This is version . It is not the current version, and thus it cannot be edited.
[Back to current version]   [Restore this version]

Tässä muutmia ajatuksiani MacMahonista ja muista turnausjärjestelmistä. Siirsin jorinani tänne MacMahon-sivulta.

SM-karsinnoissa pelaajat aina joskus kritisoivat sitä, ettei alimmissa MacMahon-ryhmissä olevilla pelaajilla ole mahdollisuutta päästä jatkoon, vaikka voittaisivat kaikki pelinsä. Tämä saattaa tuntua epäreilulta, mutta jos aikaisempi menestys eli luokitukset unohdetaan, ja kaikki pistetään samalle viivalle niin, että dan-pelaajia paritetaan myös kaksinumeroisia kyu-pelaajia vastaan, saadaan hyvin epätasaisia pelejä.

Tästä päästäänkin siihen, mitä asioita turnauksilta ylipäänsä halutaan:

  • Usein halutaan selvittää turnauksen vahvin pelaaja - mitä se sitten täsmällisesti tarkoittaakaan.
  • Joskus halutaan selvittää N vahvinta pelaajaa jatkoturnaukseen, jolloin näiden pelaajien tarkalla järjestyksellä ei välttämättä ole väliä.
  • Olisi myös mukavaa, että kaikki pelaajat saataisiin jossain määrin järjestykseen.
  • Mahdollisimman tasaväkisiä pelejä kaikille pelaajille.
  • Sama määrä pelejä tai ainakin useita pelejä kaikille pelaajille.
  • Yleensä turnaus halutaan loppuun mielekkäässä ajassa.

Enemmän tai vähemmän ylläolevia vaatimuksia toteuttavat seuraavat järjestelmät:

  • Cup: Selvittää jossain määrin vahvinta pelaajaa ja vaatii kohtuullisen vähän kierroksia, mutta unohtaakin suunnilleen muut asiat.
  • Lohkot joista N parasta jatkoon: Näin saadaan kaikille kohtuullinen määrä pelejä, mutta samantasoiset pelaajat eivät pääse pelaamaan keskenään. Lohkot voivat olla myös epäreiluja, jolloin jatkopaikkoja ei jaeta reilusti.
  • MacMahon: Selvittää vahvinta pelaajaa ja yrittää järjestää myös muita pelaajia. Etuna sama määrä mielekkäitä pelejä kaikille. Suurin vahvuus skaalautuvuus hyvin isoihin turnauksiin.
  • Round robin: Selvittää pelaajien vahvuuksia parhaiten, mutta turnaus kestää kauan, jos pelaajia on paljon. Lisäksi monet pelit ovat epätasaväkisiä, jos turnauksessa on erivahvuisia pelaajia.

Mitä sitten Suomen turnauksissa on tärkeimmät asiat? Itselleni suurimmassa osassa turnauksia tärkeintä on sopiva määrä tasaväkisiä pelejä. Suomen mestaruuden selvittäminen on tietysti asia erikseen, mutta muuten minulle on oleellisempaa on se ketä olen voittanut ja kenelle olen hävinnyt, kuin se miten pelaajat on järjestetty tuloslistaan turnauksen lopussa.

-- Teemu Hirsimäki, 1.12.2002

Jatkanpa vielä jorinoitani hieman lisää. Ovatkos vanhemmat pelaajat muuten törmänneet missään tasoitusturnaukseen, jossa tasoitusten määrää säädettäisiin kierrosten välillä voittojen ja häviöiden mukaan? Yksi ongelma MacMahonilla pelattavissa tasoitusturnauksissahan on se, että häviämällä saa todennäköisesti aina vain vaikeampaa aliluokitettua vastustajaa vastaansa. Yksi vaihtoehto voisi olla, että pelaajan turnauksenaikaista luokitusta nostettaisiin pykälällä aina jokaisesta voitosta, jolloin aliluokitettu pelaaja ei voisi niin helposti jyrätä koko turnausta läpi aliluokituksensa turvin, vaan ehkä päätyisi muutaman kierroksen jälkeen sopivampaan luokitukseen. Mitäs kaikkia huonoja puolia tälläisestä järjestelmästä aiheutuisi? -- Teemu Hirsimäki, 2.12.2002

Add new attachment

In order to upload a new attachment to this page, please use the following box to find the file, then click on “Upload”.
« This particular version was published on 05-Sep-2005 00:15 by TeemuHirsimäki.