Sekalaisia ideoita kerhotoimintaan#

Disclaimer: Ideat alkujaan OGP-spesifejä ja kehitetty läpällä (ja osa mahdollisesti päissään), mutta osa varmaan soveltuu yleisemmässä muodossa muidenkin kerhojen ja SGL:n käytettäväksi. Tai sitten ei. Editoikaa, kommentoikaa ja lisäilkää ideoita ihan vapaasti – tuskin itse otan näihin juuri kantaa. –Miikka

Disclaimer 2: Vielä vähän rautalankaa: En ole vuosiin ollut kerhon hallituksessa tai ylipäätään go-järjestöjen toiminnassa muussa roolissa kuin sivusta huutelijana. Ideat ovat tahallisesti "kieli poskella" -tyylisiä, koska ne olivat alunperin jaettuna vain OGP:n hallitukselle. Voitte lukiessanne kuvitella jokaisen OGP-maininnan kohdalle oman kerhonne, tai mikä parempaa, editoida siihen jotain neutraalimpaa tilalle. –Miikka

Haalarimerkki#

Kerho voisi suunnitella oman haalarimerkin. Opiskelijat pitävät haalarimerkeistä. Ryhmäidentifikaatio haalarimerkkejä haalareissaan pitävillä tuskin on pahaksi. Haalarimerkeillä voi herättää muiden mielenkiinnon, jos haalarimerkki on hieno. Näitä voisi myydä peli-illoissa tiskin alta ja vulcanaliassa tiskin päältä. Sitten kun go lyö itsensä läpi opiskelijoiden keskuudessa, tapahtumabrändätyt haalarimerkit olisivat mainio tapa tuoda kerholle lisää näkyvyyttä. Ainakin Kangasmerkit.com Suomi / Muistiin Oy (http://www.kangasmerkit.com/), Turun Haalarimerkki Oy (http://www.merkillinen.fi) ja Promler (http://www.promler.fi/) tekevät haalarimerkkejä Suomessa.

Kerholla voisi olla oma logo. Logoa voi hyödyntää asiakirjoissa, mainoksissa, t-paidoissa, Facebookissa, leimasimessa ja varmaan aika monessa muussakin paikassa.

Logoideoita OGP:lle: oululaisuutta korostava, toripolliisi-siluetti (eestä, sivulta, jalallisen go-laudan edessä), terva (-tynnyri, -hauta), musta ja valkoinen go-kivi, laudan ruudukko, OGP-teksti, Oulun Goonpellaajat -teksti, mustavalkoinen, värillinen, yksinkertainen, monimutkainen

Leimasin#

Yhdistyksen nimellä ja logolla varustettu oma leimasin, jolla saa käytännössä infinite casteilla +2 uskottavuus -enchantin jokaiseen viralliseen tulostettuun paperiin. Näistä on hyötyä etenkin viisumihommissa, jos joku haluaa ulkomailta kerhon turnaukseen pelaamaan tai tekemään jotain kerholle, tai työtodistuksen laatimisessa palkatulle työntekijälle.

Tunnuslause/motto#

  • “Gonnecting stones”
  • “Tesuji is coming” (koming? komi-ing? Hajotkaa näihin :D)
  • “Tesuji habeo. Nisi territorio omnem mihi dabis, ad turba tuum saxum immane mittam.”

OGP-spesifit:

  • Ylhäällä: “Tesuji habeo”, alhaalla: “Ordo go Ouluensis”
  • “Pelekääkkö nää tripla-koota?”

Asiakirjapohja#

Tyylikäs pohja kaikille tulostettaville ja pdf-muotoon päätyville asiakirjoille. Ylä- ja alatunnisteet, sivunumerot, logo, ry:n nimi jne. Lisää arvokkuutta ja uskottavuutta.

Viestintäsuunnitelma#

Yhdistykselle voisi laatia viestintäsuunnitelman. Näitä ne isojenki poikien/tyttöjen/muiden yhdistykset tekevät. Tarkoituksena lienee yhdistyksen sisäisen ja ulkopuolelle suuntautuvan kommunikaation kehityksen kautta edistää toiminnan tavoitteiden toteutumista. Seuraava ohje vaikuttaa kelvolliselta: http://www.viestintatoimistodeski.fi/pdf/viestintastrategia.pdf.

Mainokset#

Kerho voisi mainostaa toimintaansa yliopistolla ja kaupungilla hienoilla painetuilla julisteilla, flyereitä jakamalla/levittämällä ja Oulussa UBI-näytöillä. Myös esimerkiksi Facebookissa ja lehdissä voi mainostaa.

Tapahtumien mainostaminen#

Turnauksista, leireistä yms. voisi tiedottaa mahdollisimman laajasti esimerkiksi Facebookissa, KGS:ssä, ircissä, suomigossa jne. Lisäksi vahvemmille pelaajille voisi lähettää tapahtumiin henkilökohtaisia kisakutsuja.

Iso kangasbanneri#

Salkojen varaan pystytettävä iso banneri, jonka voi laittaa esimerkiksi peli-iltojen yhteydessä “sisäänkäynniksi” ja järjestömessuilla ja muissa promotilaisuuksissa ständin tai promopisteen ylle tai lähettyville.

Uudet t-paidat/hupparit/sukat/alushousut/pipot tms.#

Tässä, kuten haalarimerkissä, logossa, asiakirjapohjassa, mainoksissa ja bannerissakin, voisi hyödyntää graafista suunnittelijaa, jos omat skillit eivät meinaa tuottaa tulosta. Näillä voi kehittää yhteenkuuluvuuden tunnetta ja laji-identifioiutumista. Eri vaatekappaleisiin panostamalla saisi pidettyä helpommin mielenkiinnon yllä ja houkuteltua ostajat “keräämään koko setin”. T-paitojen grafiikan suhteen voisi suunnitella myös eri malleja eri tarkoituksiin:

  • Inside-läpät: hyviä gon suhteen valveutuneille ja kerhon sisäiseen ryhmäidentifikaatioon.
  • Promo: gon ja kerhon mainostamiseen ihmisille, jotka eivät tiedä (juuri) mitään gosta.

Kerhobrändätyt#

Käteviä omien tunnistamiseen turnauksissa. Ryhmähengen luomista. Silti “ulkopuolisia” houkutteleva, ei poissulkeva.

Tapahtuma-brändätyt#

Isoille ja nimekkäille turnauksille, muille tapahtumille, alkeiskursseille jne. voisi myös kehitellä t-paitoja. Näitä varmaan ulkopaikkakuntalaiset ja -maalaisetkin ostaisivat mielellään. Kuka EI haluaisi Lumivyöry-sukkia tai Takapotku-saappaita?

Promohenkilöiden palkkaaminen#

Erilaisiin tapahtumiin ja tilaisuuksiin voisi palkata edustavia promohenkilöitä ennalta sovitulla tuntimäärällä. Promohenkilöille voi järjestää aluksi lyhyen koulutuksen (ovela tapa ostaa uusia pelaajia), ja myöhemmin niitä voi hyödyntää tilaisuuksissa. Työilmoituksia voi pistää varmaan vaikka http://mol.fi -palveluun jotain kautta – varsinkin nuorille varmaan kelpaa “helppo raha”.

Työryhmä & toimintasuunnitelma jäsenhankintaa varten#

Virallinen toimintasuunnitelma, jossa olisi lyhyelle ja pitkälle tähtäimelle yksityiskohtaiset mietinnät gon levittämiseen kerhon toimipaikkakunnan seudulla sekä uusien aktiivisten jäsenten hankintaan. Työryhmä, jonka tehtävänä on yksinomaan toteuttaa tämän toimintasuunnitelman toteutumista; työryhmä reportoi hallitukselle, ja hallitus valvoo työryhmän toimintaa.

Työryhmä & toimintasuunnitelma yhteistoimintaa varten#

Virallinen toimintasuunnitelma, jossa olisi lyhyelle ja pitkälle tähtäimelle yksityiskohtaiset mietinnät yhteistyön tekemisestä paikallisten järjestöjen, yritysten ja muiden tahojen kanssa. Lisäksi suunnitelma käsittäisi yhteistyön harjoittamisen muiden suomalaisten ja ulkomaalaisten go-järjestöjen kanssa sekä suunnittelua suomalaisen go-toiminnan edistämiseksi yhteisvoimin.

Painettu opetuslehtinen#

Laadukkaalle paperille painettu pieni opas, josta löytyy “suoraan asiaan” -tyylisesti lyhyt teksti kuvineen ja diagrammeineen pelistä, säännöt ja joitain esimerkkejä, kerhon mainos ja linkit kerhon web-sivuille, KGS:ään ja tarkempaan pelin säännöt opettavaan nettitutoriaaliin. (Ajattele: samanlainen läpyskä kuin lautapeleissä yleensä tulee mukana.) Näitä voisi painattaa kerhon omaan käyttöön, ilmaissettien jakelupaketteihin jne. --- vrt Markkinointimateriaalia

Lasten go-kerhon järjestäminen#

Vanhemmat laittanevat lapsiaan mielellään kerhoihin, joissa voi sosialisoinnin lisäksi kehittää omia taitojaan. Kerho voisi järjestää viikoittaisen go-kerhon lapsille. Näin saataisiin positiivisen näkyvyyden lisäksi tulevaisuuden gon pelaajia ja vanhemmilta rahaa.

Koulujen gorruptointi#

Rojua#

Kouluja (lukioita, yläasteita, ala-asteita, ammattikouluja) varten voisi kehitellä kohderyhmiä varten räätälöityjä go-aloituspaketteja, joissa olisi jokunen lauta, kasa kiviä, ohojeet. Tässä voisi tehdä yhteistyötä SGL:n kanssa; SGL:llä on oma koulupakettiprojekti meneillään.

Tekemistä#

Kouluissa voisi käydä pitämässä go-kursseja tai iltapäiväkerhoja tms. Rehtoreihin, kanslisteihin ja oppilaskuntiin yhteydenpitoa tämmöisestä. Kouluista voisi palkata taskurahaa vastaan joitain nörttejä/matikkaneroja/muita potentiaalisesti kiinnostuneita, mutta suuriegoisia ja karismaattisia oppilaita, jotka gorruptoisivat koko koulun. Myös matematiikan opettajat saattaisivat olla hyviä gorruptoinnin kohteita.

Kirjastojen gorruptointi#

Kerhon toimipaikkakunnan ja lähiseudun kirjastoihin (myös niihin pienimpiin, joita on monta!) voisi ostaa ja lahjoittaa laadukasta go-aiheista luettavaa. Pääasiassa kannattaisi ostaa jotain kirjoja suomeksi, ja jos löytyy jotain oikein hyviä kirjoja (ei ongelmakokoelmia) englanniksi, niin isompiin tai maahanmuuttajapitoisten alueiden kirjastoihin ehkä semmoisiakin.

Muut gorruptiokohteet#

Pelivälineiden ja ohjeiden ripotteleminen julkisiin paikkoihin toisi lajille lisää näkyvyyttä. Suurin ongelma tällä tavalla levitetyissä pelivälineissä olisi todennäköisesti se, miten ihmiset saadaan pelaamaan juuri oikeaa peliä - gota - esimerkiksi viiden suoran tai othellon sijaan. Osittaisena ratkaisuna lautoihin ja kivipurkkeihin voisi laseroida kylkeen, nurkkaan ja/tai kanteen mahdollisimman isolla tekstin “Go-lautapeli – opi osoitteessa http://x” ja saman osoitteen QR-koodin.

Sairaalat, terveyskeskukset ja vanhainkodit#

Oulussa:

http://www.ouka.fi/oulu/terveyspalvelut/sairaalahoito

http://www.ouka.fi/oulu/terveyspalvelut/terveysasemat

http://www.ouka.fi/oulu/ikaantyminen/asuminen-ja-laitoshoito

Nuorisotalot ja leirikeskukset#

Oulussa:

http://www.ouka.fi/oulu/nuoret/nuorisotilat

http://www.ouka.fi/oulu/nuoret/leirikeskukset

http://www.likka.fi/ – Oulun tyttöjen talo

http://poikientalo-oulu.fi/ – Oulun poikien talo

Asukastuvat#

Oulussa:

http://www.ouka.fi/oulu/yhteisotoiminta/asukastuvat

Vankilat ja sotilaskodit#

Oulussa ja lähiseudulla:

http://www.rikosseuraamus.fi/fi/index/taytantoonpano/toiminnot/vapaa-aika.html

http://www.rikosseuraamus.fi/fi/index/toimipaikatjayhteystiedot/vankilatjayhdyskuntaseuraamustoimistot/oulunvankila.html

http://www.sotilaskotiroi.fi/ - Rovaniemen sotilaskoti

http://www.sotilaskotikajaani.fi/ - Kajaanin sotilaskoti

http://sodsky.nettisivut.fi/ - Sodankylän sotilaskoti

Seurakuntien yhteistilat#

Oulussa:

http://www.oulunseurakunnat.fi/tilat

Historiikki#

Joidenkin kerhojen jäljet ulottuvat kauas menneisyyteen. Kerhon go-harrastustoiminnasta ja kerhosta voisi kirjoittaa kattavan historiikin, jotta uudetkin pelaajat pääsisivät ihmettelemään yhdistyksen menneisyyttä. Tästä olisi myös koko Suomen go-toiminnan kannalta hyötyä, koska historiikki (ja esimerkiksi haastattelu- yms. historiikkia varten kerätty materiaali) voisi toimia osana valtakunnallista go-historiikkiä. Yhdistyksen parissa toimiminen on jännempää, jos yhdistyksestä tietää jotain. Ehkä joku historiaa yliopistolla opiskeleva voisi tehdä tämmöisestä kandin/gradun. Mahdollista historiikkia ajatellen olisi erittäin suotavaa pitää tarkat inventaariot yhdistyksen välineistöstä ja kirjoittaa yksityiskohtaiset raportit tekemisistä.

Mediaseksikkäät web-sivut#

SGL tarjoaa/tarjosi mahdollisuuden jäsenkerhokohtaisille web-sivuille, joiden osoite olisi muotoa http://<kerho>.sgl.fi. Tilaisuuden voisi käyttää hyödyksi ja miettiä oleellista sisältöä, jonka presentaatio varsinkin uusille naamoille olisi “hieman” miellyttävämmässä muodossa kuin wikissä. Tällä vuosituhannella kotisivut yhdistyksillä alkavat olla jo enemmän normi kuin poikkeus. Esimerkkinä alempana ideoidusta yhteistyökumppanitoiminnasta kaikilla OGP:n kohdalle ehdotetuilla on omat kotisivut, jotka ovat monta kertaluokkaa paremmat kuin Oulun Goonpellaajilla…

Kotisivuilla voisi (nykyisten wiki-sivujen sisältöjen lisäksi) näyttää hallitusnaamastoa, Twitter-feediä pikaisista tapahtumatiedotteista, laajempia uutisia tulevista tapahtumista, raportteja menneistä tapahtumista turnaustuloksineen, pdf-muotoisia tarkistettuja kokousten pöytäkirjoja, promootiomateriaalia, laajempaa tietoa gon harrastamisesta Oulussa uusia jäseniä, lehdistöä ja yhteistyökumppaneita varten jne.

Oma domain-nimi ja Kapsi ry:n yhdistysjäsenyys#

<kerho>.fi voi hyvinkin olla vapaa. Kunnolliset kotisivut osoitteessa www.<kerho>.fi ja sähköpostiosoitteet muotoa hallitus@<kerho>.fi jne. nostaisivat virtuaalipresenssin uskottavuutta. Domain-nimiä saa ainakin Jokerilta (https://joker.com/) ja hostauspalveluja Kapsilta (http://www.kapsi.fi/).

Säännöllinen peli-ilta keskustaan liuotinainejakelupisteeseen#

OGP:
Milou oli hyvä silloin joskus kun se oli hyvä. Graali? St. Michaels? Bisketti/Bar Bee? Kuluma?

Ei enää perinteisiä vuodenaikaturnauksia#

Hyvästit Oulun keväälle, kesälle, syksylle jne. Pieneksi päätyvien “isojen turnausten” sijaan voisi pitää silloin tällöin spontaanimpia pikkuturnauksia ja ehkä 1-2 isoa, luotettavaa ja perinteistä, ennakoitavaan vuodenaikaan järjestettävää turnausta vuodessa. Potentiaalisesti säästäisi hallituksen hermoja ja resursseja ja mahdollistaisi esim. näihin ideoihin keskittymisen. Samalla voisi miettiä turnauksille hienompia nimiä. Pääkaupunkilaisilla on Takapotku ja Tamperelaisilla Kani6. Esimerkiksi OGP:lle Terva-Go tai jotain muuta raflaavaa (vaikkapa Lumivyöry) - Oulun tai Suomen paikallista ilmettä korostavaa!

Uusia pienempiä ja jatkuvaluonteisia tapahtumia#

Alkeis- ja jatkokurssit ovat kivoja ja antavat osallistujille arvoa ja hyötyä. Ladder-tyyliset, liigat, jubangot ja muut pidemmät - viikkoja ellei kuukausiakin kestävät - kilvoittelut ovat todellista tekemisen meininkiä. Pikkujoulut ja vastaavat luovat ryhmähenkeä ja antavat ulkopuolisillekin kuvan aktiivisesta yhteistoiminnasta. Yleensäkin tapahtumien järjestäminen antaa osallistujille jotain. Miksi liittyä yhdistykseen, jos sen näkyvin toiminta on se, että kotisohvan sijaan gota pelataan peli-illoissa? Myös turnausten järjestämisestä ja parittamisesta voisi pitää koulutustilaisuuksia.

Jäsenten aktivointia delegoimalla tekemistä#

Rivijäseniä voisi aktivoida mukaan tekemiseen antamalla gon pelaamisen lisäksi kaikenlaista metatekemistä.

Esimerkki 1: Jäsenten kesken voisi järjestää haalarimerkkikilpailun, jossa jokainen jäsen saa suunnitella oman (tai vaikka viis omaa) haalarimerkin kerholle. Lopuksi hallitus (tai mikä parempaa: hallituksen vapaaehtoisista valitsema tuomaristo) äänestää parhaan haalarimerkin, joka sitten toteutetaan. Voittaja saa palkinnoksi vaikka go-kirjoja tai -tavaraa.

Esimerkki 2: Turnausten parittajista ja tuomareista on joskus pulaa. Parittajia saa lisää opettamalla paritusta. EGF-sertifikoituja tuomareita saa lisää kongressien yhteyksissä järjestetyillä tuomarikoulutuksilla. Kerho voisi mainostaa rivijäsenilleen näistä mahdollisuuksista ja tukea halukkaiden osallistumista koulutuksiin.

Esimerkki 3: Tässä dokumentissa esitettyjä ideoita on liian vähän. Ajattelutyötä voisi ulkoistaa rivijäsenille pyytämällä heiltä palautetta ja ideoita toiminnan kehittämistä varten.

Gohon liittyvien projektien rahoittaminen#

Jäsenillä, yhdistyksillä, yrityksillä ja muilla tahoilla voi olla ideoita gohon liittyvien projektien toteuttamiseksi – esimerkiksi go-tapahtumia, go-sovelluksia ja -internet-palveluita yms. Kerho voisi harkinnan mukaan rahoittaa näitä projekteja.

Hallituksen jäsenten rinnalle toimihenkilöt#

Toimihenkilöillä saisi nostettua rivijäsenistöä vastuullisempiin rooleihin yhdistyksessä. Toimihenkilöroolit voisivat olla hyvin kevyitä ja pieniä, mutta kuitenkin merkityksellisiä. Näissä rooleissa yhdistyksen tavalliset jäsenet saisivat raotettua porttia hallitukseen päin. Seurauksena myös hallituksella olisi vähemmän vaivaa näistä pienistä hoidettavista asioista ja enemmän aikaa keskittyä suuren skaalan yhdistyksen pyörittämiseen. Esimerkiksi turnausparittaja ja tuomari voisivat ihan hyvin olla omia toimihenkilöroolejaan.

Koulutusten järjestäminen#

Erilaisiin toimiin voisi järjestää etukäteen tiedotettuja ja koko yhdistyksen jäsenistölle tarkoitettuja koulutuksia workshoppien muodossa. Tämä antaa aktiivisen kuvan ja samalla antaa jäsenille mahdollisuuden oppia go-skenessä hyödyllisiä taitoja, joita taas voi hyödyntää tapahtumien järjestämisessä ja toimihenkilöiden rekrytoimisessa. Koulutuksia voisi pitää esimerkiksi parituksesta, tuomaroinnista, hallitusrooleista, turnausten järjestämisestä ja koulutuksesta. Tuomaroinnista kiinnostuneita voisi patistaa lopulta EGC:n yhteydessä järjestettävään virallisen tuomarisertifikaatin antavaan koulutukseen.

Koulutusmateriaalien tuottaminen#

Kerho voisi rahoittaa tai luoda itse kattavia dokumentteja, kirjoja ja muuta materiaalia erilaisten gohon liittyvien aktiviteettien koulutukseen.

Uusi interaktiivinen go-opas nykyajan teknologialla --- vrt Hactar#

Turnausjärjestäjän opas#

Parittajan opas#

Turnauskäytännöt ja etiketti tavalliselle pellaajalle#

Tuomarointiopas#

Ei enää riippuvuutta EGF:n tuomarikoulutuksista muuten kuin virallisen EGF-tuomarointisertifikaatin hankkimiselle.

Go matemaatikoille ja tietojenkäsittelijöille#

Tekoäly, minimax, peliteoria, nollasummapeli, …

Alkeiskurssin järjestäjän opas#

Opas go-yhdistyksissä toimimiseen#

Aika meta. Hierarkia: paikallisjärjestöt, kansalliset kattojärjestöt, EGF, IGF.

Go-vermeiden valmistusopas nikkareille ja askartelijapaskartelijoille#

Kansallinen sertifikaattijärjestelmä#

Kerho voisi muiden go-yhdistysen kanssa yhteistyössä kehittää kansallisen sertifioinnin esimerkiksi paritukselle ja tuomaroinnille. Kummastakin järjestettäisiin viralliset koulutukset, ja osallistujat saisivat koulutuksen läpäistyään sertifikaatin. Sertifikaatin saaneiden parittamista/tuomaroimista turnauksista kerättäisiin tarkat tilastot.

Nimipinssit#

Hallituslaisille, toimihenkilöille, turnausten toimitsijoille, alkeis- ja jatkokurssien opettajille ja järjestömessujen ja muiden tilaisuuksien ständipäivystäjille pinssit, joista ilmenee nimi ja tehtävä. Antaa ammattilaismaisen vaikutelman ja vähentää uusien ja vähemmän tuttujen pelaajien epävarmuutta.

Jäsenten palkitseminen ansiokkaasta suoriutumisesta#

Palkintoja muustakin kuin turnauksissa pärjäämisestä. Erityisesti alottelijoita peli-iltatoimintaan houkuttelemiseksi voisi kerätä jotain pisteitä osallistumisesta, mukaan raahatuista kavereista tai peli-illoissa voitetuista peleistä tai jostain muusta kivasti kasvavasta osallistumiseen korreloivasta numerosta.

Pelivälinepalkintoja aloittelijoille#

Aloittelijat eivät välttämättä ole vielä niin kiinnostuneita 9-danin ammattilaiseksi pääsemisestä kuin ihan vaan hauskanpidosta pelaamisen merkeissä. Aloittelijoille voisi harkita turnauspalkinnoiksi pelisettiä kirjojen vaihtoehdoksi. Ihmisten kotoa löytyvillä peliseteillä on myös mahdollista herättää kokonaan uusien pelaajien mielenkiinto ja kaiken kukkuraksi in situ opettaa säännöt ja aloittaa pelaaminen.

Lisää aloittelijatoimintaa#

Enemmän, pidempiä, kivempia, osallistujarikkaampia ja parempia alkeiskursseja. Double-digit kyu -turnauksia voisi järjestää juuri edellä mainituilla pelivälinepalkinnoilla. Alkeiskurssien jälkeen jatkokursseja. Laadukkaasti järjestettyä helppotajuista opetusta, pelaamista ja pelien läpikäyntiä. Jostain lisää huonoja, mutta innokkaita pelaajia aloittelijoille vastuksiksi - aloittelijoille on mukavampi liittyä seuraan, jos “kaikki muut” eivät ole liian korkeatasoisia.

Uusia tapahtumia/tilaisuuksia#

Tavanomaisen toiminnan (peli-illat, turnaukset jne.) lisäksi voisi järjestää muitakin gohon tai kerhon toimintaan liittyviä tilaisuuksia. Esimerkiksi opastettu kierros kerhon hallitustoimintaan ryhtymiseen + kähmintäsauna, katsaus go-tekoälyihin ja niiden kehitykseen + peliteoriaa, “go-päivät” – jonkinlaiset messut, joissa on kaikkea go-puuhaa yleisölle.

Gon vieminen muihin kaupunkeihin#

Isommissa kaupungeissa on enemmän ihmisiä -> enemmän mahdollisuuksia saada lisää pelaajia.

Go-kerhojen potkustarttaaminen#

Kerho voisi olla mukana avustamassa pelivälineiden, kerhotoiminnan, promoamisen ja muun puuhan kohdalla uusien go-kerhojen perustamisessa.

Gon vieminen Saamenmaalle#

Pohjoisessa asuvalle sukulaiskansallemme olisi hienoa saada oma kansallinen go-liitto, kerhoja, peli-iltoja, turnauksia, pellaajia yms. Esimerkiksi OGP voisi Ruotsin ja Norjan pohjoisimpien go-kerhojen kanssa yhdessä aloittaa projektin gon viemisestä Saamenmaalle. Alkajaisiksi voisi kääntää opetusmateriaalia vaikkapa pohjois-saameksi.

Tapahtumaraportit#

Turnauksista, leireistä ja muista suuremmista tapahtumista tai tapahtumakokonaisuuksista voisi kirjoittaa yksityiskohtaiset raportit. Lisäksi tapahtumista voisi ottaa valokuvia. Näitä tapahtumaraportteja voisi hyödyntää kotisivuilla uutisina, hallitusten kokousten pöytäkirjoissa (tai toisin päin) ja vuosikertomuksissa. Kivat valokuvat myös piristäisivät Internet-ilmettä esimerkiksi Facebook-sivulta postattuina.

Lehdistötiedotteet#

Keho voisi tiedottaa lehdille (Esimerkiksi Oulussa tärkeimpänä varmaan Kaleva, luultavasti Oululehti tai Forum24 tai jokin vastaava ilmaisjakelu kelpaa myös) suuremmista tekemisistään ja saavutuksistaan. Lehtien toimituksille voisi esimerkiksi ilmoittaa suurempien turnausten (SM-tason) järjestämisestä hyvissä ajoin etukäteen, jolloin paikalla voisi käydä jokin toimittaja ihmettelemässä. Kerho voisi myös tiedottaa näiden turnausten tuloksista lehdille. Erityisen tärkeää tämä olisi silloin, kun kerhon yksilöt/joukkueet pärjäävät turnauksissa hyvin. Vaihtoehtoisesti kerho voisi kirjoittaa itse joskus lehtijuttuja gon pelaamisesta yleensä ja paikkakunnalla ja tyrkyttää näitä juttuja lehtiin painettavaksi.

EuroGoTV-lähetykset turnauksista#

Turnauksista voisi järjestää EuroGoTV-lähetykset, ja niittää mainetta ja kunniaa maailmanlaajuisesti.

Yhteistyö muiden järjestöjen kanssa#

Oulussa:

CRYO ry:n peli-iltoihin voisi tehdä säännöllisiä ristiretkiä go-vermeiden kanssa. CRYO:lle voisi ehdottaa go-iltaa, jossa OGP hienosti ja virallisesti esittelisi gota. Vastaavasti voisi teeskennellä kiinnostunutta CRYO:n pelivalikoimasta ja herättää luottamusta pahaa-aavistamattomissa cryolaisissa. http://cryo.fi/

Oulun Shakkiseuralle voisi ehdottaa yhteistä Kaamosleiriä tai vaikka peliin tutustumisvaihtoa, jossa OGP pitäisi Shakkiseuralle go-peli-illan tai -kurssin ja vastaavasti Shakkiseura pitäisi OGP:lle shakkipeli-illan tai -kurssin. http://sun3.oulu.fi/~martti/oss/

Oulun manga- ja animekerho Omake ry:n ööh... animeiltoihin? (mitä omakelaiset tekevät?) voisi käydä viemässä Hikaru no Gon. Tai ehkä niille voisi järjestää säännöllistä Hikaru no Gon katsomista jossain videotykillisessä paikassa - vaikkapa yliopiston luentosalissa. http://omake.animeunioni.org/

Shakkiseuran ja CRYO:n ja vaikkapa Oulun yliopiston Bridgekerhon kanssa voisi neljään pekkaan vuokrata yhteiset kerhotilat jostain Tuirasta tai keskustasta tai Linnanmaalta. http://www.student.oulu.fi/~oybridge/

Nordic Go Academyn kanssa voisi tehdä yhteistyösopimuksen, jossa OGP maksaisi halukkaille jäsenille osan NGA-opetuksesta. Tästä olisi hyötyä myös NGA:lle mainosmielessä, joten sopimuksessa voisi pyytää alennettua hintaa. Kaikki voittaisivat: NGA:lle asiakkaita, OGP:lle lisää jäsenetuja ja OGP:n jäsenille kaivattua opetusta. Ilmeisesti etelässä annetaan jo turnauspalkintoina NGA-kuponkeja. http://www.nordicgoacademy.com/

Löytyisikö kaupungilta/kaupungista jotain muita nuorisojärjestöjä tai nuorille tarkoitettuja tapahtumia, joihin OGP voisi ängetä kivien ja lautojen kera? Mitä toimintaa kaupunki itse järjestää? Kelpaisko niille jos soittais ja kysyis? http://www.ouka.fi/

Voisiko Vulcanalian järjestöpäivän lisäksi saada lisää yhteistyötä OYY:n_ kanssa? OGP:n aloitteesta voisi kerätä yhteen kaikki halukkaat harrastejärjestöt juttelemaan OYY:n kanssa lisänäkyvyydestä. Esimerkiksi joku koottu kuukausittainen harrastejärjestöspämmi (jossa OGP:n peli-illat olisivat mukana) kaikille opiskelijoille voisi antaa lisää potkua toiminnalle. http://www.oyy.fi/

Vaikutus Suomen go-skenessä#

<Insert lempikerhosi tähän> on kiistatta Suomen paras go-kerho vaikka millä mittareilla mitattuna. Kerho voisi olla aktiivisempi ja ajaa enemmän omia etujaan Suomen go-liitossa ja suomalaisessa go-skenessä ylipäänsä. Toiminta on liian painottunut muualle kuin oman kerhon alueelle, joten kerho voisi luoda uusia kerhoja suomalaisen gon tukemiseksi. Kerholla on myös listattuna erinomaisia ideoita oman toimintansa kehittämiseen. Näitä ideoita voisi jakaa muille suomalaisille go-kerhoille, joilta vuorostaan voisi vastaanottaa niiden kehittämiä ideoita kerhon kehittämiseksi entisestään. Lisäksi näiden samojen ideoiden sovellettuja versioita voisi lyödä läpi SGL:n toiminnassa, etenkin kun kerho voisi vaikutusvallan perässä soluttautua SGL:n hallintoon tehokkaammin. Mikäs sen parempaa kuin SGL:n rahojen käyttäminen gon edistämiseen ja leviämiseen oman kerhon lähitienoilla? Ideoiden toteutusta varten voisi perustaa myös valtakunnallisia projekteja, joihin voivat osallistua kaikki suomalaiset go-kerhot. Yhteistoiminnalla voisi varmasti saavuttaa helpommin joitain mainituista ideoista, kuten vaikka sääntöläpyskät.

Suomalaisen go-kulttuurin kehitys ja standardointi#

Suomessa vallitsevia käytäntöjä voisi kirjata ylös, ja esimerkiksi go-termeistä voisi luoda virallisen suomalaisiin sanakantoihin perustuvan sanaston valtakunnallista käyttöä varten. Pelin älyllinen vaatimustaso muuttuu vähemmän pelottavaksi, kun pelin sisäisistä asioista voi puhua omalla äidinkielellään. Tästä voisi ehdottaa vaikka kandi-/graduaihetta jollekin suomen kielen opiskelijalle.

Kerhotilat#

Kerho voisi vuokrata kerhotilat jostain hyvästä sijainnista. Tämä mahdollistaisi esimerkiksi peli-iltojen helpon järjestämisen uusissa paikoissa. Tai jonkin muun kerhotilojen käytön.

Promotilaisuudet#

Julkiset ja/tai spontaanit#

Silloin tällöin voisi koota porukan kasaan ja mennä jonnekin näkyvälle paikalle flashmob-tyyliin pelaamaan ja promotoimaan gota. Mukaan iso kyltti, jossa lukee “TÄÄLLÄ PELATAAN GOTA. TULE OPETTELEMAAN ILMAISEKSI!”. Esimerkiksi yliopistolle vilkkaaseen aikaan näkyvälle paikalle, Rotuaarille tai vaikka jollekin rannalle.

Tarjotut#

Pelin promotilaisuuksia voisi tarjota myös esimerkiksi yrityksille ja yhdistyksille. Nämä voisivat mennä hyvin kaupaksi erilaisiin henkilökuntien virkistystilaisuuksiin ja vastaaviin, joissa tapahtuman luonteesta riippuen voisi järjestää valmiiksi suunnitellun formaatin mukaisesti valmiiseen aineistoon (lyhyet Powerpoint/PDF-kalvot) pohjaten pelin sekä kerhon esittelyä (nimipinssit ja kerhopaidat hyödyksi täällä!) ja pelin opettelua ja pelaamista. Markkinointikikkana voisi hyödyntää pelin aivoja kehittävää luonnetta, peliteoreettisten konseptien ymmärryksen kehittämistä ja älykästä, mutta rentoa, hauskanpitoa.

Edustusmatkat#

Matkakulujen kustannusten täysi korvaaminen tärkeisiin tapahtumiin, jotka vaativat kerhon jäsenen paikalla oloa kerhon eduksi.

Wikipedia-sivu#

Tiedon löytämisen helpottamiseksi kerholle voisi kirjoittaa oman artikkelin suomenkieliseen Wikipediaan. Tämä vaatisi, että tietoa voisi viitata järkevistä lähteistä, kuten yhdistyksen kotisivuilta. Muutenkin virtuaalisen presenssin ja Google-tulosten optimoiminen helpottaa jäsenten, kiinnostuneiden ja etenkin mahdollisten yhteistyökumppaneiden kanssa toimimista.

Hallitukselle ja tapahtumille omat Google-kalenterit#

Yhteinen synkronoitu kalenteri, jonka koko hallitus näkee, ja johon koko hallitus voi tehdä muutoksia. Helpottaa kokousten, turnausten ja muiden asioiden valmistelemista etenkin näin älylaitteiden aikakaudella. Tapahtumakalenterin tapahtumia voisi automaattisesti syndikoida esimerkiksi yhdistyksen kotisivuille.

Yhdistyksen kaiken omaisuuden inventointi#

Hallitus voisi selvittää yhdistyksen omistamat ja vuokraamat esineet ja tilat (pelivälineet, kirjat, kaapit, mapit jne.), niiden kunnon, ja pitää tietoa yllä jossain. Uusien esineiden hankintojen yhteydessä esinelistaa voisi päivittää.

Yhdistyksen omaisuuden merkintä ja yksilöinti#

Pelivälineet, niiden säilytysrasiat, kellot ja muut vastaavat voisi merkitä ja numeroida tyylikkäästi. Esimerkiksi http://www.merkkaus.fi/ tarjoaa lasermerkintöjä ynnä muita keinoja tavaroiden merkitsemiseen. Merkintöihin voisi laittaa <kerhon nimi> -tekstin ja kerhon logon ja web-sivujen osoitteen. Numerointi helpottaisi tavaroiden tallessa pysymistä ja inventointia, ja tarpeeksi hyvin yksilöityjen tavaroiden tilanteita olisi helppo käsitellä tietokannassa. Näin tavaroiden olemassaolosta, tallessaolosta, sijainnista, lainatilanteista, turnauskäytöstä, peli-iltakäytöstä, fyysisestä kunnosta yms. olisi helppo pitää reaaliaikaista tilannekuvaa ja kerätä logia.

Yhdistyksen omaisuuden kunnossapito#

Pelivälineitä voisi ajoittain huoltaa. Kellojen paristojen vaihtamisen lisäksi voi esimerkiksi pestä kiviä ja kivikuppeja (jälkimmäisiä vaikka astianpesukoneessa), pyyhkiä lautojen pintoja, siivota laatikoita ja heittää rikkinäisiä kiviä ja mahdollista turhaa roskaa pois.

Go-kirpputori#

Viralliset ja mainostetut protokollat ja ohjeet go-välineistön, -kirjallisuuden ja -oheistavaran vastaanottamisesta ja ostamisesta yhdistyksen haltuun yksityishenkilöiltä. Ohjeet lahjoituksia ja testamentteja varten.

Säännölliset yhteistilaukset#

Go-välineiden ja -kirjojen yhteistilaukset voisivat olla paremmin ennakoitavissa esim. säännöllisin väliajoin järjestettyjä. Niihin osallistumista voisi helpottaa ja niitä voisi mainostaa myös paremmin - varsinkin aloittelijoille.

Hikaru no Gon (s|d)ubbaaminen#

Hikaru no Golla voisi houkutella ihmisiä gon pariin. Kerho voisi lisensoida Hikaru no Gon Suomeen, (s|d)ubata sen hallitusporukalla ja tyrkyttää jonkin TV-kanavan lauantaiaamun ohjelmalistaan. Rahaa vastaan varmaan jokin kääntöporukka tekisi saman.

Oma auto#

Kerhon autolla, johon olisi maalautettu logo ja nimi, voisi suorittaa asiointeja kaupungilla ja ulkopaikkakunnilla. Autoa voisi lisäksi käyttää ulkopaikkakuntalaisten kuskaamiseen julkisten kulkuvälineiden asemilta turnauspaikoille ja turnauspaikoilta saunapaikoille. Myös pelivälineiden kuskaaminen turnauspaikoille onnistuisi helposti ja vähemmällä stressillä hallitukselle (ei enää tarvitsisi metsästää autoa - riittäisi, että löytää jonkun ajokortillisen). Myös leirejä varten olisi helpompi järjestää kuljetukset.

Hallitusläppäri#

Halpoja, pöytäkirjan kirjoitukseen soveltuvia läppäreitä saa nykyään hyvin halvalla. Tätä voisi käyttää myös videotykkihommissa, parituksessa, peli-iltojen osallistujien merkkaamisessa ja muussa vastaavassa - yleisesti silloin, kun kerhon tilaisuudessa läppäristä on jotain hyötyä. Kanteen kerhon logotarra.

Korttimaksupääte#

Turnausmaksut, kirjatilausmaksut, t-paita- ja haalarimerkkimaksut olisi käteisen sijaan kätevämpi hoitaa korttimaksupäätteellä. Muoviraha on nykyään aika yleistä.

Pronssiset pöytänumerolaatat#

Mittatilauksena jostain sepältä tai metallipajalta. Näillä saisi tapahtumiin todellista ilmettä ja juhlallisuutta.

Ykköspöytä#

Arvokkaampi lauta-kivikuppi-kivi -setti käytettäväksi turnausten arvokkaimpiin ykköspöydän peleihin, valokuvatilaisuuksiin ja tapahtumiin.

Puheenjohtajan nuija#

Puheenjohtajalle nuija, jolla saa hallituksen kokoukset rotiin. Näitä saanee ainakin vankiloiden myymälöistä.

Talkoovuosi#

Hallitus voisi yhdessä rivijäsenten (ja toimihenkilöiden) kanssa järjestää talkoovuoden, jonka aikana toteutettaisiin mahdollisimman monta näistä ja muista hyvistä ideoista. Jos kehitysprojektin saisi tarpeeksi laajaksi, voisi sen lopputulosta mainostaa kaupungille go-vuotena. Tänä aikana gon (media)näkyvyyteen paikkakunnalla voisi panostaa kaikilla ideoiduilla tavoilla ja täten parantaa huomattavasti todennäköisyyttä uusien pelaajien haalimiseen.

Add new attachment

In order to upload a new attachment to this page, please use the following box to find the file, then click on “Upload”.
« This page (revision-7) was last changed on 10-Mar-2015 03:27 by Pekka Keipi