Kokeellisia sääntömuunnelmia#

Tälle sivulle on kerätty peli-illoissa esiintyneitä, enemmän tai vähemmän rikki olevia, mutta viihdyttäviä go-variantteja. Kannattaa kokeilla aluksi 9x9 laudalla.

Neljän suora go#

Pelaajan saadessa täsmälleen neljä kiveä peräkkäin joko risteyksiä pitkin tai vinottain, hän saa pelata uuden vuoron laiton perään. Uusia vuoroja voi saada peräkkäin useita. Variantti muistuttaa melko paljon normaalia gota, mutta tilanne kääntyy toisinaan hyvin nopeasti.

Kolmen suora go#

Sama kuin neljän suora go, mutta kolmen suorilla. Hyvin todennäköisesti rikki mustan hyväksi, mutta tarjoaa erittäin mielenkiintoisia ja epäreiluja comboja pelattavaksi.

Pohjois-Korea go#

Jokaisella kiviryhmällä on yksi vapaus vähemmän, kuin normaalissa gossa. Tämä tarkoittaa, että ryhmä vangitaan silloin, kun sillä olisi normaalisti yksi vapaus. Variantti tarjoaa villejä ko-muotoja.

Miai go#

Vuorollaan pelaaja ehdottaa kahta eri siirtoa pelaamalla kaksi kiveä laudalle, ja vastustaja päättää kumpi jää.

Tupla go#

Tästä on kaksi alivarianttia:
  • Pelaajat pelaavat vuorolllaan kaksi kiveä samanaikaisesti. Elämään tarvitsee siis kolme silmää. Ko sääntönä on, että edellinen lautatilanne ei saa toistua, joten ko vaikuttaa lähinnä tuplako-tilanteisiin.
  • Pelaajat pelaavat vuorollaan kaksi kiveä peräkkäin. Vastustajan ryhmän molempiin silmiin ei saa siis pelata. Ko sääntö on se, että aiemmin laudalla ollut tilanne ei saa toistua. Kon saa siis ottaa ja kytkeä samalla vuorolla siinä tapauksessa, että vastustaja otti Kon ensimmäisellä siirroistaan, ja pelasi sen jälkeen muualle.

Pikseli go#

Vuorollaan pelaaja valitsee 2x2 neliön laudalta, ja pelaa kaikkiin sen vapaisiin risteyksiin kiven yhtä aikaa.

Torus go#

Laudan laitojen risteykset ovat yhteydessä vastakkaiselle laidalle, eli jokaisella risteyksellä on neljä naapuria. Rikkoo aivoja.

Projektiivinen taso go#

Laudan laitojen risteykset ovat yhteydessä vastakkaiselle laidalle, mutta ristiin (ks. kuvat alla). Sanomattakin selvää, että päät räjähtelee. Tikapuut ovat villejä.

http://www.suomigo.net/attach/KokeellisiaS%C3%A4%C3%A4nt%C3%B6muunnelmia/torusgo_extreme.png

Sähkögo#

Kun kivi pelataan, ennen vangitsemisvaihetta "sähkövoima" vaikuttaa pelatusta kivestä kaikissa neljässä suunnassa lähimpään kiveen: samanvärisiin hylkivästi (siirretään samaa linjaa pitkin kauemmas kunnes jotain tulee vastaan) ja eri värisiin puoleensavetävästi (siirretään juuri pelatun kiven viereen.)

Keijugo#

Kummallakin pelaajalla on normaalien kivien lisäksi yksi selkeästi erottuva "keijukivi", jonka voi pelata normaalin siirron asemesta. Keijukiveen kytkeytyneitä kiviä ei voi koskaan vangita.

Alter Igo#

Bassin sääntöjenvähennysharjoitus, säännöt tuolla.

Add new attachment

In order to upload a new attachment to this page, please use the following box to find the file, then click on “Upload”.

List of attachments

Kind Attachment Name Size Version Date Modified Author Change note
png
torusgo_extreme.png 9.9 kB 1 19-Feb-2016 00:33 J. Alanko
« This page (revision-19) was last changed on 19-Feb-2016 15:55 by Bass