Viittauksia gohon kirjallisissa ja sähköisissä lähteissä:

(Pistäkää aikajärjestykseen julkaisupäivän/vuoden mukaan, kiitos!)


Yrjö Karilas: Antero Vipunen (WSOY, 1950), s. 615

KIINALAINEN GO-PELI

Ota ruutupaperia ja erota siitä 19x19 viivaa, jotka muodostavat 361 leikkauspistettä. Siinä on pelikenttä. Kahdesta pelaajasta toinen ottaa 180 mustaa ja toinen 180 valkoista pelinappulaa (nappia, pahvipalaa tms.). Jos nappuoloita on vähemmän, on tietenkin leikkikenttää vastaavasti pienennettävä.

Leikkijät asettavat vuorotellen nappulansa leikkauspisteisiin (ks. kuvaa) eikä ruutujen keskelle, kuten useissa muissa peleissä. Tarkoituksena on muodostaa ketjuja, vallata niiden avulla mahdollisimman paljon leikkauspisteitä ja "syödä" vastustajan nappuloita. Voittaja on se, joka pelin päättyessä on saanut eniten "pisteitä". Ketju tarkoittaa nappulajonoa, joka sulkee sisäänsä renkaan tavoin leikkauspisteitä (viivoineen).

Kuvassa ovat mustat nappulat pisteissä b3, b4, c2, c5, d1, d6, e2, e4, e6, f3, f5 ja muodostavat ketjun, joka täydellisesti sulkee sisäänsä tyhjät pisteet c3, c4, d2, d3, d4, e3 ja valkoiset nappulta d5, e5. Nappula syödään siten, että se täydelleen suljetaan ketjun sisään. Jos pisteeseen d4 asetetaan musta nappula, tulevat valkoiset nappulat d5, e5 syödyiksi.


Vuoden 1976 toimintaelokuvassa The Hand of Death (Shao Lin men) portinvartijat pelaavat gota aikansa kuluksi.


1988 Paavo Haavikko: Erään opportunistin iltapäivä, IV/4, sivu 81

Hän kulki lumisateessa, väistellen liukkaita ja kinostuvia kohtia, valmiina liukastuessaan hyppäämään ylös ilmaan tasapainon saavuttamiseksi. Nopeasti, maanisesti, hidastellen, valppaana kuin GO-pelin pelaaja tai pelin musta tai valkea kivi. ... Opportunistin iltapäivä oli päättynyt. Maailman kivet alkoivat kolista.


8. 2. 2003 Helsingin Sanomat

"Shakki jää, Go tulee" Kaksi n. 20 cm palstaa, toisen lopussa palstan levyinen kuva pelilaudasta ja kivikupeista, jossa peli näyttää jo aika loppuvaiheelta. Kuvateksti: "Shakki on kohta kaluttu tietokoneilla loppuun. Alkavatko tekoälyn tutkijat nyt perehtyä aasialaiseen Go-lautapeliin?"


24.3.2003 KauppalehtiExtra, No 57B, Informaatiotekniikka -liite s. 4-5:

Koko aukeaman juttu Tuomas Lukasta, pelaa kuvassa gota.

"Go on helppo ihmiselle, mutta vaikea tietokoneelle... Kyse on tekoälyn perustutkimuksesta. Mikä tahansa asia, jonka ihminen osaa paremmin kuin tietokone, on mielenkiintoinen." Myös paljon muita go-viittauksia.


30.4.2003 ensimmäisen kerran esitetyssä Star Trek Enterprise -sarjan 2. tuotantokauden jaksossa Cogenitor Enterprise NX-01:n konemestari Trip Tucker pelaa gota vissialaista kolmanteen sukupuoleen kuuluvaa "cogenitoria" vastaan ja ihmeekseen häviää. Tucker väittää, ettei ole hävinnyt pelissä viimeksi kuluneina parina vuonna, mutta hänen viimeinen siirtonsa pelissä on hieman erikoinen: hän ottaa kiven pois laudalta.


Syksy 2003: Möykky ss. 12-13

Kupittaan lukion lehdykässä on Kaj Sotalan (ei näy luokituslistalla, minne lie kadonnut?) kirjoittama pitkä juttu goosta ja sen alkeista: http://www.tkukoulu.fi/~kuplukio/files/moykky022003web.pdf


Mikrobitti-lehti 9/2003:

Kuvateksti: "Vastapainoksi verkkopeleille Helsingin yliopiston Tietojenkäsittelytieteenlaitos toi osastolleen perinteisiä aivopähkinöitä, kuten shakki- ja go-laudat." Kuvassa ei suinkaan pelata shakkia, vaan gota.


Suomen kuvalehti 20/2004:

Artikkeli Pohjois-Koreasta sisältää kuvan, jossa lapset pelaavat "go-lautapeliä". Kuvateksti kertoo pelin nimen näin.


National Geographic 5/2004:

Samurai-artikkelissa yhdessä kuvatekstissä lukee "Kaikentasoiset samurait pelasivat go-lautapeliä, jossa taistellaan alueiden hallinnasta. Se aiheutti varmaankin yhtä paljon riippuvuutta kuin nuorten kabukinäyttelijöiden kännykkäpelit".


21.5.2004 Savon Sanomat

Go lauta oli etusivulla. Lehteen tuli ihan mukavan tuntuinen artikkeli ja sattuneesta syystä Tomilla on muutama kappale lehteä jos vaikka joku sellaisen haluaisi. Tengenille menee yksi kappale.


26.5.2004 Keskisuomalainen

Olli Hella ja Tomi Väisälä juttelevat fiksuja gon tiimoilta. Suht pitkä juttu, kuva ja kaikki. Hikaru no go:kin mainitaan otsikon "Sarjakuva pelasti gon" alla. Ilmeisesti sama juttu kuin Savon Sanomissa, paikallislehdet kun tekevät paljonkin jutunvaihtoa.


30.5.2004 Helsingin sanomat

Ulkomaan uutisissa oli artikkeli korealaisista, jotka oli Neuvostoliiton aikana pakkomuutatettu Uzbekistaniin. Artikkelin mukaan haastatellut pelasivat dominoa, mutta kuvassa peli näytti epäilyttävästi go-peliltä. Tosin pelaajat ja pelivälineet eivät olleet fokuksessa, vaan eräs haastateltu. Vaikea sanoa :-)


3.12.2004 Aamulehti

Torstaina paria päivää ennen Toyota Tour -turnausta Aamulehdessä julkaistiin vajaan sivun juttu gosta. Kuvassa Suvi Leppänen ja Antti Tarvainen pelaavat pikapeliä ja Tapio Vuorinen seuraa vierestä. Toinen kuva on iso lähiotos go-laudasta. Etusivulla on pieni kuva ja linkki juttuun. Juttu antaa gosta positiivisen kuvan ja on muutenkin ihan hyvä.

Perjantaina 4.12. Valossa (= Aamulehden perjantailiite) oli vielä Poppelin (kolmossivun sekopäinen viikon tapahtumista tiedottava palsta) numero kolmosena seuraavat sanat: "Mielesi tekee kiinalaista. Tampereen teknillisellä yliopistolla järjestetään kansainvälinen go-peliturnaus. Haastat itämaiseen taktiikkapeliin unkarilaisen mestaripelaajan Dianan, joka siirtelee nappuloita lähes ammatikseen. Lankeat ja häviät. Kuinka voisit vastustaa vampyyritappaja Buffyn näköistä taktikkoa?"

Jutut saatiin lehteen, kun lähetimme Kani6:n lehdistötiedotteen Aamulehden kotimaan toimitukseen ja Valon tutulle toimittajalle. Lähetimme tiedotteen myös Hervannan Sanomiin ja Tamperelaiseen, mutta niistä ei kuulunut mitään.


8.1.2005 TV1 -uutiset

Kuopiossa järjestetyssä lautapelitapahtumasta TV:ssä pitkä juttu (about 20 sek). Vaikka idea oli ilmeisesti kertoa ihan uusista lautapeleistä niin suurimman osan ajasta näytettiin Go:ta. (Ehkä siksi, että go-pelaajia oli paikalla paljon ja että, Go-peli on esteettisen kaunis :)
-vet


5/2005 Tieteen kuvalehti

Aukeaman kokoinen juttu, webissä ainakin osa. Itse juttu taitaa käsitellä käsinkirjoitetun tekstin tunnistamista ohjelmallisesti, mutta ainakin go on mainittu :-)


Deko 5/2005

Deko - esittelee artikkelissaan "Tuulahdus itää" sivuilla 48-53 huippumuodin edustajana Kijoen kämpän. Go-lauta on tärkeä osa nykyaikaisen sisustuksen estetiikkaa, mukana kahdessakin kuvassa.


MikroBitti 10/2005

Asiaa shakista ja goosta otsikolla "Voittaako tietokone ihmisen?" sivuilla 71-73. Melko asiantuntevaa selitystä siitä, miksi tietokone ei pärjää goossa. Mukana lyhyesti goon säännöistä ja linkki tähän wikiin.


Ilta-Sanomat 03.10.2005

"Ruudun kasvatit"-kolumni TV-osiossa kertoo kiehtovasta pokeriohjelmasta, lopussa maininta "Moni muukin peli muuttuisi samalla kaavalla kiinnostavaksi. Japanilaiset ovat tehneet kiinalaisesta mahjong-uhkapelistä viihdyttäviä sarjakuvia, joten tv-ohjelmakin voisi toimia. Ehkä myös älypelit go ja shakki ovat televisuaalisempia lajeja kuin miltä vaikuttaa."


Studiamedia (TTY:n verkkolehti) 26.4.2006

Juttu go:n joukkue-SM-kisoista 2006. Juttua varten on haastateltu Vesaa ja Suvia. Lisäksi on kerrottu hieman pelistä käyttäen hyväksi MikroBitin juttua. --Suvi

GoMelkeinMediassaTaiKirjoissa


Vantaan sanomat Keskiviikko 27.9.2006

Gotekin promo omasta kerhostaan + ja goosta yleensä. juttu


Suomenkielinen Wikipedia 27.11.2006

Suositeltu artikkeli : Go


OUBS esitti liveottelun talvilähetyksessään 8.2.2007.


Yliopistolainen 4/2007, 24.4.2007

Laskupäätä ja muototajua - Helsingin yliopiston henkilöstölehden takakannessa koko sivun go-aiheinen juttu ja Miika Nikulan haastattelu, mukana kuvia YliGo:n peli-illasta.


Valkeakosken sanomat perjantai 6. heinäkuuta 2007

Artikkeli "Viikonloppu vilisi ohitse pelipöydässä - Go-lautapeli valtasi Päivölänkin" on skannattuna liitetiedostoissa.


IT-Viikko 18.7.2007

Huolestunut nettipeliaddikteista
Kiina nettipelaajille: Urheilemaan!

Kiinan hallitus on käynnistänyt maanantaina uuden kampanjan nettipelaamisen rajoittamiseksi. Kolmen tunnin nettipelaamisen jälkeen alle 18-vuotiaiden täytyy lopettaa pelaaminen ja painua urheilemaan. Uhkakeinona käytetään pelissä ansaittujen pisteiden poistamista.

Maanantaina alkaneen kampanjan säännöt velvoittavat kiinalaiset nettipeliyhtiöt asentamaan ohjelmiston, joka kysyy pelaajan henkilötietonumeroja.

Kolmen tunnin pelaamisen jälkeen ohjelma neuvoo alle 18-vuotiaita lopettamaan pelaamisen ja painumaan urheilemaan. Jos teinit jatkavat pelaamista, ohjelmisto antaa vain puolet pelissä tienatuista pisteistä. Viiden tunnin jatkuvan pelaamisen jälkeen kaikki pisteet pyyhitään pois.

Kolmen tunnin rajoituksen kerrotaan juontuvan Go-strategiapelin pelaamiseen kuluvasta ajasta.

Rajoittimen on ottanut käyttöön muun muassa shanghailainen The9, joka pyörittää Vivendin World of Warcraftia Kiinassa.

Kiinan yli kolmestakymmenestä miljoonasta nettipelaajasta noin kymmenesosa on alaikäisiä. Maan hallituksen ohjenuorat eivät kiellä nettipelaamista todeten "pelaaminen on hyväksi aivoille, mutta nettipeliaddiktio runnoo kehoa", kertoo kanadalainen Globe and Mail.

ps. Ilmeisesti toi 3 h rajoitus tulee siitä, että pitää voida pelata edes yksi GO-peli rauhassa ;)


Vauhdikasta videoviihdettä Itävallan go-kongressista. Vesa in the YouTube

-- Vesa 17.7.2007


Helsingin Sanomat, Kuukausiliite lokakuu 2007

Missä hän on nyt?

Tuomas Lukka - Nuori nero keksii robottia

... 22-vuotiaana hän sai kolmen vuoden apurahan maineikkaaseen Harvardin yliopistoon ja vapaat kädet tehdä mitä huvittaa. Lukka alkoi tutkia tekoälyä sekä itämaista, 4000 vuotta vanhaa Go-lautapeliä, johon hän oli tutustunut Sysmän ekokommuunissa. ...
... Hän siirtyi viime vuonna teknillisen korkeakoulun huippuyksikköön tutkimaan laskennallista neurotiedettä ja robotiikkaa. Tässä työssä Lukka on päässyt viimein hyödyntämäään niitä tekoälyyn liittyviä tietojaan, joita hän oppi yrittäessään turhaan ratkaista Go-pelin mysteeriä. ...


IEEE Spectrum: Cracking Go (lokakuu 2007)


Tiede 7/2009, s. 52: Koreoita käsittelevässä jutussa koko sivun kuva puistossa badukia pelaavista ihmisistä ja kuvateksti: "Pohjoisen paimennuksen jälkeen Soul tuntuu kuin Tokiolta, joka vain askeltaa verkkaisemmin. Täällä on kesken päivän aikaa vaikka puistošakille."


Lokakuu 2009: Tampereen go-kongressia 2010 mainostava t-paita saa näkyvyyttä Big Brotherissa.


Marraskuun 1. 2009: Terminator Sarah Connorin aikakirjat näyttää go-pelistä pätkän. Alkuperäinen jakson otsikko "Strange Things Happen at the One-Two Point", suomeksi "Kolme pistettä". Sub TV
29.1.2010 ensiesityksen saaneessa Caprica-televisiosarjan jaksossa Rebirth voi nähdä statisteja keskustelemassa go-laudan tilanteesta. Heti sen jälkeen leikataankin erääseen toiseen lautapeliin.
Helmikuu 2010: Kalevassa juttu Ouluun muuttaneesta kiinalaisesta gon opettajasta
Tammikuussa Kino TV:ltä tuli elokuva, joka kertoi menneisyyden japanista; siinä miekkailun opettaja moitti oppilastaan joka vaan lorvaili puuhastellen kaikkea turhanpäiväistä ja kuvassa näytettiin kun tämä "hulttio nuorukainen " pelasi gota, en muista elokuvan nimeä.
Pakollisiin japanin opintoihin kuuluu Japania Erinin kanssa, jakso 24/25: "Kuulemme myös Go-pelin saloista."

Esitys YLE Teemalla 2.11.2010 klo 16.30 ja 3.11.2010 klo 18.00. Oli YLE Areenalta viikon ajan katsottavissa (kohdat 10:00-15:00). Tunnelmia Helsingin go-kerholta. Haastateltavana Vesa Laatikainen.


Kaunis mieli -elokuvassa pelataan eräässä kohtauksessa gota, joka päättyy kun päähenkilö ei vaan osaa...


Afterdawnin uutinen GNU-softien ja Applen AppStoren yhteensopimattomuudesta. GNU GO mainittu: "Samanlainen lisensointiongelma nousi esille myös GO-sovellus GNU Go:n kohdalla aiemmin. Apple päätyi poistamaan sovelluksen kaupastaan."
http://www.puhelinvertailu.com/uutiset.cfm/2010/11/02/vlc_player_poistumassa_appstoresta_lisenssiongelmien_vuoksi

Go-peli näkyy myös vilaukselta "Tron: Legacy" leffassa.


Muriel Barberyn romaanissa Siilin eleganssi (suom. A.-M. Viitanen, Gummerus 2010, s. 124-126) kirjan toinen kertoja, 12-vuotias tyttö, on lukenut Hikaru no go -mangaa ja sen perusteella kertoilee gon ja shakin eroista. Lisäksi hän saa isältään moitteet ojennettuaan illallispöydässä siskonsa poikaystävän isää, joka luulee kyu-luokituksen menevän yhdestä kolmeenkymmeneen eikä päinvastoin. Lopuksi hän miettii go-pelin kauneutta: "Go-pelin hienoimpia piirteitä on, että voittaakseen on pysyttävä hengissä mutta annettava toisellekin elämisen oikeus. Liialla ahneudella häviää aina..."


EGF:n sihteeri esiintyy
25.11.2011 Helsingin sanomien Ihmiset-osassa oli lähes koko sivun juttu ensimmäisestä suomalaisesta inseistä, Antti Törmäsestä. Uutinen
5.12.2012 Hesarin julkaisi artikkelin Egosta. Näköislehti
Samassa lehdessä myös kuva egon turnauksesta linkki arikkeliin.
7.1.2016 Iltalehti huomioi Antti Törmäsen ammattilaiseksi pääsyn. http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016010720921012_ul.shtml
7.1.2016 Myös Etelä-Suomen sanomissa Antista juttua. http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2016/01/07/suomalainen-nousi-go-ammattilaiseksi-japanissa
7.1.2016 Ylen kattava artikkeli Antista. http://yle.fi/uutiset/lautapeli_teki_suomalaisnuorukaisesta_julkkiksen_japanissa__go-peli_on_vaikeampaa_kuin_shakki/8576235
13.1.2016 Radio Rockin Korporaatio haastatteli Anttia. http://www.radiorock.fi/#!/post/5696094094446f03002bfd44
28.1.2016 Hesarissa juttu AlphaGo - Fan Hui -ottelusta. http://www.hs.fi/tiede/a1453967583703
Orange is the new black sarjassa on yhdessä kohtauksessa go-lauta ja kiviä rekvisiittana. (Kausi 1, jakso 12, noin puolivälisä jaksoa.)
19.5.2017 julkaistun A Hole New World-pelin ensimmäisessä kentässä on piilohuone, jossa kaksi NPC:tä pelaa goota. Lähestyttäessä pelilautaa tapahtuu kummia...
Pi elokuvassa vuodelta 1998: Go näkyy ja sitä pelataan useassa kohtauksessa pitkin elokuvaa päähenkilön toimesta.
Rikosmysteerielokuvassa Knives Out (2019) pelataan tuttuun tesujiin päättyvä go-peli.
Kuuleman mukaan tässä kirjassa mainitaan go tekoäly-yhteydessä: Ian McEwan: Kaltaiseni koneet
15.11.21 Rantabaari-sarjassa (CMore) järjestetään go-turnaus. Pelaajia/gota on näkyvissä 4. kauden jaksoissa: 29 Varjo (n. 4 minuutin ja 17 minuutin kohdalla), sekä jaksossa 30 Yhteentörmäyksiä (2 min 50 s, 7 min 25 s ja jälkipuinnit 20 min 10 s).
26.11.2021 Billions-sarjassa (HBO Max) esiintyy ainakin S1/E9 13:51 "Nice kikashi" ja tähän viittaus Go-peliin. S2/E5 23:25 Brian on kutsunut toimistolle Go-kerhon jäseniä lautojen ja kivien kanssa.
Elokuussa 2022 esittelyn saaneen PlayStation 5:n modulaarisen DualSense Edge ohjaimen taustanapit ovat virallisen historiikin mukaan saaneet inspiraationsa go-kivien kuperasta muodosta (DualSense Edge - Design Story | PS5). Uskokoot ken tahtoo.

Add new attachment

In order to upload a new attachment to this page, please use the following box to find the file, then click on “Upload”.

List of attachments

Kind Attachment Name Size Version Date Modified Author Change note
jpg
Etusivun-kuva.jpg 44.5 kB 1 12-Jan-2007 19:03 Vesa
jpg
K 1 Kuva.jpg 446.1 kB 1 09-Jul-2007 18:00 JaakkoSärelä
jpg
K 3 Teksti muokattu.jpg 312.1 kB 1 09-Jul-2007 18:00 JaakkoSärelä
jpg
K 4 Teksti muokattu.jpg 252.1 kB 1 09-Jul-2007 18:00 JaakkoSärelä
« This page (revision-93) was last changed on 13-Jan-2023 23:42 by 91.153.61.179