Markus Koivisto: Soitin vanhaan opinahjooni (joka siis on ruotsinkielinen yläaste Turussa) siinä toivossa, että shakkikerhon kokoukseen voisi tulla esittelemään Go:ta. Kävi kuitenkin ilmi, että shakkikerho oli jäissä, mutta opettaja ehdotti että tulisin kahdelle luokalle esittelemään peliä matematiikan tunnilla. Kohteena oli siis yksi 7- ja yksi 8-luokka. Aikaa oli n. 60 minuuttia.

Tunnin rakenne#

Opetuksen kulku oli seuraava:
 1. Hyvin lyhyt esittely pelin historiasta
 2. Vangitsemissääntö
 3. Atari-go pelejä kolmeen kiveen saakka
 4. Atari-go pelit katkeraan loppuun saakka
 5. Pisteenlaskun opettaminen
 6. Varsinaisia pelejä
 7. Lopetus (Ekat siirrot 19x19 -laudalla, lisää tiedonlähteitä kiinnostuneille)

Opetusvälineet#

Olin teettänyt savisia kiviä ja paperille tulostanut reilusti 9x9-lautoja. Lisäksi oli mukana kaksi täyttä settiä. Toista kertaa varten otin myös monisteita joista toinen oli yhdellä A4:lla Lauri Paateron tekemä sääntö esite ja toinen paperi jossa oli linkkejä tärkeimpiin sivuihin, sekä peli-iltojen paikat ja ajankohdat. Tulevaisuutta ajatellen olisi hyvä ottaa mukaan Opetus-goban.

Huomioita pelin opetuksesta#

 • Atari-go oli hyvä, sillä pelaajat pääsivät heti pelaamaan kavereiden kanssa. Vasta muutaman pelin jälkeen näytin miten pisteet lasketaan ja annoin heidän jatkaa kesken jääneitä atari-go-pelejä loppuun.
 • Parhaiten tuntui oppi menevän perille kun otti tilanteita taululle ja pyysi oppilaita vastaamaan kysymyksiin. Tässä huomasi että jonkinnäköinen opetus-goban olisi ollut todella kova sana.
 • Kiinalainen laskutapa oli helpompi oppia
 • Itsemurhasääntö on helppo ymmärtää. Se, että vangitessa ei tehdä itsemurhaa tuntuu olevan vasta-alkajille erityisen vaikeaa, ja tästä riitti pelien aikana kysymyksiä.
 • Kahden silmän merkitys ei ole kaikille selvä ellei sitä erikseen tähdennä. Useassa tapauksessa pelaajat täyttivät toisen silmänsä kun eivät keksineet muuta siirtoa(!)
 • Ko ja Seki kannattaa jättää selittämättä kunnes pelaajat törmäävät niihin itse. Ko tulee vastaan yleensä parin ensimmäisen täyden pelin aikana. Seki ei tullut vastaan näitten kahden tilaisuuden aikana.

Vinkit opetustilanteita varten#

 • Varaa runsaasti pelinappuloita ja 9x9 -lautoja. Yksi setti kiviä riittää neljälle pienelle laudalle, joten täydelle luokalle kannattaa varata jopa viisi settiä.
 • Jos suinkin pystyy, kannattaa jättää pelipaikalle pelivälineitä jotta kiinnostuneet voivat jatkaa pelaamista kavereiden kesken.
 • Jos joku pelaaja on selvästi toista parempi, maanittele antamaan tasoituksia
 • Voisi olla hyvä polttaa muutama CD jossa on igowin, kgs-klientti ja ehkä muitakin ohjelmia jotka saattavat vasta-alkajaa kiinnosta. Näitä levyjä voisi jakaa kiinnostuneille.
 • IKEAsta saa valkoisia ja mustia pyöreitä jääkaappimagneetteja hintaan 2,50 euroa /(4 valkoista + 4 mustaa), joten niitä voisi tällaisia tilanteita varten hankkia tulevaisuudessa.

Muuta#

Aion jatkossakin ottaa yhteyttä eri kouluihin ja kysyä mahdollisuutta tällaiseen opetustilanteeseen. Jos jollakulla on jotain muita vinkkejä lisättävänä, niin laittakaa ihmeessä tänne.

Add new attachment

In order to upload a new attachment to this page, please use the following box to find the file, then click on “Upload”.
« This page (revision-4) was last changed on 15-Apr-2005 20:54 by 212.83.126.222