Tiedote gon Suomen mestaruusturnauksen kehittämisestä

Gon Suomen mestaruusturnaus (SM-turnaus) on Suomen Go-liitto ry:n järjestämä turnaus, jonka tavoitteena on selvittää vuosittain gon Suomen mestari. Turnaus on kovatasoinen, arvostettu ja kilpailuhenkinen.

Vuoden 2004 SM-turnaus järjestetään SM-systeemin mukaan. Nykyinen SM-systeemi on ollut käytössä muuttamattomana vuodesta 1989 vuoteen 2004. Käytössä olevassa systeemissä on viime aikojen palautteen mukaan erilaisia ongelmia.

SM-systeemin kehittämiseksi Suomen Go-liiton vuosikokous 2004 perusti toimikunnan. Toimikunnassa ovat jäseninä Vesa Laatikainen, Matti Siivola, Lauri Paatero, Markku Jantunen ja Jari Koivikko. Tämä tiedote antaa yleiskuvan kehitystyön tämän hetken tilanteesta.

Toimikunta pyrkii julkaisemaan kattavan systeemiehdotuksen riittävästi ennen vuosikokousta 2005. Tavoitteena on, että go-liitto voisi hyväksyä ehdotuksen vuosikokouksessa 2005. Tällöin uusi järjestelmä voi olla voimassa vuoden 2005 SM-turnauksessa ja siitä eteenpäin.

Toimikunnan kehitystyö on edelleen käynnissä, joten tämä tiedote ei sisällä yksityiskohtia, ja jotkut tässä olevat asiat saattavat muuttua lopullisessa ehdotuksessa. Lopullisessa ehdotuksessa on myös tarkempia perusteluja tehdyille valinnoille.

Ehdotuksen pääkohdat

Systeemissä on kaikkiaan neljä vaihetta. Jokaisen SM-turnauksessa pelaavan henkilön tulee ilmoittautua koko SM-turnaukseen ennen ensimmäistä karsintaa.

Seuraavassa on vaiheet tarkemmin kuvattuna.

1. Ensimmäinen karsinta

Ensimmäinen karsinta pelataan viikolla 35. Tämä karsinta pelataan McMahon-turnauksena. Kaikki liiton jäsenet voivat osallistua turnaukseen.

2. Toinen karsinta eli välisarja

Toinen karsinta pelataan viikolla 39. Välisarja pelataan sveitsiläisellä systeemillä, mukana on 12-20 pelaajaa. Pääasiallinen edellytys pääsyyn toiseen karsintaan on hyvä sijoittuminen ensimmäisessä karsintaturnauksessa. Myös muilla kriteereillä otetaan pelaajia mukaan. (Nämä kriteerit tarkennetaan myöhemmin.) Sveitsiläisessä turnauksessa pelaajien luokituksilla ei ole vaikutusta turnauksen kulkuun. Turnauksen 1-3 parasta niistä, jotka eivät pääseet seuraavaan vaiheeseen (eli SM-sarjaan) saavat perintöpaikan seuraavan vuoden toiseen karsintaan.

3. SM-sarja

SM-sarja pelataan viikolla 42. SM-sarja on täydellinen sarja, jossa kuusi pelaajaa. Kolme parasta saavat perintöpaikan seuraavan vuoden SM-sarjaan. Muut pelaajat saavat perintöpaikan seuraavan vuoden toiseen karsintaan (välisarja).

4. SM-finaali

SM-finaali pelataan viikolla 45. Kaksi SM-sarjan parasta pelaavat paras-kolmesta finaalin, ja voittaja on vuoden gon Suomen mestari.


Ehdotus on hyväksytty liiton vuosikokouksessa ja julkistettu yksityiskohtineen. SM systeemi löytyy liiton tiedotuksista.

Kaikki keskustelu sivulle KeskusteluSMSarjaEhdotus.

Add new attachment

Only authorized users are allowed to upload new attachments.
« This page (revision-3) was last changed on 26-May-2005 14:15 by JariKoivikko