Oleellisia toimintoja#

  • Sivustoon integroitu pelieditori, jolla voi selata pelejä helposti ja lisätä kommentteja ja variaatioita.
  • Versionhallinta
  • Pelit ovat arkistosta sgf-muodossa tai ainakin ne saa ulos sgf-muodossa

Lisäherkkuja#

  • Erilaisia hakuja peleistä pelitilanteen, pelaajien, turnauksen, luokitusten, yms. asioiden mukaan.

Muutama viikko takaperin oli hieman keskustelua siitä, että olisi kiva saada tähän wikiin tai jotenkin muuten käytiin suomalainen peliarkistopalvelu, johon voisi syöttää pelikirjauksia turnauksista, ja ihmiset voisivat käydä kommentoimassa pelejä vapaasti. Kokosin sivun alkuun tärkeimpiä ominaisuuksia.

Janne, kuinkas helppoa tähän wikiin olisi integroida jotain tälläistä arkistopalvelua?

-- Teemu Hirsimäki, 1.12.2002

Pelieditori kuulostaa sen verran hankalalta operaatiolta, että olisin kovin kiitollinen, jos joku muu sen ottaisi hoitaakseen. Nimim. rahkeet riittää vain tiettyyn pisteeseen :-).

Sen sijaan peliarkisto syntynee kohtuuvähällä vaivalla, kun saan lopetettua tuon luokituslistan kanssa säätämisen ja tehtyä liitekoodin valmiiksi. Ko. koodi on siis jo olemassa ja melkein toimiikin; mutta en tällä hetkellä luottaisi sille ensimmäistäkään arvokasta liitettä... Versionhallinta on luonnolliseti mukana.

Hakujen tekeminen SGF-tiedostoista vaatii pikkaisen suunnittelua, että se menee nätisti liitetiedostoarkkitehtuuriin mukaan, mutta kyseessä ei ole mitenkään mahdoton juttu. Todennäköisesti kuitenkin hakua ei toteuteta heti alkuun.

-- JanneJalkanen, 1.12.2002.

GoBasessahan on jonkinlainen editori. Jan van der Steeniltä voisi yrittää kysellä, saisiko sen lähdekoodia käyttöön.

-- Teemu Hirsimäki, 5.12.2002


Katsoin että tämä sivu saattaisi olla sopiva paikka seuravalle aiheelle.

Nykyään pro-pelien analysointia helpottamassa on useampiakin ilmaisia ja kaupallisia tuotteita. Näiden avulla voi tyypillisesti etsiä (rotaatiot, peilaukset ja inversiot mukaanluettuna) muotoja pelikokoelmista, joita myös on tarjolla useampia.

Itse kiinnostuin asiasta leikittyäni hieman Kombilolla [1] ja parillatuhannella pro-pelillä, jotka molemmat löytyivät verkosta kummemin kaivelematta. Esimerkiksi josekien ja yleisimpien avausten etsiminen onnistuu todella vaivattomasti, ja Kombilo -ilmeisesti toisin kuin aikaisemmin - on jopa sangen nopea, ainakin kun pelejä on vain tuo parituhatta.

Kaupallisissa pelikokoelmissa [2] on n. kymmenkertainen määrä pelejä, ainakin alla mainituista tuotteista löytyy 20000+ peliä, aina antiikin peleistä uusimpiin korealaisiin.

Kysyisinkin nyt, onko kenelläkään kokemusta kaupallisista elektronisista pelikokoelmista? Itse tiedän ainakin sen, että MasterGo ei toimi linux/wine -yhdistelmällä, ei ainakaan minun koneessani.

--Paavo Pietarila 21-01-03

PS. Jos jonkun tekee mieli keskustella siitä, onko pro-pelejä parempi katsoa tietokoneella vai paperilla, niin siitä voisi mielestäni keskustella muualla...

[#1] Kombilo [#2] GoGod, MasterGo


GoGod-pelikokoelma on laaja ja hyvälaatuinen. Mukana tulee myös kaikenlaista näppärää apuohjelmaa. Olen itse urani aikana ostanut käytännössä kaikki kokoelmat, joita T Mark Hall ja John Fairbairn ovat markkinoille tuottaneet: From Sansa to Shusai, Go Seigen, Kitani 1000, Shusaku, Shuho, Nadare, jne.

On ainakin ollut hyödyllistä puuhaa unettomina öinä. Paperille kirjattuina peleinähän noita kokoelmia ei ole mahdollista käydä läpi. Pidän pientä taulukkoa tahi päiväkirjaa läpikäydyistä peleistä, ettei ihan mene automaattinäppäilyksi.

--Vesa Laatikainen 21-01-03

Add new attachment

In order to upload a new attachment to this page, please use the following box to find the file, then click on “Upload”.
« This page (revision-6) was last changed on 21-Jan-2003 23:02 by Vesa