pitää tiedottaa joka ainoa kerta.

Joko alkaa tulla selväksi miksi olen täysin vakuuttunut, että Kanpain tiedotus on erotettava TTgoKin tiedotuskanavista? Ja miksi suhtaudun nykyisin niin epäillen Kanpain tulevaisuuteen, jossa on suuri riski että se tapahtuu vain teekkarien ehdoilla? Kannattaa huomata etten ole sitä vastaan että TTgoKkilaisille kerrotaan myös Kanpain tiedotus, mutta en voi hyväksyä ajatusta että TTgoKin postituslista on Kanpain primäärinen tiedotuskanava. On järjetön ajatus että Kanpai kärsii koska teekkarit haluavat kehittää vain Hervannan go-kulttuuria, ja tämä on se joka johtaa ajatukseen mahdollisimman suureen eriyttämiseen, sekä siitä että TTgoK on se ongelma.

Tulikos jo riittävän isosta ratakiskosta väännettyä?

-- DonOlli

Jaa että PoGo Otaliemessä... no tottahan tuo taitaa (vielä) olla... --Esa

Olli, kukaan ei vastusta Kanpain tiedotuksen eriyttämistä TTgoK:n tiedotuksesta. Kaikki tähän keskusteluun osallistuneet ovat pitäneet esittämääsi ajatusta kannatettavana. Onhan Kanpailla jo valmiina oma sivu wikissäkin. Minun puolestani Kanpain kokouskutsut ja muut juoksevat asiat ja kertaluonteiset tiedotukset voidaan hoitaa wikin kautta. Onhan se selvästi parempi vaihtoehto kaikissa suhteissa kuin mikä hyvänsä postituslista. Peli-iltojen ajoista ja paikoista on tiedotettu täällä wikissä jo pitkän aikaa, joskin tämän syyskesän muutoksista tietoa ei kieltämättä ole päivitetty tarpeeksi nopeasti.

Toivotan muuten kaikki Tampereen go-elämän kehittämisestä kiinnostuneet osallistumaan Kanpain toimintaan. Tämä koskee myös sinua, Olli. Kuten jo kesällä sinulle sanoin, olet ilman muuta tervetullut, jos haluat vaikkapa seuraavaan Kanpain hallitukseen. Aina tarvitaan reippaita ja aktiivisia yhdistyksen tehtäviin halukkaita puuhamiehiä <wink, wink>. Jos tuttavapiiriisi kuuluu uusia tamperelaisia gon pelaajia, houkuttele heidätkin mukaan, niin saadaan lisää vireää toimintaa.

Kanpai ei muuten koskaan ole pitänyt peli-iltoja missään teekkariympäristöissä eikä Hervannassa päinkään. Kanpailla on ollut jo useita vuosia sunnuntaisin peli-ilta Tampereen keskustassa, ensin Plevnassa ja nykyään Konttorissa. Kaikki Hervannan peli-illat ovat olleet TTgoK:n järjestämiä. Tampereen turnaukset on toki järjestetty vuosina 1995-2002 ja 2004 korkeakoululla. Syynä tähän ovat erinomaiset tilat, jotka TTgoK TTY:n ylioppilaskunnan jäsenenä on saanut käyttöönsä ilmaiseksi. Syntynyt satojen eurojen säästö turnausta kohti on mahdollistanut alemmat osallistumismaksut, paremmat palkinnot ja viime vuonna subventoidun ruokailun. Voisitko täsmentää, mitä tarkoitat sillä, että "Kanpaita on pyöritetty teekkareiden ehdoilla" ja tavalla, josta Kanpai on kärsinyt?

Sanoit, että TTgoK:n olemassaolo on ongelma. Minä näen asian päinvastaisena. TTgoK on resurssi, josta Tampereen go-elämä on selvästi enemmän hyötynyt kuin kärsinyt. Lienee sopiva hetki valaista TTgoK:n perustamisen taustoja ja tilannetta perustamisen aikoihin syksyllä 1993. Yksitoista vuotta sitten Tampereella oli yksi go-kerho: Tampereen go-kerho, joka oli Tampereen Kido Seuran alajaosto. Aktiivisia pelaajia oli noin 5-10. Aktiivinen pelaaja tarkoittaa tässä yhteydessä henkilöä, joka ilmaantui peli-iltoihin vähintään kerran kuukaudessa. Pohdittiin, miten saataisiin tehokkaimmin uusia pelaajia. Koska noin viisi silloisista pelaajista oli teekkareita, päätettiin perustaa korkeakoululle go-kerho yo-kunnan alajaostoksi. TTKK vaikutti monista eri syistä olevan hyvä paikka esitellä gota ja pitää peli-iltoja. Ensinnäkin TTKK:lla oli tuhansia opiskelijoita ja noin 1000 aloitti siellä opintonsa joka syksy. Uudet opiskelijat ovat erityisen otollisia rekrytoinnin kannalta, koska moni heistä on uudella paikkakunnalla ilman tuttavia ja ystäviä. He ovat myös nuoria ja heistä on hyvät mahdollisuudet saada pitkäaikaisia harrastajia. Lisäksi matemaattis-luonnontieteellisesti suuntautuneissa tuntuu olevan verrattain suuri osuus gon kaltaisista peleistä kiinnostuneita, joten sikälikin teknillisten alojen opinahjot ovat hyviä paikkoja mainostaa gota. Ylioppilaskunnan alayhdistyksenä tietenkin TTgoK oli oikeutettu ylioppilaskunnan avustuksiin ja suhteiden kautta käteviin ja ilmaisiin tilajärjestelyihin. Arvokkaita resursseja nämäkin. Lisäksi alayhdistyksillä on oikeus osallistua joka syyskuussa järjestettäville fuksimessuille. Fuksimessuilla käy nykyään yli tuhat fuksia, joille vapaaehtoiset kerholaiset esittelevät gota koko päivän ja mainostavat alkeiskurssia.

Strategia poiki lisää pelaajia jo heti seuraavana syksynä. Syyskuussa 1994 alkeiskurssille osallistui yli tusinan verran pelaajia. Sellainen oli ennenkuulumatonta Tampereen gon historiassa. Hieman alle puolet tuolloin harrastuksen aloittaneista on pelannut gota aivan näihin päiviin asti. Korkeakoululta saadaan joka vuosi tasaisena virtana useita uusia aktiivisia gon pelaajia minimaalisella panostuksella. TTgoK puolustaa siis paikkaansa ja sen lakkauttaminen, jos nyt joku sellaista ylipäätään haluaisi, olisi aivan järjetön idea. Kanpain ja TTgoK:n toimintojen eriyttäminen sen sijaan on hyvä ja kannatettava idea. Toivotan kaikki vapaaehtoiset tervetulleeksi hoitamaan hallitustehtäviä!

-- Markku, 14.10.

Muuten, jos mielestäsi Konttorin Lauantai on vääränlaisessa paikassa (pubi, johon on ikäraja), niin miksi päätit järjestää sen Konttorissa tai vaikenit mielipiteestäsi osallistuessasi sen järjestämiseen? Jos Konttorin Lauantai halutaan siirtää nuorisoystävällisempään paikkaan, suosittelen yhteydenottoa Tampereen kaupunkiin. Esimerkiksi Nuorisokeskus Vuoltsu linja-autoaseman ja Koskikeskuksen välissä sopii pelipaikaksi. Vuoltsulla on pelattukin joskus kymmenkunta vuotta sitten. Muitakin mahdollisuuksia on.

-- Markku, 14.10.

En ihan täysin tajua mitä Olli tässä ajaa takaa, mutta käsittääkseni iso osa valtaosa Tampereen aktiivipelaajista on töissä Hervannassa ja / tai asuu siellä. Näin ollen peli-illalle Hervannassa on kysyntää ja kun TTGoK saa TTY:ltä ilmaiset tilat, on aika loogista järjestää peli-iltoja siellä. Jos Ollia ei huvita TTY:llä käydä pelaamassa, kukaan ei siihen varmastikaan pakota.

Jos nyt ilmestyy vaikka 20 ihmistä, jotka haluavat pelata vaikka tiistai-yönä klo 4 Ratinan stadionilla, kellään tuskin on mitään sitä vastaan. En todellakaan usko, että kukaan haluaa estää ihmisiä pelaamasta ja kehittämästä toimintaa teekkarilan ulkopuolella. (Tosin samana iltana tuskin kannattaa pitää kahta kilpailevaa peli-iltaa).

Olli on tietenkin oikeassa siinä ettei teekkariporukka ole määrätietoisesti pyrkinyt kehittämään toimintaa TTY:n ja Hervannan ulkopuolelle, mutta vapaaehtoispohjalta tämä toimii. Ei se ole kenenkään vika, että ihmiset ovat halunneet pitää peli-illat itsensä kannalta sopivassa paikassa. Jos löytyy kiinnostusta luoda uutta toimintaa johonkin muualle, niin siitä vaan. Keskustan peli-illan olemassaolo on jo yksi osoitus siitä, että kiinnostusta on jonkin verran.

Olen samoilla linjoilla siinäkin, etteivät baarit kauheasti innosta. Taustahäly ja tupakansavu eivät palkitse. (En tosin ole kertaakaan käynyt keskustan peli-illoissa, enkä viikonloppuisin tulekaan käymään, joten pitäkää missä haluatte)

-- 14.10 AnttiV

Lisäisin muuten vielä, että yliopistolla järjestetään samanlaisia esittelytilaisuuksia uusille opiskelijoille kuin TTY:n fuksimessut. Yliopiston tilaisuuksissa voivat esitellä toimintaansa muutkin kuin yliopiston ylioppilaskunnan alayhdistykset. Itse asiassa TTgoK:n pelaajat ovat esitelleet siellä gota ainakin yhtenä vuonna, joskin olemattomin tuloksin. (Korjaus: sieltä saatiin yksi Hervannassa asuva pelaaja, joka kävi keskustan peli-illoissamme sekä toisinaan Hervannassa, mutta passivoitui jokunen vuosi sitten. -- Markku 15.10.) TTgoK järjesti kolme vuotta sitten yhden syyskauden ajan peli-iltoja yliopistolla. Väite, etteikö TTgoK ole edes yrittänyt levittää gota muualla kuin Hervannan kampuksella, on siis tietämättömyyteen perustuva.

-- Markku 14.10.

Jep, minä ja Janne kävimme yliopistolla viikottain ja muitakin hervantalaisia näkyi usein. Itse asiassa yliopiston kerhossa kävi jonkun verran väkeä, mutta itseni kohdalta voin sanoa, että lopulta voimat käydä vetämässä tuota kerhoa loppuivat, pitkän matkan ja muiden kiireiden takia. Ilmoituksen kerhosta järjestimme levittämällä pieniä mainoslappuja yliopiston ilmoitustauluille ja pelit pelasimme päärakennuksen kahvilassa. Mielestäni edellytyksenä elävän kerhon syntymiselle on käytännössä kaksi aktiivipelaajaa, jotka tulevat _aina_ paikalle niin kauan, että toimintaan liittyy tarpeeksi uusia "paikallisia" aktiiveja. Tähän voi tosin mennä aikaa helpostikin pari vuotta.

-- Kari

Kaupungilta on mahdollisuus saada toiminta-avustusta nuorisotoiminnalle. Ehdotan, että suunnitellaan heti pikimmiten alkeiskurssi, jota tarjotaan esim. yläaste-lukioikäisille. Toiminta-avustushakemus pitää käsittääkseni tehdä ennen vuodenvaihdetta, ja rahat jaetaan tulevalle vuodelle. Itselläni on aikaa vuodenvaihteen jälkeen osallistua järjestämään alkeiskurssia esim. kerran viikossa jossain päin Tamperetta. Onko muita kiinnostuneita? Olisi hyvä saada muutama muu juttuun mukaan, jotta homma ei jäisi yhden tai kahden ihmisen vastuulle.

--Suvi

Karin viestiin lisäisin Jannen panoksen gon levittämisessä Päivölään.

-- Markku

Voisit varmaan tehdä kunnon yhteenvedon noista historiassa tehdyistä asioista omalle sivulleen, kronologisessa järjestyksessä jä sen mukaan että minkä instanssin nimissä/toimesta homma on tehty? Eihän tuosta enään ota selvää örkkikään... ja jos kerran tiedon puute on mielestäsi ongelman juuri, niin epäilemättä tuon kirjoittaminen on paras lääke.

Mainittakoon, että yhä edelleen haluan eriyttää kaiken Kanpaita koskevan toiminnan TTgoKin toiminnasta, joka ei todellakaan välttämättä ole relevanttia samassa yhteydessä vaikka samassa kaupungissa tapahtuukin. Jatkuva asioiden sekoittaminen ja niistä sekaisin puhuminen vain pahentaa sotkua, ja vasta kun tiedetään miten hommat eritellään, voidaan arvioida niiden ehkä joskus tulevaa yhdistämistä (jonka hyvin tiedän olevan vireillä.) Tämä on myös tarpeen, jotta nähtäisi mitä on tehty gon tartuttamiseksi valtaväestöön -- ja on aivan eri asia puhua nykyisen gopelaajapopulaation valtaosasta, niin kuin yllä näyttää toiset tekevän.

Siis jotta voitaisi suunnata katse tulevaan, pitää tietää miten asiat ovat olleet, ja missä mennään. Ja pitää myös lopettaa puurojen, vellien ja keittojen sotkeminen toisiinsa.

-- DonOlli

Kaino sivuääni kaukaa: Unohtakaa historia.

-- Gardan

Voin kyllä yhdessä muiden kanssa yrittää väsätä kronologiaa Tampereen gosta menneeltä 10+ vuodelta. Sillä, mikä instanssi teki mitäkin, ei nähdäkseni ollut juurikaan merkitystä, koska meitä ei yksinkertaisesti kuin kourallinen koko kaupungissa. Byrokratia jätettiin taka-alalle, koska byrokratia ei niissä olosuhteissa palvellut ketään. Olen kyllä iloinen siitä, että olet alkanut osoittaa mielenkiintoa meidän kokemuksiamme kohtaan.

-- Markku 15.10.

Minä olen myös iloinen, että Olli on osoittanut kiinnostusta Kanpain herättelemiseen. Olikos Kanpai nyt sitten ry eli vietiinkö nuo paperit läpi, olen taas seurannut asioita hieman huonosti :( Kanpain omasta toiminnasta voi olla se etu varsinkin ry:nä, että kaupungilta saataisiin jotain tukea.. Olen myös samaa mieltä siitä, että "teekkari-ilmapiiri" ja rajoittuminen Hervantaan vähentää potentiaalisia pelaajia. Kuitenkin näissä asioissa on lopulta kyse puuhamiehen löytämisestä ja se joka alkaa touhuta saa myös vallan.. Olli voisi olla vähemmän kärkkäämpi sanoissaan, koska ihmiset ovat tehneet kyllä kaiken mahdollisen go:n eteen Tampereella, mihin vain on löytynyt energiaa. Kyse on yksinkertaisesti siitä, kuinka paljon haluaa satsata toiminnan kehittämiseen ja nykyisillä resursseilla parhaat tulokset on saatu Hervantaan keskittymällä.

-- Kari

Itse asiassa en juurikaan ole kiinnostunut historiasta tai kokemuksista sinänsä, kokemuksia gon levittämisestä riittää omasta takaa ja kuten Gardan toteaa, historia voi hyvin jäädä rauhaansa. Kumpikin kiinnostaa oikeastaan vain siinä kontekstissa että mitä pitäisi jatkossa tehdä, ja jos ei osata arvioida tilannetta ilman pitkiä historiapläjäyksiä, niin siihen sukeltaminen voi olla tarpeen. Ne voisi varmaan kuitenkin kirjoittaa erilliseksi lukukelpoiseksi dokumentiksi, jos on pakko.

Sinänsä en myöskään ole kiinnostunut Kanpain herättelemisestä sinänsä, vaan ainoastaan keinona ajaa tiettyjä asioita, tällä hetkellä erityisesti löytämäni, laajuudeltaan tuntemattoman, erillisen go-populaation auttaminen. Tähän aivan ilmeisesti liittyy mahdollinen integrointi valta-pelaajapopulaatioon, mutta siihen vaaditaan valtapopulaation herättäminen näkemään mistä on kyse.

Olen jo aiemminkin todennut, että TTY ei ole kaikille Juuri Se Oikea PaikkaTM, ja että sunnuntain dokaamisilta käryisessä Konttorissa on epämiellyttävää monille. Tämä, vain teekkarilan, KApinan ja sunnuntaikapakan ympärille keskittynyt meininki ei selvittelyjeni perusteella todellakaan mahdollista löydetyn populaation auttamista, tai etenkään sen integrointia. Kun tähän liitetään se, ettei asiaa koeta ongelmana vaan hyvänä ja suosittavana juttuna, olen päätellyt, että sisäpiirimeininki on selvä este edes asioiden tunnustamiselle. Tätä taustaa vasten kaikkinainen hymistely että "asiat ovat hyvin" on vain vanhan sisäpiirimeiningin jatkamista, ja vaikuttaa kovasti tosiasioiden kieltämiseltä.

Nykytilanne on lähinnä sietämätön: ongelmia ei ilmeisesti juurikaan haluta nähdä, tiedotus kusee täysillä, ja kaikki kritiikki koetaan henkilökohtaisiksi hyökkäyksiksi joihin pitää vastata mahdollisimman voimakkailla vastahyökkäyksillä. Lisäksi toiset edelleen toteavat suureen ääneen, että nykyinen, aivan epäilemättä ennalta sopivaksi valikoitunut pelaajamassa ei halukaan asioihin muutosta. Ei tietenkään halua, hehän ovat nykytilanteen itselleen rakentaneet. Tämä siis nykytilanne: teekkariyhteisö tuntuu yrittävän väkisin sulauttaa muut itseensä omilla ehdoillaan, eikä sitä ehkä edes tiedosteta.

Toisin sanoen, jos Kanpain herättely ja TTgoKin eriyttäminen on ainoa keino rikkoa noidankehä ja jättää vanha teekkarikeskeisyys historiaan, on siihen epäilemättä ryhdyttävä. Ne jotka haluavat teekkarikeskeisyyttä voivat rauhassa keskittyä juuri siihen, ja TTgoK voi hyvinkin olla heille siihen sopiva leikkikenttä. Kanpai taas ei ainakaan teoriassa ole teekkarisidonnainen, joten sen siis pitäisi palvella muitakin.

Jos joku on eri mieltä, suosittelen listaamaan Tampereen tunnetut go-aktiviteetit vuonna 2004 ennen lokakuuta (paperille tai erilliselle sivulle, ei tähän!) ja merkitsemään niistä mitkä ovat nimenomaan teekkarikeskeisiä. Tulos saattaa yllättää.

-- DonOlli

Kysyntä synnyttää tarjontaa ja tarjonta kysyntää. Jos peli-iltatarjontaa teekkarilan ulkopuolella ei ole, varmastikin osa potentiaalisista teekkarilan ulkopuolisista pelaajista jää paitsioon. Tätä ei varmastikaan kukaan kiellä? Toisaalta minä en ainakaan ehdi juosta pyörittämässä peli-iltaa Hervannan ulkopuolella, enkä aio ottaa siitä mitään stressiä.

Edelleen olen varma, ettei kukaan yritä estää luomasta pelitoimintaa vaikka Teiskoon tai Nokialle. Ei teekkariyhteisö yritä väkisin pakottaa muita toimimaan omilla ehdoillaan, mutta minusta on ihan ymmärrettävää että ihmisillä ei välttämättä riitä energiaa juosta luomassa sitä toimintaa jossain muualla muiden ehdoilla. Peli-illoissa on ollut puhetta toiminnan Hervantakeskeisyydestä. Todettiin etteivät kaikki ole siihen tyytyväisiä ja perustettiin keskustaan peli-ilta. Onko tämä sitä ongelmien lakaisemista maton alle?

Ja joo, Kanpai ei ole TTgoK. Realiteetti on kuitenkin, että "teekkarikeskeisyys" tuskin mihinkään katoaa Kanpaistaka (ellet sitten halua kieltää ihmisiä tulemasta Kanpain toimintaan mukaan), koska jäsenistä iso osa on (ex-)teekkareita ja TTgoK:n aktiivisia jäseniä.

Soisin touhun olevan myös jokseenkin demokraattista, kun mietitään pelipaikkoja ja -aikoja. Jos selvä enemmistö haluaa pelata siellä Konttorissa tai KApinassa, se heille suotakoon. Voit toki ehdottaa jotain muutakin pelipaikkaa ja yrittää saada ehdotuksellesi kannatusta. Jos kannatusta ja kiinnostusta löytyy, pelipaikka varmaan siirtyy ilman kummempaa riehumista?

-- 15.10 AnttiV

Olli, sinulla ja Veikko Lähdesmäellä on hyvin samanlainen ajattelutapa näissä asioissa ja tunnutte puhuvan samaa kieltä. Kenties tiedän kannattaisi alkaa tehdä yhteistyötä gon levittämisessä Tampereella. Luulen, että teillä on erinomaiset edellytykset keskinäiseen yhteistyöhön. Ehdotan, että laadit joko Veikon kanssa, omin päin tai ihan kenen kanssa vain jonkinlaisen positiivisen ohjelman ja lähdet energisesti toteuttamaan sitä. Sinullahan on siitä runsaasti kokemusta. Olet tietenkin myös tervetullut Kanpain hallitukseen kehittämään toimintaa.

Toteat nykytilanteesta: "teekkariyhteisö tuntuu yrittävän väkisin sulauttaa muut itseensä omilla ehdoillaan, eikä sitä ehkä edes tiedosteta". Voimakkaita sanoja, erityisesti tämä "väkisin sulauttaminen". Pidätkö kenties entisten tai nykyisten TTgoK:laisten osallistumista Kanpain peli-iltoihin (koko sinä aikana kun niitä on pidetty eli lyhytaikaisia taukoja lukuun ottamatta ammoisista ajoista asti) keskustassa "väkisin sulattamisena"? Jos olet huolissasi keskustan ravintoloiden soveltuvuudesta pelipaikoiksi, niin toki silloin varmaan siirrät perustamasi Konttorin Lauantain jonnekin muualle sieltä.

Kysyit kuinka suuri osa Tampereen go-aktiviteeteista on järjestetty Hervannassa. Näihin aktiviteetteihin varmaankin lasketaan myös kansalliset tai kansainväliset turnaukset, kuten Kanikuutonen, PM-kisat ja TTPEGT. Pidätkö myös tällaisten turnausten järjestämistä TTY:n tiloissa muiden "väkisin soluttamisena teekkariporukkaan"?

-- Markku

Muuten, tuli sellainen juttu mieleen että Tampereella toimii yhdistys nimeltä Japania Ry. Olin katsomassa Vapriikin Samurai-näyttelyä tässä taannoin ja ilmeisesti herra Lähdesmäki sieltä tuppasi ulos Japania Ry:n kanssa salista. Keski-ikäinen kaveri, joka selitti kuinka on tehnyt valtavasti työtä Tampereen go:n eteen. En kehdannut mennä väliin kyselemään että kas kun en ole koskaan kaveria nähnytkään, mutta voisikohan Kanpain hallitus lähestyä Japania Ry:tä asian tiimoilta? Jos niitä kiinnostaisi avustaa meitä rahallisesti tai uusien pelaajien hankkimisen osalta?

-- AnttiV

Tietääkö joku Tampereella pelipaikaksi soveltuvan julkisen paikan, joka ei ole Savuinen Salonki ikärajoineen? -- TeemuR

Jos go-brändiä halutaan tehdä tunnetummaksi, onko tarvetta tehdä markkinointiselvitys, jossa kysyttäsiin: (1) miten nykyiset asiakkaat ovat päätyneet palvelun käyttäjiksi - missä tilanteessa he ensimmäistä kertaa kuulivat palvelusta, ja mikä sai heidät aloittamaan palvelun säännöllisen kuluttamisen (2) mitä asioita he arvostavat go-toiminnassa (3) miten palvelun pitäisi uudistua vastaamaan asiakkaiden muuttuneita tarpeita alati kiristyvässä perheen sisäisessä kilpailussa (Henri ja Janne)

Tämän jälkeen olisi muutakin, kuin mutua savuisista baareista.


Lokori, Veikko on sitkeästi edistänyt gon pelaamista Tampereella aina muinaiselta 1980-luvulta asti. Hän opetti minutkin pelaamaan keväällä 1992. Gon esitteleminen kouluissa, messuilla jne. on Veikolle elämäntyö. Kukaan tamperelainen ei ole nähnyt gon levittämiseksi murto-osaakaan vaivasta, jonka Veikko on nähnyt. Viimeiset kymmenisen vuotta Veikko on tehnyt työtään omin päin. Ironista on, että TTgoK noin 40 hengen nykyisine pelaajamäärineen on epäsuorasti mitä suurimmassa määrin Veikon ansiota. Ilman Veikkoa minä ja Mika Lähteenmäki emme olisi luultavasti löytäneet tietämme go-kerhoon. Minä ja Mika olimme TTgoK:n de facto perustajajäseniä (olin intissä tuolloin enkä siksi perustamiskokouksessa läsnä mutta idean keksin minä).

-- Markku, 17.10.


Älkää jaksako möyhytä. Miksei kaikki voi vaan pelata kaljaa ja juua goota kaikessa rauhassa?

-- Tapio, 18.10.

Sain käsityksen että Veikko on edelleen aktiivinen go-lähettiläs Tampereella. Jos toimintaa halutaan viedä ei-teekkareiden keskuuteen heidän ehdoillaan, tuntuu hassulta jos vientiä harjoittaa kaksi eri tahoa jotka eivät tee mitään yhteistyötä. Ei tämä kovin iso kaupunki ole..

--Antti

Toi on vähän raa'asti sanottu. Vastahan Olli on aloittanut. Herää myös kysymys miksi Veikko ei tee yhteistyötä TTgoK/Kanpain kanssa. Molemmat osapuolet ovat olleet jo jonkin aikaa olemassa. Jos siinä on perustavaa laatua olevia ongelmaa, niin herää kysymys miten joku uusi voisi taikasauvaa heiluttamalla korjat tilanteen heti.

Eli antakaa toisille aikaa tehdä jotain. Tehkää itse jotain. Älkää syytelkö siitä mitä on ennen kukakin tehnyt ja jättänyt tekemättä. Sen sijaan miettikää miten asia toimii ja tehkää sitä pikku hiljaa. Kaljaa ja gota kaikille!

-- Gardan 18.10

Gardan, periaatteellisilla tekijöillä ei mielestäni ole paljonkaan tekemistä sen kanssa, että Veikko ei tee yhteistyötä Kanpain kanssa. Henkilökemiat ja mielipide-erot, joita en tässä yhteydessä pidä korrektina alkaa tarkemmin selostaa, selittävät asian.

-- Markku, 18.10.

Tjoo. Mut kenenkään ei ole syytä odottaa että kukaan muukaan voisi tilannetta muuttaa. Tämäkin keskustelu sen osoittaa. Toivottavasti saatte tästä sanasodasta huolimatta asiat parempaan kuntoon siellä. Jaksamista kaikille tasapuolisesti.

-- Gardan 18.10.

Suunnilleen kaikki ylempänä paasattu lähinnä tukee meikäläisen näkemystä, että Tampereen teekkareiden joukosta voi muutostahtoa olla hyvin hyvin vaikea löytää, erittäinkin niiden (ex-)teekkarien joukosta jotka ovat nykytilanteen rakentaneet. Siitä syystä yritän aloittaa tyhjältä pöydältä niiltä osin kuin järkevää on, ja toisaalta herättää Kanpaita henkiin ja lähteä sen sekä mahdollisesti sitä kautta auttaa haluavien kanssa liikkeelle. Kanpain silmäätekevien kanssa olen jo päänavauksen saanut aikaiseksi, ja julistus siitä, että TTgoK ja Kanpai on erotettava, on osa koko prosessia -- jonka esille tuomiseksi ja ajamiseksi ei tunnu olevan sitten niin minkäänlaista kunnon kanavaa. Tiesin että asiaa vastustetaan kovasti, ja että meikälänen yritetään nolata hiljaiseksi jotta status quo ei häiriytyisi, mutta toisaalta saisin lopulta syyttää vain itseäni ellen mitään tee.

Totta kai, Kanpain (rivi)jäsenenä, joudun näin ollen vahvasti vastustamaan sellaisia toimenpiteitä, jotka suuntaavat toimintaa vain teekkarilaan. Tuon tiedotusjutun havaitseminen triviaaliksi pikkuseikaksi, joka korjataan asioita uudelleenjärjestämällä, ei ole väärä näkemys. Ikävä kyllä asia luisuu nopeasti vanhalle tolalleen ellei sitä nosta kunnolla esiin -- ja näemmä toistuvasti; näin on käynyt jo parikin kertaa. Jos asiasta ei nosta metakkaa, sitä ei tiedosteta tärkeäksi, ja hommaa ei myöskään viitsitä toistuvasti korjata, lopulta mitään pitempiaikaista muutosta ei tule. Siispä on tiedostettava ja huolehdittava asia siten, että Kanpai ei ole ensisijaisesti teekkarien etuihin panostava yhdistys -- etenkin kun TTgoK on jo kerho joka on nimenomaan teekkareiden etuja ajava. Jos Kanpain asioista on jossakin puhuttu, ei se ole kuulunut kaikkien asioissa mukana olevien korviin; pitää tiedostaa että puhuminen lähinnä TTY:llä järjestettävissä peli-illoissa tai TTgoKin postituslistalla vain osoittaa ongelman olevan erittäin todellinen.

Vielä voisin mainita, etten täysin laske Konttorin Lauantaita Kanpain toiminnaksi (tosin en siitä koko kunniaa itsellenikään ota;) kovinkaan moni ei ole auttanut puuhassa, eikä myöskään Kanpailta yhdistyksenä ole apua juuri herunut -- tai sitten siitä että Kanpai on homman jotenkin noteerannut ja aikoo auttaa ei vain ole meikäläiselle kerrottu. Vasta kun yhdistys ihan oikeastikin tekee homman eteen jotain, on mahdollista todeta että kyseessä on Kanpain peli-ilta, ei suinkaan niin päin -- joka meikäläiselle on toistuvasti kehoituksena lausuttu -- että voin ihan vapaasti rehkiä itseni puhki jonkin asian eteen jos vain haluan, ja sitten kunnia vain annetaan jollekin täkäläiselle Herwoodin toimintaa ajavalle instanssille.

Mainittakoon että Toigosta löytyy aivan suora analogia; se oli villi peli-ilta kymmenkunta vuotta, ennen kuin lopulta hakeuduttiin HGK:n huomaan. Kerhoon liittyminen ei suinkaan ollut yksipuoleinen prosessi; myös toigolaisille katsottiin koituvan etua hommasta. Kieltämättä, muitakin analogioita tilanteeseen löytyy, myös Suomen gon historiasta; Tuomen Vesku ja muut asianomaiset varmasti tietävät erinomaisen hyvin mitä tarkoitan. Ne vain ovat vielä erittäin vähemmän mairittelevia kuin mikään esille tullut, joten en ole ottanut niitä esiin.

Siirsin kommentit ToigoKeskusteluun -- Matti

Ehkä kannattaa vielä mainita, että tietty on mahdollista että Helsinkiläisenä olen vain etenemässä liian nopeasti, ja että Kanpai ei ole vielä oikein ehtinyt reagoida tilanteeseen. Tätä pidän toivottavampana kuin pahantahtoisuutta, että ollaan vain totuttu hitaaseen toimintaan (hum, niinpä, Kanta-Hämeessä kun ollaan...) ja että asiat vieläkin hautuvat. Vaan eipä paljon lohduta, jos pienetkin asiat vaativat kuukausien kypsyttelyn, ja kaikenlaiset muutosajatelmat saavat vastaansa välittömän tyrmäysyrityksen.

-- DonOlli, 18.10.

Olli, haluatko kieltää ihmisiä kuulumasta sekä TTGoK:iin että Kanpaihin samanaikaisesti? Tai käymästä molempien peli-illoissa riippumatta siitä kumpaan kerhoon kuuluu (vai kuuluuko kumpaankaan)?

Eiköhän se ole kaikkien etu, että kaikkiin Tampereen peli-iltoihin ja muuhun go-toimintaan ovat tervetulleita molempien kerhojen jäsenet ja muut pelistä kiinnostuneet. Tästä loogisesti seuraa, että näillä kerhoilla on yhteneviä intressejä ja niiden kannattaa tehdä yhteistyötä mm. miettiessään turnauksia ja peli-iltojen paikkoja/aikoja.

Kanpai kannattaa toki tiedotuksen yms. hallinnollisen puolen osalta erottaa selvästi TTGoK:sta. Menkää ja tehkää, minulla ei ole siihen rivijäsenenä valtaa :) Jos peliä promotaan TTY:n ulkopuolella, sekin lienee Kanpain heiniä.

Luullakseni kaikilla on tässä sama tavoite - lisätä pelaajien määrää ja monipuolistaa go-tarjontaa Tampereella.

-- Antti V, 18.10

Tuosta loogisesta seuraamuksesta tuli mieleeni entisen filosofin järjenjuoksu. Tai ehkäpä, koska Tampereella ei tunneta suvereenien kerhojen välistä ystävällismielistä kanssakäymistä, niin munat menevät samaan koriin jakoavainten kanssa. Kehoitankin kaikkia keskusteluun osallistuvia ottamaan oppia pääkaupunkiseudun kerhojen rauhanomaisesta rinnakkaiselosta, jossa suurin ongelma on, että toisissa kerhoissa kerätään kolehti, toisissa tyhjät tuopit pöydistä, ja joihinkin päästäkseen joutuu jopa poistumaan ydinkeskustasta.

-- Antti H.

Ihan vain sivuhuomautuksena sanoisin, että minusta on kummallista, että ajatellaan TTgoK:n niin kauheasti ajavan "vain teekkareiden etua". Ikäänkuin TTgoK olisi jokin ammattiliiton kaltainen edunvalvontajärjestö, jonka rooli on puolustaa jäseniään jonkinlaisessa tupon kaltaisessa nollasummapelissä. Tämä on todella kummallinen ajatus. Koskaan ei ole TTgoK:sta ajettu pois ketään, joka ei itse ole koulun opiskelija tai entinen opiskelija. Kaikki ovat aina olleet tervetulleita joukkoomme. Peli-illoissamme on käynyt säännöllisesti lukuisia täysin TTY:n ulkopuolisiakin henkilöitä, osa tunnettuja. TTgoK:n peli-illat ovat luonnollisesti TTY:llä Hervannassa, mutta siinä ei ole mitään sen ihmeellisempää kuin siinä, ettei vaikkapa HGK järjestä peli-iltojaan Sipoossa.

-- Markku, 18.10.

Korjaan tuon tiedotusta koskevan asian näin jälkikäteen ja luettelen Kanpai RY:n toiminnan tänä vuonna:

  • Keräsin kesällä jäsenmaksuja ja välitin niitä go-liitolle, jotta ihmiset saisivat osallistumisoikeuden erinäköisiin kisoihin.
  • Viime viikolla pidettiin hallituksen kokous, jossa puhuttiin vuosikokouksen pidosta ja päätettiin ehdottaa muutamaa sääntömuutosta, kun sellainen pidetään. Lisäksi päätettiin perustaa Kanpaille tili johonkin pankkiin.
  • Lisäksi sunnuntain peli-ilta on pyörinyt, mutta siitä ei ole koskaan päätetty missään. Kerhon nimeä siitä käytetään kai sen takia, että useat sen osallistujista ovat Kanpain jäseniä eikä se ole Hervannassa.

Muuta toimintaa Kanpailla ei ole ollut. Käsittääkseni aikaisemmat vuodet ovat olleet toiminnan määrältään melko samanlaisia. Kanpai on olemassa, koska TTgoK ei voi olla Suomen go-liiton jäsen. Kuten tämän sivun alussa lukee, tarkoitus on jo pidemmän aikaa ollut siirtää toimintaa TTgoK:lta Kanpaille, koska teekkarien osuus Tampereen (ja erityisesti Hervannan) gonpelaajista näyttää olevan laskussa eikä TTgoK:hon voi kuulua kuin teekkarit.

-- Antti T., Kanpain rahastonhoitaja

Tarvaisen Antin puheenvuorosta ilmenee se seikka, että Kanpain erottuminen itsenäiseksi kokonaisuudekseen on prosessi, joka on ollut useita vuosia pikku hiljaa vireillä. Myös perussyy koko prosessiin ja sen hitaaseen luonteeseen ilmenee: muiden kuin TTY:llä opiskelevien tai Hervannassa asuvien osuus Tampereen aktiivisista gon pelaajista on ollut jatkuvassa mutta hitaassa kasvussa muttei vielä ylittänyt kriittistä kynnystä. Siitäkin huolimatta olemme jo järjestäneet vuosikausia säännöllisesti peli-illan Tampereen keskustassa.

Olli, kun nyt kerran aiot alkaa tehdä jotain Kanpain hyväksi ja nimissä, suosittelen erittäin lämpimästi osallistumista Kanpain hallitustyöskentelyyn. Minä olen jo kauan sitten sinua sinne pyytänyt. Olisi myös erittäin suotavaa, että Kanpain hallitukseen tulisi enemmän muualla kuin Hervannassa asuvia ja muitakin kuin entisiä tai nykyisiä TTY:läisiä. Tähän asti Kanpain hallitusasiat eivät ole heitä (Pekkaa lukuun ottamatta) kaikesta päätellen missään määrin kiinnostaneet ja ainoa ei-(ex-)TTY:läinen, joka on tähän mennessä vallitsevasta asioiden tilasta tyytymättömyyttä osoittanut on Olli. Minä jättäisin omastakin puolestani ilomielin Kanpain hallinnon niiden käsiin, joiden resurssit riittävät gon levittämiseen Hervannan ulkopuolelle sitä yhtä sunnuntaipeli-iltaa lukuun ottamatta. Toistaiseksi kukaan vain ei ole moisesta ollut vähääkään kiinnostunut. Ei myöskään Olli.

-- Markku, 19.10.

En itse asiassa katso vielä tehneeni juuri mitään Kanpain nimissä, yksinkertaisesti sen takia että Kanpaihin ei ole syntynyt riittävää kontaktia että tietäisin toimivani yhdistyksen hyväksynnällä. Vanhana järjestörottana tiedän erinomaisen hyvin että ilman kunnon kontaktia en todellakaan voi Kanpain nimissä tehdä yhtään mitään. Asia tietty voisi korjaantua jos jokin kommunikaatiokanava olisi olemassa, mutta...

Sen sijaan tiedän erinomaisen hyvin, että kaikki toiminta lopulta lähtee ruohonjuuritasolta, ja näin ollen olen ottanut sekä ajaakseni joitakin asioita -- ikävä kyllä muun kommunikaatio- ja/tai tiedotuskanavan puutteessa se on ollut julkinen wiki -- nimenomaan asioiden järjestelemisen siten, että muidenkin kuin Hervantaan mieltyneiden on mahdollista osallistua go-toimintaan. Tai ainakin asioiden ajamisen tunnetun go-populan piirissä; kavahdan ajatustakin että mitä olisi tapahtunut jos joku entuudestaan tuntematon olisi esittänyt mitään samansuuntaista. Näin myöskään lauantai-Konttori ei siis varsinaisesti kuulu Kanpain toimintaan, koska yhdistyksen kiinnostus on olematonta tai ainakin tuntematonta, eikä muutosta tapahtune ellei Kanpai yhdistyksenä halua siihen ainakin jollain tavoin osallistua ja sitoutua ja jopa meikäläiselle asiasta kerro.

Hallitustyöskentelystä sen verran, että totta kai olen kieltäytynyt työläältä näyttävästä nakista tilanteessa jossa muut näyttävät haluavan lähinnä vetäytyä vastuusta samalla sitoen käteni. Ellen tiedä mihin olen sitoutumassa, ja jos sitä ei haluta, osata, tai vain ehditä riittävällä tavalla kertoa, totta kai kieltäytyminen on ainoa vaihtoehto. Ja todellakin, haluttomuus sitoutua toimimiseen vanhan kaartin sanelemalla tavalla on eri asia kuin kiinnostuksen puute tehdä mitään. Jos -- niin kuin on näyttänyt -- joudun joka tapauksessa toimimaan yksinäisenä sutena, käyttäen henkilökontaktejani saamatta kerhoilta apua, on aivan sama teenkö sen itse vai Kanpain nimissä, sitä lukuunottamatta että meikäläisen ei yksin toimiessani tarvitse pyörittää Kanpain byråkratiaa. Ei siis kannata hämmästellä että välttelen ylimääräistä vaivaa aiheuttavaa mutta hyödyiltään täysin tuntematonta lisänakkia; olen minäkin pitkään gota edistänyt, jopa pitempään kuin kukaan muu Tamperelainen ehkä Lähdesmäen Veikkoa lukuunottamatta, ja siten epäilemättä oman sarkani tehnyt, enkä varmasti kaipaa työlästymistä komiteassa istuen lisätaakaksi, etenkään nyt kun aikani on muutenkin varsin rajallista.

Katson siis olevan pitkälti Kanpaista kiinni että onko yhteistyö gon edistämiseksi hedelmällisellä tavalla mahdollista. Tästä riippumatta, rivijäsenen ominaisuudessa, aiemmin mainitut ongelmat riittävät siihen, että voin vaatia muutakin kuin teekkarikeskeisyyttä Kanpain toiminnalta.

Mainittakoon että tiedän olevan vireillä hankkeen sulauttaa TTgoK Kanpaihin, josta olisi etua ainakin teekkareille, ja kuulemma vaiva vähenisi jos ei tarvitse pyörittää kahta yhdistystä. Jos Kanpaita ei ole tähänkään mennessä saatu toimimaan juuri muuten kuin TTgoKin ehdoilla sen jäsenten eduksi, ja jos tilanteeseen ei saada muutosta esimerkiksi koska sitä ei nähdä ongelmana, tulee seuraus väistämättä olemaan se, että Kanpai vain sovitetaan TTgoKilta jäävään aukkoon. Tämä on sietämätön tulevaisuudenkuva; sen sijaan että olisi tunnustetusti teekkarilaan keskittyvä kerho ja tunnustetusti koko Tampereen yhdistys, onkin nimellisesti Tampereen mutta tosiasiallisesti vain teekkarilan yhdistys. Tätä tulevaisuudenkuvaa aion vastustaa niin vahvasti kuin vain voin, ja on Kanpain hallinnon tehtävä osoittaa huolehtivansa siitä ettei näin käy.

-- DonOlli, 20.10.

Kanpai varmaan toimii aika lailla siten kuin sen jäsenet ja hallitus haluavat. Jos hallitusvastuu ei kiinnosta ei-teekkareita ja enemmistö aktiivisesta jäsenistöstä on teekkkareita niin kumma juttu että tämä näkyy toiminnassa? Saahan sitä tietysti touhuta omissa nimissäänkin tai vaikka perustaa kolmannen Tamperelaisen kerhon, mutta ei se minusta kovin järkevältä kuulosta.

TTgoK:n lopettaminen ja integrointi Kanpaihin on kyllä ollut minunkin kuullen esillä, mutta mitään virallista esitystä asiasta ei ole tietääkseni tehty. TTY:n YO-kunta ei ole perinteisesti jakanut avustuksia kuin alayhdistyksilleen, eikä Kanpai voi sellainen olla salliessaan ei-teekkareiden liittymisen kerhoon. TTgoK saa alayhdistyksenä muitakin etuja, mm. teekkarisaunan vuokraaminen on halvempaa kuin se Kanpaille olisi. TTgoK:n olemassaoleva konkreettinen toiminta voitaisiin toi hoitaa Kanpain nimissä, mutta noiden etujen takia parepinpyröittely mielestäni kannattaa.

-- Antti V

En ymmärrä miksi Olli jankutat, ettei muiden kuin Hervantaan mieltyneiden ole ollut mahdollista osallistua Kanpain toimintaan. Meillä on ollut useita vuosia peli-ilta Tampereen keskustassa. Lopeta jo julkinen väärän tiedon levittäminen asiasta.

Kanpain hallituksen jäsenenä voin kertoa sinulle, ettei ole olemassa hanketta sulauttaa tai yhdistää TTgoK:ta Kanpaihin. Tuollainen ajatus heitettiin, mutta sitä ei lähdetty toteuttamaan, koska TTgoK:n lakkauttaminen olisi täysin älytöntä ja koska on selvää, että Tampereella tarvitaan myös yleinen go-yhdistys. Yleisen go-yhdistyksen tarve tulevaisuudessa on ollut yleisesti tiedossa jo kauan, kuten tämänkin keskustelun puheenvuoroista selviää.

En ymmärrä, miksi koet Kanpain hallitustyöskentelyn jonain vanhan kaartin ehtoihin alistumisena ja nakkikoneeksi joutumisena. Kanpain hallituksen jäsenenä sinä pääsisit suoraan vaikuttamaan Kanpain päätöksentekoon ja saisit äänesi kuuluville Kanpain hallituksen postituslistalla. Kanpain hallituksen jäsenyys ei sinänsä velvoittaisi sinua yhtään mihinkään paitsi tietysti kokouksiin osallistumiseen. Meillä on jo rahastohoitaja, joka on lupautunut jatkamaan tehtävässään. Jos haluat vaikutusvaltaa ilman erikoisnakkeja, luovutan sinulle ilomielin Kanpain varapuheenjohtajan vakanssin. Sinusta itsestäsi siis riippuisi suuressa määrin mitä tekisit. Byrokratia on perinteisesti ollut meillä varsin vähäistä.

Vetoamisesi Kanpain rivijäsenyyteesi vaatiessasi Kanpain hallitukselta sitä ja tätä ilman halua osallistua Kanpain hallitustyöskentelyyn kuulostaa vahvasti siltä, että sinä haluat olla johtaja ilman velvollisuutta osallistua Kanpain käytännön toiminnan pyörittämiseen. Ainoa tapa vaikuttaa yhdistyksen toimintaan on ottaa aktiivisesti vastuuta yhdistyksen pyörittämisestä ja suostutella muut mukaan haluamasilaiseen toimintaan. Se, kuinka paljon joutuisit "vanhan kaartin" sitomaksi riippuu hyvin paljon siitä, kuinka hyvin onnistut löytämään ja innostamaan yhdistyksen toimintaan muita haluamiasi asioita ajamaan. Voit tietenkin toimia myös kokonaan Kanpaista riippumatta mutta silloin sinun on syytä olla vetoamatta jäsenyyteesi Kanpaissa.

-- Markku, 20.10.

Markku, varapuheenjohtajan vakanssin luovuttamisella tarkoitat varmaan sitä, että kukin on tervetullut yleiskokoukseen, joka valitsee hallituksen. :-) Olli, kanpain hallituksella on meililista, kanpai-hallitus AT delic.iki.fi , johon voit halutessasi ottaa yhteyttä.

--Suvi

Markku saa ihan vapaasti puhua mitä haluaa, jos hän haluaisi miettiä tekstejään Kanpain hallituksen jäsenenä, se olisi jo näkynyt kaukana ylempänä. Eikä ole meikäläiselle yllätys että hän ei tunnu haluavan ymmärtää saati keskustella asioista.

Mutta aivan, on olemassa spostilista jolla hallitus tekee jotain, mutta mitä? Ja jos meikäläisellä ei ole realistista tapaa kommunikoida spostitse niin entä sitten? Miten hoidan juoksevia asioita hallituksen kanssa? Miten varmistan että Kanpai ei ole vain musta laatikko jonne tiputan viestin ja mitään ei tapahdu? Mistä tiedän milloin ja missä on yleiskokous? Ja miksi edes kontaktin kaivaminen on niin kiven takana?

Kaikkeen tällaiseen pitäisi olla vastaus aivan jossain muualla kuin hallituksen jäsenten päässä ja mahdollisesti TTgoKin postilistan syövereissä. Jos ehkä muillakin tahoilla voi olla ongelmia kommunikoinnissa, niin Kanpai ei ainakaan voi väittää edes yrittäneensä tosissaan, ei senkään vertaa ennen kuin muutama hassu päivä sitten, mölyttyäni asiasta vaikka kuinka kauan. Tosiaan, olen ollut jo siinä kuvitelmassa, että ainoastaan soveltuvalle toimihenkilölle soittamalla voi saada edes rahtusen tietoa. Onneksi sentään tunnen heistä jokusen, muuten olisin ollut aivan pimeässä minäkin.

-- DonOlli

Hallitus ei tee sähköpostilistalla mitään, sillä lista on aivan uusi. Jos et kykene sähköpostia lähettämään, olet paaria. Juoksevat asiat hoidat lähettämällä sähköpostia, soittamalla tai käymällä. Et voi mitenkään varmistaa, että Kanpai ei ole Musta Laatikko. Kontaktin kaivaminen on kiven takana, koska Kanpailla on _niin_ vähän tiedotuskanavia. (Olet tosin jutellut hallituksen kanssa aivan sujuvasti tässä Wikissä jo pitkään.) ;-) Toivottavasti tämä vastasi kysymyksiisi.

--Underwassermanschaft R

Ai niin, yleiskokous on vähintään viikon sen jälkeen, kun se on kutsuttu koolle. Kutsu tulee kirjeenä(?) tai sähköpostilla.

-- Team U R

Ennenvanhaan kuvittelin tietäväni, että Kanpai on Pöytä Laatikko, ja olin tyytyväinen. Mutta nyt se on Musta tai Valkoinen. Pelkään pahoin, että jos sitä katsotaan liian tarkkaan, väri muuttuu.

-- A.H

Suvi, todellakin tarkoitin mitä sanoin. Olli saa aivan vapaasti tulla mukaan hallituksen jäseneksi minun tilalleni, jos haluaa.

Olli, sinä keskustelet paraikaa Kanpain hallituksen kanssa. Yleiskokouksesta tulee tiedote tänne wikiin sitten, kun se on ajankohtaista eli ensi vuoden alussa. Over and out.

-- Markku, 20.10.

Markku, hallituksen kokoonpanosta päättää yleiskokous. Et voi suoraan luovuttaa paikkaasi kenellekään.

--Suvi

En tietenkään voi. Tarkoitan vain sitä, että jos se Ollille ja yleiskokoukselle sopii, niin niin teen. En vain kykene kuvittelemaan, että sitä kukaan vastustaisi.

-- Markku

Vaikuttaa hieman siltä että keskustelun painopiste on siirtymässä Kanpaista koko Tampereen go-eloa koskevaksi. Olettaen että kaikilla on sama tavoite, Gon levittäminen Tampereella niin miltä seuraava ehdotus kuulostaisi: Sovitte että Kanpain/TTGoK:n hallitukset ja kaikki muut Tampereella ja lähialueilla Gon levittämisestä kiinnostuneet kutsutaan johonkin neutraaliin paikkaan ja asioista puhutaan ihan vanhan ajan malliin suu-korva-menetelmin? Ja ihmiset voivat tarpeen tullen edustaa kerhoaan/yhdistystään/henkilöään ilman turhaa, jo kovasti paneteltua, byrokratiaa. Täällä on aika kovaan ääneen toitotettu halua siitä että jotain konkreettista tapahtuisi, sitä tuskin tapahtuu kovin herkästi pelkällä samojen asioiden moneen kertaan jauhamisella wikissä.

-- Mikael, huvittunut ulkopuolinen 20.10.

Tässä on muutamia minun mielestäni hyviä ja rakentavia kommentteja. Toivottavasti tämä ei häiritse ketään, tän saa ottaa pois jos se ei ole mieleen... ^_^ Minä olen myös ihan mielelläni mukana auttamassa ja järjestelemässä asioita, pyytäkää ihan vapaasti!

Konttorin Lauantai voisi olla Nuorisokeskus Vuoltsulla.

Ollin ja Veikko Lähdesmäen kannattaisi alkaa tehdä yhteistyötä gon levittämisessä Tampereella.

Lokori, Veikko on edistänyt gon pelaamista Tampereella. Gon esitteleminen kouluissa, messuilla jne. on Veikolle elämäntyö. (( Häneen kannattaa ottaa yhteyttä ja pyrkiä tekemään yhteistyötä ))

"Teekkari-ilmapiiri" ja rajoittuminen Hervantaan vähentää potentiaalisia pelaajia, mutta nykyisillä resursseilla parhaat tulokset on saatu Hervantaan keskittymällä.

Jos toimintaa halutaan viedä ei-teekkareiden keskuuteen heidän ehdoillaan, tuntuu hassulta jos vientiä rajoittaa kaksi eri tahoa jotka eivät tee mitään yhteistyötä.

Ei ole olemassa hanketta sulauttaa tai yhdistää TTgoK:ta Kanpaihin. Tuollainen ajatus heitettiin, mutta sitä ei lähdetty toteuttamaan, koska Tampereella tarvitaan myös yleinen go-yhdistys.

Kanpai on olemassa, koska TTgoK ei voi olla Suomen go-liiton jäsen.

Teekkarikeskeisyys tuskin katoaa mihinkään Kanpaista, koska iso osa jäsenistä on (ex-)teekkareita ja TTgoK:n aktiivisia jäseniä. Jos enemmistä haluaa pelata Konttorissa tai KApinassa, se heille suotakoon. Muuta pelipaikkaa voi ehdottaa, sillä jos löytyy kannatusta ja kiinnostusta pelipaikka varmasti järjestyy.

Kanpain hallituksen kannattaa lähestyä Japania Ry:tä, sillä heitä saattaisi kiinnostaa avustaa rahallisesti tai uusien pelaajien hankkimisen osalta.

Edellytyksenä elävän kerhon syntymiselle on kaksi aktiivipelaajaa jotka tulevat paikalle aina kunnes toimintaan saadaan tarpeeksi uusia paikallisia pelaajia.

Kanpain omasta toiminnasta voi olla se etu ry:nä, että kaupungilta saataisiin jotain tukea.

Kaupungilta on mahdollisuus saada toiminta-avustusta nuorisotoiminnalle. Suunnitellaan alkeiskurssi, jota tarjotaan esim. yläaste-lukioikäisille. Toiminta-avustushakemus pitäisi tehdä ennen vuodenvaihdetta.

Jos go-brändiä halutaan tehdä tunnetummaksi, onko tarvetta tehdä markkinointiselvitys, jossa kysyttäsiin: (1) miten nykyiset asiakkaat ovat päätyneet palvelun käyttäjiksi - missä tilanteessa he ensimmäistä kertaa kuulivat palvelusta, ja mikä sai heidät aloittamaan palvelun säännöllisen kuluttamisen (2) mitä asioita he arvostavat go-toiminnassa (3) miten palvelun pitäisi uudistua vastaamaan asiakkaiden muuttuneita tarpeita alati kiristyvässä perheen sisäisessä kilpailussa

Antakaa toisille aikaa tehdä jotain. Tehkää itse jotain. Älkää syytelkö siitä mitä on tehty tai jätetty tekemättä.

--Henna

Add new attachment

Only authorized users are allowed to upload new attachments.
« This page (revision-2) was last changed on 12-Nov-2006 19:04 by Antti Tarvainen