On tullut aika pohtia turnausmaksujen suuruutta ja mitä niillä saadaan. Yleensähän Suomessa on ollut tapana, että turnaus maksaa 5-10 euroa. Tosiasia on, että turnausten järjestäminen maksaa rahaa. Turnauspaikat eivät ole ilmaisia ja palkintoihinkin täytyy olla rahaa.

Eurooppalaisen mittakaavan arvoturnausta on turha kuvitellakaan järjestettävän ilman rahaa. Jos otetaan esimerkiksi 20 euron turnausmaksu ja 100 osallistujaa, ylimääräistä rahaa saadaan 1000 euroa. Tuollaisella rahalla saadaan kustannettua 2-3 huippuamatöörin lentoliput. Jos Takapotkuun tulee 2-3 huippuamatööriä, sinne tulevat myös Vesa ja Matti. Silloin Takapotku alkaa olla houkutteleva pohjoismaisille ja luoteisvenäläisille kärkipelaajille. Kun kriittinen massa on saavutettu, Takapotkusta tulee eurooppalainen arvoturnaus aivan omalla painollaan.

Tavallinen pelaaja hyötyy Suomessa järjestettävästi suuresta turnauksesta siten, että paikalle saapuu huippupelaajien lisäksi myös muita pelaajia ulkomailta. 10 euroa on aika pieni raha: kahden tuopin hinta. Sillä ei ole varsinkaan muilta paikkakunnilta tuleville mitään merkitystä. Esimerkiksi Tampereelta Helsinkiin matkustaminen junalla maksaa 2 x 23 = 46 euroa. Viikonlopun ateriat ja juomat maksavat helposti 40-50 euroa.

-- Markku Jantunen, 14.9. 2003

Olen samaa mieltä täysin. Mutta. Mitä ihmiset haluavat vastineeksi rahoilleen? Missä menee kipuraja, jonka jälkeen hinta alkaa verottaa kohdeyleisön osanottoa? Jospa kartoittaisi vähän siitä.

  1. Pieni perusturnaus. Lyhyehköt ajat 25-40 min. Ei mitään erikoista. 20 pelaajaa. 1. Palkinto osanottomaksu x8
  2. Suurehko kotimainen. Kunnolliset ajat 40-50 min. Iltaohjelma. 40 pelaajaa. 1. Palkinto osanottomaksu x10
  3. Kansainvälinen. Oheistapahtumia. Muutama ulkomainen dan- ja kyu-pelaaja. 70 pelaajaa. 1. Palkinto osanottomaksu x15
  4. Iso kansaivälinen. Oheistapahtumia. Opetusta. Paljon ulkomaisia. 100 pelaajaa. 1. Palkinto osanottomaksu x20

Nimi 1 2 3 4 Kommentteja?
Jari Koivikko 5-10e 10-20e 20-30e 30-50e Tasa-alku voi olla kalliimpi. Ekat summat opiskelijana/juniorina.
Joose Viljanen 5-10e 10-20e 20-30e 30-50e Nämä luvut vaikuttavat järkeviltä. Sisältyisikö opetus hintaan?
Mokki 5-10e 10-20e 20-30e 30-50e Vaikuttavat ihan kohtalaisilta summilta.
Markku Jantunen5-10e 10-20e 20-30e 30-50e Ihan kohtuullisia
Sami Halonen5-10e 10-20e 20-30e 30-50e Ihan kohtuullisia
Antti Holappa Kohtuullisia, 10-20% enemmänkin voi maksaa, jos on erityisjärjestelyitä. (Esim. ilmaista kahvia :-)
Jukka Lindström2e/peli3e/peli4e/peli5e/peliMieluummin maksan suhteessa pelien määrään.
Kalle Kytölä Jukan näkemys vaikuttaa hyvältä.

-- Jari Koivikko, 17.9.2003

Esimerkkejä suurehkoista turnauksista:

  • Jusan Dan 2003, 60 pelaajaa, 25 euroa (15, jos <15 kyu), 6 peliä, 75 min + 15 kiveä / 5 min, sivutapahtumana pikapeliturnaus
  • London Open 2003, pelaajia?, 25£ (15 nuorille, opiskelijoille, eläkeläisille), 8 peliä, 90 min (60 min jos <20 kyu) + 20 kiveä / 5min, sivutapahtumat: pikapeli- ja parigoturnaukset, kommentoituja pelejä

--

En ole kiinnostunut maksamaan lisää ulkomaalaisten pelaajien osallistumisesta turnaukseen.

Maksan erittäin mielelläni paljonkin lisää laadukkaasta oheisohjelmasta (pelikommentoinnit, workshopit, opetusta...). Vahva ulkomaalainen opettaja luultavasti houkuttelee paikalle ulkomaalaisia joka tapauksessa.

Mielekäs oheisohjelma muuten tarkoittaa, että turnauksesta on pakko tehdä vähintään kolmepäiväinen, ehkä pidempikin.

-- Otso Alanko, 18.9.203

En kannata kovin isoja turnausmaksuja, mieluummin iso turnaus (paljon osallistujia) ja pieni maksu, kuin pieni turnaus ja iso maksu. Joku 50e on jo aika kova summa työssäkäyvällekin. Asiaan tietenkin vaikuttaa, ettei minulla ole realistista mahdollisuutta voittaa turnauksia :) En myöskään usko että millään turnausmaksulla tänne saadaan houkuteltua merkittävää määrää ulkomaalaisia vahvoja pelaajia, mutta voin toki olla väärässäkin. Tuollahan tosin ehdotettiinkin lentolippujen maksamista tms. mikä sitten muuttaakin tilannetta.

Pieni spekulaatio: Turnaus X järjestetään Helsingissä, osallistumismaksu on 20e ja pääpalkinto 500e. Millä todennäköisyydellä Suomen kärkipelaajat (Vesa, Matti, Olli) jättävät näin ison palkinnon kotinurkillaan muille? Miten iso pääpalkinnon pitää olla, jotta palkintosumma itsessään alkaa houkutella vahvoja pelaajia? Entä jos kyseinen turnaus järjestetään jossain kauempana, esim. Tampereella?

Opiskelijoita ja nuoria voi minun nähdäkseni helliä maksuissa jonkin verran. Joku 10-40% alennus turnausmaksusta lienee kohtuullinen. Myöskin idea heikompien (esim. > 10kyu) pelaajien päästämisestä turnaukseen pienemmällä maksulla on ihan varteenotettava.

-- Antti Virtanen, 18.9.2003

Tässähän ollaan juurikin kartoittamassa millaiset turnausmaksut ovat mahdollisia, että voidaan toteuttaa isoja turnauksia. Ja mitä siitä summasta pitäisi saada irti. 50e hinnalla luultavasti ei pelata kaksipäiväistä tasoitusturnausta vaan jotain vähän parempaa.

Mikäs on tämän pikku spekulaation tarkoitus ? Pointti karkas minulta.

Puoliammattilaiset lähtevät jos palkintosumma suurella todennäköisyydellä kattaa kulut (ei 1. vaan 3-5.). Toki opiskelijat, nuoret ja jopa heikommat pelaajat halvemmalla.

-- Jari Koivikko, 18.9.2003

Spekuloin pääpalkinnon / palkintojen suuruudella, jolla tietenkin on tekemistä turnauksen osallistumismaksun kanssa, mutta ei mitään suoraa yhteyttä. Niille, jotka eivät voittane palkintoja, turnauksen palkinnoilla on vain välinearvo. Isojen palkintojen otaksutaan tuovan paikalle vahvoja pelaajia, mutta olisi mielenkiintoista tietää millaisia palkintosummien ja osallistujamäärien pitäisi olla, jotta turnaus kiehtoo niiden takia vahvoja pelaajia Suomessa tai ulkomailla.

Matkalla ulkomaille on aina arvoa itsessäänkin. Kotimaassa vastaavaa "eksotiikka-arvoa" ei ole. Ulkomailta tuleville vahvoille pelaajille voi hyvinkin riittää että turnauksen palkinnot kattavat about kustannukset. -- Antti Virtanen, 19.9.2003

Ihan sivukysymyksenä, jos järjestäisimme kaamoksen keskellä turnauksen Syötteellä, Rukalla tai jopa jollain ihan oikealla tunturilla, olisiko siinä paljonkin "eksotiikka-arvoa"? Nimittäin mikäli tällaiseen on mielenkiintoa, niin ajatus ei ole mitenkään mahdoton..

-- Paavo Pietarila

Tälläisen varsin heikon pelaajan ja pysyvästi sellaisen henkilön näkökulmasta 20 Eur on jo himpun iso, 50 Eur => en edes harkitsisi osallistumista. Se että turnaukseen tulisi jokin ulkomainen 7 dan ei suuremmin liikuta, en pärjää näille kotoisillekkaan daneille :(. Mitä suurempi maksu sen varmemmin henkilö jolla ei ole mahdollisuuksia saada jotain takaisin jää pois kilpailusta. Backgammonissa 50-100 Eur maksut pieniä, mutta siinä VOI tolkuttomalla säkällä heikoin pelaaja voittaa vahvimman. Todennäköisyys on alle promillen luokkaa, mutta on se nollasta poikkeava. Tosin mulle suurempi haitta on se, että turneet on kaksipäiväisiä. Ei minulla ole kahtapäivää uhrata go-pelaamiseen juuri koskaan. -- Petri Pitkänen 3.11.2005


Olen pohtinut vaihtoehtoisia palkintoja turnausten rahapalkintojen tilalle. Yksi mahdollisuus on antaa palkintona paikka hyvätasoiseen kutsuturnaukseen, johon olisi kutsuttu myös 1-2 vahvaa ulkomaalaista pelaajaa. Jos matkustan viikonlopuksi ulkomaalaiseen turnaukseen saatan sada vastukseki 2* 6 dan, 2* 5 dan ja 2* 4 dan. Huonolla tuurilla eli jos häviän alussa, vastus on heikompi. Kuluja minulle tullee 200-400 euroa. Olisi siis erittäin kiinnostavaa, jos vastaavan tasoisen turnauksen saisi aikaan Suomessa. Alla oleva kysely on tarkoitettu lähinnä dan-pelaajille. Kyse on siis siitä, minkä kokoisen rahapalkinnon rinnastaisittte paikkaan kutsuturnauksessa jakuinka vahva kutsuturnauksen pitäisi tällöin olla.

-- Matti Siivola 3.11.2005

Nimi taso pelejä vahvin pelaaja keskivastus referenssiarvo muuta
Matti Siivola 5 dan 5 7 dan tai 2*6 dan >4,5 dan 100 €
Matti Siivola 5 dan 6-7 7 dan tai 2*6 dan>5 dan 200 €
?

Vaihtoehtoisten palkintojen etsiminen on minusta hyvä idea. Itse en pysty edes vertaamaan näitä, koska en koskaan mene turnaukseen sen palkinnon suuruuden takia (jos se olisi yli 1000e...). Sensijaan hyvätasoinen kutsuturnauspaikka saattaisi jo vaikuttaa osallitumiseen.

-- Lauri 3.11.2005

Laita sitten tuohon, minkä tasoinen kutsuturnaus sinua kiinnostaisi palkintona.

-- Matti 3.11.2005

Add new attachment

Only authorized users are allowed to upload new attachments.
« This page (revision-24) was last changed on 03-Nov-2005 19:02 by Matti